Video Mobiliteit

Zo gaat Xpeng de strijd aan met Tesla: ‘Value for money en technologie’

Het wordt bijna wekelijkse kost: opnieuw staat er een gloednieuw Chinees automerk op de stoep voor de studio van De Ondernemer Live. Wat voegt Xpeng toe aan andere nieuwkomers uit China zoals MG, Build Your Dreams en Nio? Guido Pot, Deputy Managing Director van het merk in Nederland, vertelt er alles over aan presentator Roland Tameling.

Presentatie: Roland Tameling 12 april 2023

Guido Pot is naar Hilversum gereden met een Xpeng P7, één van de twee volledig elektrische modellen die het automerk uit Guangzhou vanaf juli dit jaar levert in ons land. De andere is de G9, een grote SUV die moet gaan concurreren met de komende Kia EV9 en bestaande modellen zoals de Volvo XC40. De P7 daarentegen is een forse, gestroomlijnd getekende zakensedan die qua formaat tussen de Tesla Model 3 en Model S in valt. ,,Hij is fors ruimer dan een Model 3, maar de prijs van de P7 begint bij 49.990 euro”, weet Pot. Voor de duidelijkheid: dat is ‘slechts’ 5.000 euro meer dan de goedkoopste Tesla.

''We maken echt onderdeel uit van een brede beweging waarvan de branche, maar ook de markt, straks zal zeggen dat de Chinezen niet meer weg te denken zijn''

Guido Pot, Deputy Managing Director Xpeng

Toekomstige rijders van Xpeng kunnen hun auto online bestellen

,,Voor dat bedrag krijg je de versie met achterwielaandrijving, 276 paardenkrachten en een opgegeven rijbereik van 576 kilometer”, zegt Guido. ,,De auto die ik nu bij me heb is de Performance-uitvoering met twee motoren, 473 pk en vierwielaandrijving.” Deze staat bij Xpeng Nederland voor 59.990 euro in de prijslijsten. ,,En tot slot is er nog de Wing Edition”, vult Pot aan terwijl hij zijn twee handen in de lucht gooit. “Die is inderdaad uitgerust met ‘schaardeuren’, die omhoog openen. Dat heeft niet zozeer praktische voordelen, maar laat wel zien dat Xpeng een merk met aspiraties is.”

Toekomstige rijders van Xpeng kunnen hun auto online bestellen, legt Guido uit. ,,Zij kiezen dan een model met vier muisklikken en kunnen hem ophalen bij ons aflevercentrum in Badhoevedorp, dat eind juni open gaat.” Wie liever vlakbij huis zaken doet, kan de auto laten neerzetten bij één van de dealerbedrijven die zijn aangesloten bij de retailpartner die Xpeng voor Nederland heeft gecontracteerd, de van oorsprong Zwitserse EmilFrey Group. ,,Die naam zie je niet op de gevels van die bedrijven, maar deze partij zit nu al bijvoorbeeld achter dealers van onder meer Renault, Peugeot en BMW.”

Xpeng wil zich in de toekomst vooral profileren als vooruitstrevend techbedrijf

Op dit moment heeft Xpeng (dat in 2014 werd opgericht door He Xiaopeng, een voormalig medewerker van Alibaba) twee locaties in Nederland. In een soort pop-up store in de Mall of The Netherlands in Leidschendam kunnen potentiële klanten de auto’s van dichtbij bekijken, terwijl in een grote showroom in Rotterdam nota bene ook al een vliegende Xpeng te zien is. Verder, zo kondigt Guido aan, wil Xpeng zich in de toekomst vooral profileren als vooruitstrevend techbedrijf: ,,We maken echt onderdeel uit van een brede beweging waarvan de branche, maar ook de markt, straks zal zeggen dat de Chinezen niet meer weg te denken zijn.”

Eerdere afleveringen van De Ondernemer Onderweg bekijk je via deze link.

Guido Pot (links) met De Ondernemer Onderweg-host Roland Tameling.

Lees ook: Kia-ceo Léan Verstoep: 'Elektrische auto gaat meer en meer omarmd worden'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws