Nieuws Mobiliteit

Doorstart VanMoof op komst? 'Alleen met ander bedrijfsmodel en nieuwe leiding'

Fietsenfabrikant VanMoof deelt dinsdag het bittere nieuws dat het faillissement is uitgesproken door de Amsterdamse rechtbank. Te midden van deze donkere tijden gloort wellicht een lichtpunt: een mogelijke doorstart. Die optie is zeker reëel, concludeert consultant en hoogleraar Cor Molenaar. Maar dan moeten er wel zaken anders.

Cindy van Rijswijk 18 juli 2023

Vanmoof fiets ties oprichter ebike groei

Beeld: VanMoof

De aangestelde bewindvoerders onderzoeken nu als curatoren de mogelijkheid voor een doorstart van VanMoof. Volgens Cor Molenaar, adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie, zijn die er genoeg, VanMoof is nog altijd een aansprekend merk.

Molenaar gelooft dat er voldoende interesse is van potentiële investeerders om een doorstart mogelijk te maken. Ondanks de recente problemen ziet hij dat VanMoof een trouwe groep kopers heeft die de fietsen geweldig vinden. ,,Alleen de kwaliteit is abominabel. Die moet worden opgeschroefd, dat die fietsen minder kapot gaan. De reparaties waren altijd een goed verdienmodel. Als je in staat bent het product betrouwbaarder te maken, ook de reparaties nu goed te gaan verzorgen doordat er onderdelen aanwezig zijn, dan kun je het natuurlijk sneller afhandelen. En er kan ook een verdienmodel uitkomen."

Lees ook: VanMoof failliet verklaard: doek gevallen voor bedrijf van Taco en Ties Carlier

Nieuwe leiding VanMoof met andere visie

Het optimaliseren van het reparatieproces en het beschikbaar hebben van de benodigde onderdelen zou ook een positieve impact kunnen hebben op de levensvatbaarheid van het bedrijf. Ook pleit hij voor onderscheid tussen de verkoop van fietsen en reparatiediensten, waarbij lokale fietsenwinkels mogelijk interesse kunnen hebben in het aanbieden van reparaties voor VanMoof-fietsen.

Molenaar stelt wel dat een herziening van het bedrijfsmodel essentieel is voor een succesvolle doorstart. Ook is er wat hem betreft dan geen rol meer weggelegd voor oprichters Taco en Ties Calier. ,,Een nieuwe leiding met een andere visie en een focus op operationele processen en PR is van cruciaal belang voor het herstel van het bedrijf. Er zijn echt wel investeerders bereid geld in VanMoof te steken, er is een markt voor die e-bikes."

Lees ook: De 3 lessen die je kunt leren van de problemen bij VanMoof

,,Alle reacties die ik zie op het product de laatste tijd, of de laatste jaren eigenlijk, zijn altijd heel enthousiast; wie een VanMoof heeft, is heel blij met die fiets. Alleen, hij gaat kapot. En daar ontstaat een negatief sentiment. Maar dat is vrij snel weer omgeturnd, hoor. Zorg ervoor dat mensen weer tevreden zijn. Dat het product weer beter wordt."

Klanten en schuldeisers VanMoof in onzekerheid

Klanten van VanMoof zitten voorlopig in onzekerheid. Wie al een fiets had besteld en betaald, moet zich nu aansluiten bij andere schuldeisers om zijn of haar geld terug te kunnen krijgen.

Desondanks geeft de mogelijkheid van een doorstart hoop voor zowel VanMoof als de trouwe klantenbasis en eigenaren van de unieke VanMoof-fietsen. De komende tijd zal cruciaal zijn om te zien of VanMoof erin slaagt een nieuw hoofdstuk te beginnen en zijn positie als toonaangevende speler in de e-bikemarkt weet te herstellen.

Lees ook: E-bikegigant VanMoof aan groeiambities ten onder: wat ging er mis?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws