MobiliteitBusiness Mobility Week

Willem Aal, directeur ANWB Zakelijk: ‘We helpen ondernemers beter en slimmer op weg’

Aangeboden door ANWB
Directeur Willem Aal van ANWB Zakelijk: ,,Er zijn meerdere mobiliteitstransities tegelijk gaande.”
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Beluister hierboven het radio-interview met directeur Willem Aal van ANWB Zakelijk, tijdens de Business Mobility Week.

Wie bij de ANWB alleen denkt aan de Wegenwacht die op komt draven voor particulieren met autopech, heeft het echt mis. Ook de zakelijke gebruiker is van groot belang, dus is de vervoersorganisatie deze week meermalen te gast bij de dagelijkse radio-uitzendingen van De Ondernemer in het kader van de Business Mobility Week. Willem Aal: ,,We staan middenin de zakelijke markt en komen veelvuldig met innovatieve concepten, Daarbij gaan we niet over één nacht ijs: we analyseren alles, praten met iedereen en kijken waar écht behoefte aan is.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zakelijke mobiliteit verandert snel, en zo kunnen we daar mee om gaan

Mobiliteitstransitie

Aal kan het weten, want hij staat al sinds lange tijd aan het roer van ANWB Zakelijk. Zodoende heeft hij ook goed zicht over de mobiliteitstransitie die al vele jaren aan de gang is. ,,Daarbij moeten mensen zich wel realiseren dat er meerdere transities tegelijk gaande zijn”, benadrukt hij.

,,In de eerste plaats is onze mkb-propositie gericht op de onherroepelijke elektrificatie, simpelweg omdat dieselauto’s steeds meer geweerd gaan worden uit binnensteden. Daarnaast gaat er een heel ander vervoersnetwerk ontstaan. Denk aan cargo-bikes, kleine busjes, allemaal andere voertuigen dan we gewend zijn. Ook kantoren gaan anders ingericht worden, met minder parkeerplaatsen vanwege meer hybride werken. Sharingconcepten worden steeds belangrijker, denk bijvoorbeeld aan deelfietsen. Wij willen graag een serviceconcept gaan aanbieden waarbij fietsen met een lekke band of kapotte ketting snel worden gerepareerd.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: ANWB over mobiliteit in 2050: 'Nederland mobiel houden is onze verantwoordelijkheid’

Fietshubs aan de rand van binnensteden is een plan dat in het verlengde daarvan ligt. Ook elektrisch vervoer willen we specifiek op weg helpen. Daarbij brengen we niet de auto naar het oplaadpunt, maar het oplaadpunt naar de auto. Bedrijven willen we ontzorgen met een mobiliteitskaart, maar bijvoorbeeld ook door veiligheidstrainingen te geven voor nieuwe vervoersmiddelen, om op die manier ziekteverzuim van personeel te verminderen. Of je nu één auto bezit, meerdere bestelbussen of een heel wagenpark: naast onze hulpverlening bieden wij ook slimme mobiliteitsoplossingen om iedere dag zorgeloos onderweg te zijn.

Preventief ingrijpen

De ANWB is volgens Aal continu bezig met nieuwe ideeën die Nederland bereikbaar, veilig en duurzaam houden. ,,Daarbij zijn de enorm gestegen brandstofprijzen zeker een extra trigger geweest, want daardoor beseffen ondernemers dat ze echt anders met hun wagenpark moeten omgaan”, zegt hij.

Lees verder onder de advertentie

,,Vervangend vervoer, betere service, meer laadpalen… Het klinkt allemaal zo simpel, maar die hele transitie moet wel gewoon worden uitgevoerd. Techniek is prachtig, maar heeft ook weer onderhoud nodig. Daarbij werken we samen met tal van partijen. Zo leveren autofabrikanten ons veel data, waardoor we preventief kunnen ingrijpen en tijdig de Wegenwacht kunnen sturen. Op dit soort manieren proberen we ondernemers beter en sneller op weg te helpen en hun downtime tot het minimum te beperken. Je afspraak is namelijk te belangrijk om stil te staan."

Interesse in de mogelijkheden van de ANWB Mobiliteitskaart? Op anwb.nl/mobiliteitskaart kun je er alles over vinden.