Video Mobiliteit

Vouwwagens niet aan te slepen: ‘Nieuw kopen slimmer dan gebruikt’

Waar de verkoop van nieuwe caravans en campers stagneert, liet de afzet van vouwwagens in 2022 een groei van 21 procent zien ten opzichte van een jaar eerder. Laurens Bos van Vouwwagenzaak.nl verklaart de topdrukte in zijn showrooms in nieuwe aflevering van De Ondernemer Onderweg.

Presentatie: Roland Tameling 30 juni 2023

Vouwwagen camping nederland

Steeds populairder: aan de slag met een vouwwagen op de camping. Foto: ANP

Dat is voor het eerst in de geschiedenis van De Ondernemer Onderweg, onze radioshow annex podcast over zakelijke mobiliteit: op de stoep voor de studio van De Radiofabriek in Hilversum staat een vouwwagen. De opklapbare vakantiehuisjes zijn mateloos populair: volgens de cijfers van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) steeg de verkoop van de zogenoemde ‘tenttrailers’ met maar liefst 64 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019.

Laurens Bos van Vouwwagenzaak uit Amersfoort is present op het Media Park en legt die trends uit in gesprek met presentator Roland Tameling. ,,We zien inderdaad dat ze ongelofelijk in trek zijn op het moment. Eén van de voordelen van een vouwwagen is dat ze eigenlijk allemaal nog leverbaar zijn voordat de zomervakantie begint”, zegt Bos terwijl hij de afdekkap van zijn meegebrachte Camp-Let open klapt. ,,Vouwwagenfabrikanten werden de afgelopen jaren in veel mindere mate gehinderd door leveringsproblemen voor onderdelen, laat staan door tekorten aan computerchips. Die beschikbaarheid is natuurlijk aantrekkelijk voor onze klanten.”

''Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en ze staan vaak al binnen een paar minuten. Vervolgens heb je eigenlijk alle voordelen die je ook van een caravan of een camper hebt''

Laurens Bos, Vouwwagenzaak

‘Nieuwer is aantrekkelijker’

Bos merkt op dat de markt voor tweedehands exemplaren ‘volledig overspannen’ is. ,,Er is relatief weinig gebruikt aanbod, dus consumenten betalen verrassend hoge bedragen voor vouwwagens die dat geld eigenlijk niet meer waard zijn.” Door die hoge vraag zijn de prijsverschillen ten opzichte van gebruikte tenttrailers te overzien, zo zegt deze expert. ,,Daarom kan het aantrekkelijker zijn om een nieuwer exemplaar op de kop te tikken.”

De modernere generaties vouwwagens kennen nog een aantal voordelen, zo blijkt tijdens het gesprek voor de studio in Hilversum. Ze zijn enorm handig en doordacht; het exemplaar dat Bos bij zich heeft, staat echt in een paar minuten al bijna ‘slaapklaar’. ,,Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en ze staan vaak al binnen een paar minuten. Vervolgens heb je eigenlijk alle voordelen die je ook van een caravan of een camper hebt.”

Lees ook: Zwichten voor het grote geld? Steeds meer campingondernemers kiezen voor chaletbouw

Compacter, lichter en gestroomlijnder dan menig caravan

Nog een verklaring voor het huidige succes in vouwwagenland: een tenttrailer is veel compacter, lichter en gestroomlijnder dan menig caravan en daardoor eenvoudig te trekken achter vrijwel elke auto. ,,Elektrische en hybride auto’s zijn langzaamaan de standaard, maar veel daarvan mogen maar weinig gewicht trekken. De tenttrailer is dan dus de ideale oplossing, deze weegt minder dan 300 kilo. Er wordt ook maar weinig extra luchtweerstand veroorzaakt, dus het energieverbruik blijft ook binnen de perken.”

Inmiddels telt ons land volgens de experts van KCI in totaal meer dan 100.000 vouwwagens, terwijl er ook 420.000 caravans zijn en ruim 180.000 kampeerauto’s. Daarmee passeren we voor het eerst de grens van 700.000 kampeermiddelen in Nederland.

Klik hier voor alle andere afleveringen van De Ondernemer Onderweg, ons wekelijkse programma over slimme zakelijke mobiliteit met Roland Tameling. Elke dinsdag vanaf 13.00 uur live op New Business Radio, terug te luisteren via je favoriete podcastkanalen én te bekijken via ons YouTube-kanaal.

Lees ook: Deelcamper als alternatief vliegschaamte: Goboony spint er garen bij

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws