Nieuws Mobiliteit

Voorzichtig herstel bij Scania na zwaarste crisis in 130-jarig bestaan

Vrachtwagenbouwer Scania ziet ‘voorzichtig herstel’ van de coronacrisis, maar spreekt per saldo nog steeds van ‘een flinke dreun’. Het concern kondigde in juni aan wereldwijd 5000 banen te schrappen. Dat blijft zo.

Robbert Daalder | Lex van Kooten (de Stentor) 9 september 2020

Johan uhlin janko baan truckbouwer scania crisis

Managing director voor de Scania-vestiging in Zwolle Johan Uhlin (links) en zijn managing director Scania Nederland Janko van der Baan.

Tot gedwongen ontslagen zal het waarschijnlijk niet komen, meldt de Stentor. ‘Zoals het er nu uitziet zullen wij met natuurlijk verloop een heel eind komen’, schrijft managing director Janko van der Baan van Scania Nederland. Samen met zijn Zwolse collega Johan Uhlin spreekt hij in een terugblik op zes maanden corona van een crisis ‘die Scania in haar 130-jarig bestaan niet eerder heeft meegemaakt’.

Veerkracht personeel zorgt voor positieve gevoelens

In Zwolle staat de grootste Scaniafabriek ter wereld. Wereldwijd werken er nu nog 50.000 mensen bij de Zweedse producent van bedrijfsauto’s, bussen en industrie- en scheepsmotoren.

Als Van der Baan en Uhlin de balans na een half jaar coronacrisis opmaken ‘overheersen positieve gevoelens’ al was dat alleen al om ‘de veerkracht van het personeel'. De managing directors van Scania zagen hoe het concern eind maart de productie stillegde onder meer vanwege een gebrek aan onderdelen. Maar inmiddels draait de fabriek weer op volle toeren en is er op de truckmarkt sprake van ‘voorzichtig herstel’.

Lees ook: Twee nieuwe investeerders voor Lightyear

In de halfjaarcijfers die het concern in de zomer presenteerde was er sprake van een flinke financiële dreun, maar eind dit jaar verwachten de twee topmannen zwarte cijfers te schrijven.

Ondersteuningsmaatregelen overlaten aan bedrijven die het écht nodig hebben

Het bedrijf maakte bij het eerste steunpakket van het kabinet voor 7 miljoen euro gebruik van de NOW-regeling. Dat is een flinke tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die minimaal 20 procent omzetverlies boekten door corona. In het tweede pakket was dat volgens de concernleiding ‘niet meer nodig’. Van der Baan: ,,Als je op eigen benen kan staan, moet je dat ook doen en de ondersteuningsmaatregelen overlaten aan bedrijven die dat echt nodig hebben.”

Positief noemt het bedrijf het ook dat Scania in Meppel is gestart met de geplande nieuwbouw. Het gaat om een lakfabriek waar alle kunststof componenten van de vrachtwagens worden gespoten. In de nieuwe hal, die komt tegenover de huidige fabriek, staan straks twee volautomatische lakstraten met acht robots.

Lees ook: ‘Geen mondkapjes? Dan gaat de touringcarbranche naar de filistijnen’

Kleiner personeelsbestand bij lager volume

Maar ook een grote Defensieorder voor ruim 2000 Scania's doet het concern goed. Daar tegenover staat dat corona stevig heeft huisgehouden in de orderportefeuille. Uhlin: ,,Scania verwacht voor een langere periode wereldwijd toch een daling van het totale volume. En bij een lager volume hoort een kleiner personeelsbestand.” Wat dat voor de productielocatie Zwolle gaat betekenen, maakt hij later in het jaar bekend.

Een geluk is, zegt Van der Baan, dat Scania in 2018 net de introductie van een hele nieuwe generatie trucks heeft afgerond. En die behoren tot de ‘meest moderne en zuinige’ in de markt. Daardoor heeft Scania een stevige positie.

Mindset door corona: ‘Dit is momentum voor vergroening van het wagenpark’

Scania roept op tot internationale samenwerking om ‘de hele logistieke keten te vergroenen’. Managing directeur Janko van der Baan van Scania Nederland spreekt van ‘een momentum’ dat iedereen die bij de bouw en productie van vrachtwagens is betrokken samen moet benutten.

Van der Baan verwacht dat ‘de hele mindset rond het coronavirus’ de verduurzaming van vrachtwagens ‘een push zal geven’. Hij spreekt van ‘een momentum voor de vergroening van de hele logistieke keten’ en roept op tot samenwerking van ‘transporteurs, brandstofleveranciers, carrosseriebouwers, bandenleveranciers, maar ook overheden, lokaal, nationaal en Europees’.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.