Nieuws Mobiliteit

Meer werkgevers stimuleren fietsregelingen: derde werknemers heeft nu 'fiets van de zaak'

Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer. Inmiddels heeft een derde van de werknemers een fietsregeling via het werk, een positieve ontwikkeling die leasemaatschappij ALD Automotive herkent bij de klantgesprekken die het bedrijf voert.

Van onze redactie 29 augustus 2023

Werkgevers fiets leasefiets mobiliteit vervoer woon werkverkeer

Foto: Shutterstock

Uit het onderzoek dat ALD Automotive voor het vierde opeenvolgende jaar heeft gedaan onder ruim 1.100 Nederlanders, blijkt dat vier jaar geleden slechts 18 procent van de werkgevers fietsgebruik voor woon-werkverkeer aanmoedigde. Die situatie is inmiddels wezenlijk anders, waarbij nu een derde van de werknemers via hun werk toegang heeft tot een fietsregeling. ALD Automotive merkt op dat deze ontwikkeling in lijn is met de gesprekken die het bedrijf met klanten voert.

De groeiende aandacht voor fietsgebruik bij werkgevers gaat hand in hand met een stijgende vraag van werknemers naar fietsregelingen. Vooral in het licht van de huidige krapte op de arbeidsmarkt zien experts kansen voor werkgevers zich te onderscheiden door moderne mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive zegt hierover: ,,Vooral de combinatie (elektrische) fiets en elektrische auto van de zaak is een mooie mobiliteitsoplossing. Dit biedt echt mogelijkheden aangezien 72 procent van de werknemers vindt dat de fiets van de zaak thuishoort in een moderne mobiliteitsregeling.”

Lees ook: Gezonder personeel? Dit bedrijf stimuleert fietsen met kilometervergoeding van 40 cent

Grotere bedrijven voegen leasefietsen vaker toe

Opvallend is echter dat 43 procent van de werknemers geen vergoeding ontvangt voor de zakelijke of woon-werkkilometers die zij met de fiets afleggen. Dit staat in contrast met de 36 procent van de medewerkers die dit als een positieve stimulans beschouwt voor het bevorderen van fietsgebruik. Het onderzoek toont ook aan dat 32 procent van de werknemers voorstander is van een hogere kilometervergoeding voor fietsen dan voor auto's, of zelfs van een beloningsprogramma gekoppeld aan fietsen.

Tegelijkertijd is de populariteit van leasefietsen aanzienlijk toegenomen. Momenteel zijn er meer dan 60.000 leasefietsen in gebruik, vergeleken met slechts 7.700 in 2019. Deze stijgende trend wordt ook opgemerkt door ALD Automotive, die hun aanbod van leasefietsen aanzienlijk hebben uitgebreid van ongeveer 30 modellen enkele jaren geleden tot bijna 300 modellen op dit moment. Vooral grotere bedrijven voegen leasefietsen steeds vaker toe aan hun mobiliteitsregeling.

Lees ook: Files en volle treinen: helft werkenden wil wel anders, maar werkgever moet erom vragen

Veranderende behoeften van werknemers

Naast het gebruik van fietsen staat veiligheid hoog op de agenda van zowel werkgevers als werknemers. Maar liefst 72 procent van de werknemers is van mening dat de overheid meer aandacht moet besteden aan de veiligheid van fietsers, bijvoorbeeld door betere fietspaden aan te leggen. Daarnaast steunt 57 procent van de werknemers het idee van een maximale snelheid van 20 km per uur voor elektrische fietsen, en 24 procent vindt zelfs dat een cursus verplicht zou moeten zijn voor het rijden van een elektrische fiets.

De resultaten van het onderzoek weerspiegelen een positieve trend in het promoten van fietsgebruik voor woon-werkverkeer, met groeiende aandacht voor moderne mobiliteitsoplossingen en veiligheid. Werkgevers hebben nu de kans om zich te onderscheiden door innovatieve fietsregelingen en leaseopties aan te bieden die passen bij de veranderende behoeften van werknemers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws