Mobiliteit

Uniek in Nederland: overheden, weg- en railbeheerders en mobiliteitsadviseurs bundelen hun krachten

 
In Zuid-Holland Bereikbaar werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan bereikbaarheid. Foto: De Verkeersonderneming
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Per 1 januari gaan De Verkeersonderneming (overheid), Bereikbaar Haaglanden en Rijnland (mobiliteitsadviseurs) en BEREIK! (wegbeheerders) op in Zuid-Holland Bereikbaar. Het doel? Met een geïntegreerde aanpak van verkeers- en mobiliteitsmanagement hét verschil maken, zegt René Vrugt, programmadirecteur Zuid-Holland Bereikbaar.

Lees verder onder de advertentie

Zuid-Holland staat voor een enorme opgave op het gebied van mobiliteit. In de komende tien jaar worden er zo’n 200.000 woningen bijgebouwd en hebben veel bruggen en tunnels groot onderhoud nodig. Dat betekent: extra drukte op de weg. In het woon-werkverkeer, de transport en logistiek. Daarom slaan overheid, verkeers- en mobiliteitsmanagement nu de handen ineen. En dat leidt tot een unieke samenwerking in Nederland.

Zuid-Holland in beweging

Doen we niets? Dan staan we in Zuid-Holland, de komende jaren, nog vaker stil, zegt Vrugt. Om dat te voorkomen, bundelen acht publieke organisaties hun krachten in de samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar. „In ons uitvoeringsprogramma leiden we het verkeer in goede banen en stemmen we per gebied onze werkzaamheden op elkaar af. Tegelijkertijd helpen we bewoners en bedrijven te kiezen voor slimme en duurzame manieren van reizen en vervoer. Zo houden we met elkaar – overheden, (transport)bedrijven, werkgevers, bezoekers én bewoners – Zuid-Holland in beweging.”

Overheden, wegbeheerders en mobiliteitsadviseurs bundelen hun krachten om bewoners en bedrijven, letterlijk en figuurlijk, op weg te helpen

René Vrugt, programmadirecteur Zuid-Holland Bereikbaar

Het voornemen is dat Zuid-Holland Bereikbaar vanaf 1 januari 2022 start. Dat betekent: informeren en adviseren. Tijdig en proactief. Zodat niemand voor verrassingen komt te staan, zegt Vrugt. „Wij bundelen onze krachten om bewoners en bedrijven, letterlijk en figuurlijk, op weg te helpen. Zo helpen we ondernemers met woon-werkverkeer, maar bijvoorbeeld ook transport en logistiek. Waar kan het (nog) slimmer en sneller?”

Lees verder onder de advertentie
René Vrugt, programmadirecteur Zuid-Holland Bereikbaar. Foto: De Verkeersonderneming

Uniek in Nederland

Deze regionale samenwerking is uniek in Nederland. Nooit eerder werden verkeersmanagement (het omleiden van verkeer en het plannen van onderhoudswerkzaamheden) en mobiliteitsmanagement (het faciliteren en verleiden van logistieke bedrijven en reizigers om te kiezen voor slim en duurzaam vervoer) gebundeld in één uitvoeringsorganisatie. Met deze stap wordt alle informatie én expertise op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid onder één dak samengebracht. Het streven is dat dit leidt tot nieuwe oplossingen die de bereikbaarheid van Zuid-Holland ten goede zullen komen.

Een mobiliteitsadviseur voor elke regio

Voor de regionale afstemming zet Zuid-Holland Bereikbaar gebiedsregisseurs in. Mobiliteitsadviseurs die in een regio bekend zijn en daar dus ook het bedrijfsleven kennen, zegt Vrugt. „Ieder gebied krijgt één aanspreekpunt. Zo houden we het contact persoonlijk en de lijntjes kort. Deze adviseur gaat met regionale ondernemers en overheden het gesprek aan: wat zijn de knelpunten? En wat gaan wij daar samen aan doen? Middels (mobiliteit)scans en slimme analyses komen we tot een antwoord. Waar komt het verkeer vandaan? Of: hoe reizen je medewerkers naar het werk? Kan dat beter en duurzamer?”

Publiek-private organisaties in Zuid-Holland Bereikbaar

In Zuid-Holland Bereikbaar werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan bereikbaarheid.

Torenhoge parkeerkosten, files en te veel CO2-uitstoot

Volgens Vrugt stappen steeds meer bedrijven over op een ander soort vervoer. In het woon-werkverkeer, maar bijvoorbeeld ook voor klantbezoeken. Installatiebedrijf Van Oord, met een vestiging in Rotterdam, is daar een mooi voorbeeld van. „Voorheen reden de monteurs met hun auto’s de binnenstad in, maar de nieuwe manager bracht daar verandering in. Hij zag in dat dit niet langer kon: torenhoge parkeerkosten, files en te veel CO2-uitstoot. Nu gaan zijn monteurs, met een rugzak op maat, op e-bikes of met het OV naar de klant.”

We slaan de handen ineen

Vinden er binnenkort, rondom jouw bedrijf, werkzaamheden plaats? Of wil je vrijblijvend sparren over mobiliteitsoplossingen? Dan staan de mobiliteitsadviseurs van Zuid-Holland Bereikbaar voor je klaar. „Alleen als we samenwerken, kunnen we de verkeersoverlast in Zuid-Holland minimaliseren. Samen met ondernemers, maar bijvoorbeeld ook met de mensen in de bouw. Vinden er veel bouwactiviteiten plaats? Dan is het belangrijk om ook die logistiek slimmer te regelen. Dus niet; iedere aannemer met zijn eigen personeel in eigen auto’s naar de stad. Maar; de koppen bij elkaar om het samen goed te regelen.”

Lees verder onder de advertentie

Ik wil dat Zuid-Holland Bereikbaar straks een gewild merk is in Zuid-Holland en een katalysator in de samenwerking tussen rijk en regio

René Vrugt, programmadirecteur Zuid-Holland Bereikbaar

,,Ik wil dat Zuid-Holland Bereikbaar straks een gewild merk is in Zuid-Holland en een katalysator in de samenwerking tussen rijk en regio. Dat wij voor het bedrijfsleven, voor overheden, voor kennisinstellingen een logische partner en uitvoeringsorganisatie zijn als het gaat om bereikbaarheid. Dat lukt ons alleen als we het samen doen. Samen met jou. Help jij mee? Neem contact op. Wij staan, per 1 januari, voor jou klaar.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Verkeersonderneming. Meer weten over De Verkeersonderneming? Kijk op De Verkeersonderneming.nl