Nieuws Mobiliteit

Traceerbare e-bike van startup Tracefy nu al in straten van New York

Gps-technologie is niet meer weg te denken. Te allen tijde weten waar je elektrische fiets zich bevindt, welke route en afstand deze aflegt en hoelang de accu het nog doet, is goud waard. Dat goud heb je in handen met Tracefy. We spraken de ondernemers achter de startup, nu al een groot succes ver over de grens.

Till Behne (AD) 19 april 2021

Tracefy Jeroen van Kester Niels Penning geel

Jeroen van Kester (links) en Niels Penning van Tracefy. Foto's: Fred Leeflang

De Delftse startup levert met Tracefy een complete it-oplossing, zowel software als hardware. Aan de ene kant is er de zelf ontwikkelde gps-tracker die onzichtbaar in een fietsframe kan worden ingebouwd. Aan de ander kant is er de zelf geschreven software die naadloos aansluit op de tracker. ,,Wat je veel ziet, is dat bedrijven zich óf richten op de software, óf op de hardware”, legt commercieel directeur Jeroen van Kester in het AD uit. ,,Wij doen het allebei en leveren daarmee een ‘full solution’. Dat maakt ons uniek.”

''Diefstalpreventie was het oorspronkelijke uitgangspunt voor Tracefy. Maar de branche was daar destijds nog niet klaar voor''

Jeroen van Kester, Tracefy

Opgegroeid in de fiets- en scooterwinkel van vader

Van Kester werkt al zijn hele leven met fietsen, hij groeide praktisch op in de fiets- en scooterwinkel, die zijn vader in 1971 opende. Jeroen nam de familiezaak uiteindelijk over en die groeide vervolgens uit van een kleine, lokale winkel tot een regionaal toonaangevend bedrijf. Daar kruisten ook de wegen van Van Kester en Niels Penning, nu technisch directeur van Tracefy. Van Kester gaf de jonge Penning een baantje in de fietsenwinkel.

,,Niels is altijd een fietsliefhebber geweest. Uiteindelijk ging hij aan de Technische Universiteit in Delft studeren. Daar is het idee voor de gps-tracker ontstaan. Zijn fiets werd ooit gestolen, en toen dacht hij: hoe handig zou het zijn als ik mijn fiets via gps zou kunnen terugvinden. Diefstalpreventie was dus het oorspronkelijke uitgangspunt voor Tracefy. Maar de branche was daar destijds nog niet klaar voor. En dus hebben we het over een andere boeg gegooid. Deelfietsen en maaltijdbezorging op elektrische fietsen werden steeds populairder, dus ging de focus naar vlootbeheer.”

Gebruik gps-tracking complexer bij kleine voertuigen

Gps-tracking is op zichzelf niks nieuws. De manier waarop Tracefy het toepast, is dat wel. ,,Bij kleine voertuigen, zoals fietsen, steps en scooters, is het gebruik van een gps-tracker complexer omdat er aanzienlijk minder ruimte is om hem weg te werken en het materiaal van het frame het signaal van de tracker hindert”, legt Van Kester uit. En dus ontwikkelde het bedrijf een zeer compacte, maar sterke ‘unit’, uitgerust met nauwkeurige sensoren voor een accurate locatievoorziening en universeel inzetbaar voor elk type (elektrisch) voertuig.

,,Om het maximale uit de gps-trackers te halen, hebben wij daarnaast een online dashboard ontwikkeld waar de data van alle aangesloten voertuigen wordt verzameld en die makkelijk toegankelijk is. Op die manier kunnen bedrijven die fietsen verhuren of leasen, of met elektrische fietsen bijvoorbeeld maaltijden bezorgen, waardevolle informatie inzien. Zo krijg je inzicht in waar beschikbare fietsen staan. Denk ook aan veiligheid. Je kan diefstal voorkomen en kwijtgeraakte of misplaatste voertuigen simpel opsporen met de locatievoorziening. De administratie wordt ook een stuk eenvoudiger dankzij specifieke ritgegevens, en je kan onderhoud plannen op basis van daadwerkelijk verbruik en slijtage. Dankzij al deze gegevens kan je ook strategisch vooruit plannen.” Naast het online dashboard is er ook een speciale Tracefy-app.

Vlootbeheer voor bedrijven bovenaan

Vlootbeheer voor bedrijven is en blijft het belangrijkst voor Tracefy. Met name vanwege het volume. Maar ook consumenten en fietsfabrikanten tonen steeds meer interesse. ,,Verzekeraars gaan ook vaker eisen dat een dure elektrische fiets een gps-tracker heeft. Is dat het geval, dan kan de premie soms fors omlaag”, legt Van Kester uit. ,,Fietsfabrikanten bouwen het meer en meer standaard in.”

Lees ook: Bedrijven gebaat bij slimme combi ‘nieuwe werken’ en duurzame mobiliteit

Consumenten betalen in de winkel 179 euro voor de Tracefytracker. Daar komt een paar euro per maand aan abonnementskosten bij voor het gebruik van de app en online dashboard. Bedrijven met een vloot betalen ook voor iedere fiets, aangezien die allemaal een eigen tracker nodig hebben. Fabrikanten kopen tegen inkoopprijs en bedrijven met een grote vloot krijgen een prijs op maat.

Naast locatiegegevens ook data van fiets verzameld

Omdat technologie nooit stilstaat, komt Tracefy deze zomer met een nieuwe generatie gps-tracker. Dankzij een zogeheten CAN-busconnectie staat de tracker niet alleen in contact met het dashboard, maar ook met de boordcomputer van de elektrische fiets. Zo worden naast gegevens over de locatie, ook data van de fiets zelf verzameld. ,,Dan kun je dus in het dashboard zien hoe vol de accu nog is en kan je die op afstand ook uitzetten. Bovendien kan het waardevolle informatie opleveren voor producenten voor verbeterslagen en betere efficiëntie.”

''Waar wij de komende tijd meer aan willen werken, is nog persoonlijker advies. Denk daarbij aan weersvoorspellingen zoals gladheid''

Jeroen van Kester, Tracefy

Met behulp van een investeerder is vorig jaar een grote stap voorwaarts gezet. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal groeide het bedrijf, dat inmiddels uit een team van twaalf mensen bestaat, aanzienlijk. België, Duitsland en zelfs de VS maakten kennis met Tracefy.

,,In New York bezorgen nu honderdvijftig fietsen, uitgerust met Tracefy, pakketjes van Amazon. Dat is toch gaaf? Het afgelopen jaar is door corona heel druk geweest. Het bezorgen van pakketjes en eten is door het dak gegaan. Net als de verkoop van elektrische fietsen. En als bedrijven eenmaal investeren in Tracefy en wij blijven het gewoon goed doen, zullen ze ook niet zo snel overstappen naar een andere aanbieder waardoor wij een vrij constante bron van inkomsten hebben dankzij de maandelijkse abonnementen.”

Tracefy klaar om rest Europese markt te veroveren

Met de introductie van de nieuwe generatie gps-tracker is Tracefy helemaal klaar om de rest van de Europese markt te veroveren en de reeds gevestigde naam verder te verankeren. ,,Waar wij de komende tijd meer aan willen werken, is nog persoonlijker advies. Denk daarbij aan weersvoorspellingen zoals gladheid. Of als je de fiets parkeert in een bepaald risicogebied, dat je een tip krijgt om een tweede slot te gebruiken. Of dat je advies krijgt over het gebruik van je accu. Moet je misschien vaker of juist minder snel opladen. Dat komt de levensduur van de accu ten goede en kan dus een hoop geld schelen.”

Overigens is Tracefy niet het enige Nederlandse bedrijf dat innoveert op het gebied van fietstracking. Onlangs kondigde het Amsterdamse VanMoof een samenwerking met Apple aan, waardoor hun e-bikes met een app van de techgigant teruggevonden kunnen worden.

Lees ook: Hofleverancier voor thuisbezorgers GreenMo neemt meerderheid in e-bike to go

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws