Terwijl de overheid geleidelijk aan stimulerende maatregelen voor elektrisch rijden afbouwt, zijn het de werkgevers die een steeds prominentere rol spelen in de transitie naar elektrische voertuigen. Bijna 8 op de 10 leaserijders maakte door de werkgever al de overstap naar elektrisch vervoer.
Snel op de hoogte
• Werkgevers stimuleren actief elektrisch rijden onder leaserijders, met 78 procent die al zijn overgestapt.
• Werkgevers investeren in laadinfrastructuur en faciliteiten.
• De overheid zou fiscaal meer moeten doen om elektrisch rijden te stimuleren.
Uit recent onderzoek van ALD Automotive onder 1500 leaserijders blijkt dat maar liefst 60 procent van hen aangeeft dat hun werkgever actief elektrisch rijden aanmoedigt. Deze inspanningen hebben geresulteerd in een opmerkelijke verschuiving, waarbij 78 procent van deze groep al de overstap heeft gemaakt naar elektrisch rijden of dit serieus overweegt.
Voor het derde opeenvolgende jaar heeft ALD Automotive meer dan 1.500 leaserijders ondervraagd over hun motivatie om elektrisch te rijden. Dit jaar springt vooral de aanmoedigende rol van werkgevers in het oog.
Overheid mag niet achterblijven bij groei elektrisch rijden
Sander Pleij, Country Managing Director van ALD Automotive | LeasePlan, legt uit: ,,Werkgevers geven verschillende redenen aan om elektrisch rijden te stimuleren, variërend van het bevorderen van duurzaamheidsdoelstellingen tot het aantrekken van talent. Dit heeft geleid tot investeringen in laadvoorzieningen en andere faciliteiten om elektrisch rijden te vergemakkelijken. Voor maar liefst 81 procent van de leaserijders vormen het huidige aantal laadpunten geen belemmering meer om de overstap naar elektrisch rijden te maken.”
Hoewel het bedrijfsleven positieve impulsen geeft aan elektrisch rijden, benadrukt ALD Automotive dat de rol van de overheid van cruciaal belang blijft. Sander Pleij waarschuwt: ,,Werkgevers zijn steeds belangrijker geworden als drijvende kracht achter de groei van elektrisch rijden onder zakelijke leaserijders. Maar de overheid mag niet achterblijven, vooral nu elektrische auto’s nog duurder zijn in aanschaf dan traditionele brandstofvoertuigen.”
Afbouw fiscale voordelen
,,Het algemene sentiment ten opzichte van de overheid is dit jaar negatiever dan vorig jaar. Zo vindt 72 procent van de respondenten dat de overheid te weinig doet om elektrisch rijden fiscaal te stimuleren, vergeleken met 66 procent vorig jaar. Bovendien is 66 procent van mening dat zakelijke gebruikers te weinig fiscale steun krijgen voor elektrisch rijden.”
De afbouw van fiscale voordelen voor elektrisch rijden door de overheid zou op korte termijn tot twijfels kunnen leiden. Sander Pleij benadrukt het belang van samenwerking tussen leasemaatschappijen, overheid en bedrijfsleven om de positieve groei van elektrisch rijden voort te zetten, ondanks deze uitdagingen.