Nieuws Mobiliteit

Zakelijke rijders: ‘Verbod op zakelijke brandstofauto’s in 2025 niet haalbaar’

Een verbod op het zakelijk rijden van een brandstofauto per 2025 is volgens Vereniging Zakelijk Rijders (VZR) onmogelijk omdat de auto-industrie niet voldoende auto’s kan leveren. Dat meldt de vereniging in een persbericht. De VZR stelt daarom een alternatief voor.

Van onze redactie 12 april 2023

Zakelijke rijders verbod brandstofauto ev vzr

Foto: Shutterstock

Uit het door de Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten geïnitieerde IBO-onderzoek, komt als advies naar voren om per 2025 alleen nog EV's toe te staan als leaseauto. Het verplicht stellen van EV’s is volgens de VZR niet haalbaar vanwege een te lage productie in de auto-industrie. De zakelijke markt bestaat uit ongeveer 250.000 auto’s per jaar en de fabrieken hebben al moeite om de huidige productie te bewerkstelligen, stellen zij.

Voor veel zakelijke rijders betekent dit een verhoging van de kosten. De consumentenprijs van een EV valt in het merendeel van de gevallen een stuk hoger uit dan die van brandstofauto’s. Daarnaast zijn de bijtellingsvoordelen bijna verdampt; vanaf 2026 zijn er helemaal geen voordelen meer. Bij een verplichte keuze voor een EV gaat de berijder dus meer bijtelling betalen.

Lees ook: Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

Meer gebruik privé brandstofauto

De VZR vreest ervoor dat door de hoge prijs werkgevers kunnen gaan heroverwegen om de werknemer überhaupt geen auto aan te bieden. ,,Werknemers die geen leaseauto meer krijgen gaan zakelijke kilometers vaker met hun privéauto afleggen, bijna altijd een exemplaar met een brandstofmotor. De beoogde CO2-winst van deze mogelijke maatregel wordt daarmee volledig teniet gedaan."

Daarom stellen de zakelijke rijders voor om te betalen naar gebruik. ,,VZR voerde eerder in opdracht van het Ministerie van I&W al een pilot uit met positieve resultaten. In dit onderzoek wordt gekeken naar de effecten van bijtelling betalen per gereden kilometer, in plaats van het betalen van een vast bedrag per maand. Mogelijk komt er een tweede pilot aan waarbij nog dieper wordt ingegaan op de werking en uitvoering hiervan."

Lees ook: Tweedehands elektrische auto kopen? Dit apparaat voorkomt een kat in de zak

Praktische en financiële effecten voor ondernemers

Autojournalist en mobiliteits-expert Roland Tameling deelt de mening van de VZR. ,,Die gestelde termijn van invoering in 2025 is erg kort en wat mij betreft een klassiek geval van een slecht getimede proefballon. Een knuppel in het hoenderhok, zo je wilt. Je ziet dat de overheid een bepaalde mate van urgentie wil uitstralen en dat is logisch, maar er lijkt niet nagedacht over de haalbaarheid van deze plannen. Zoals de VZR terecht zegt: elektrische auto’s zijn momenteel slecht leverbaar en hoewel de productie weer aantrekt, lijkt het me sterk dat binnen anderhalf jaar alle leveringsproblemen zijn opgelost. Zeker bij een sterk groeiende vraag."

"Elektrische modellen zijn nog altijd bovengemiddeld duur – daarvoor zie ik in de plannen geen noemenswaardige tegemoetkoming – terwijl ze bij lang niet alle ondernemers al in hun dagelijkse praktijk passen"

Autojournalist Roland Tameling

,,Daarnaast zie ik nog twee minstens zo grote uitdagingen: welke praktische en financiële effecten gaat dit hebben voor ondernemers en hun bedrijven? Elektrische modellen zijn nog altijd bovengemiddeld duur – daarvoor zie ik in de plannen geen noemenswaardige tegemoetkoming – terwijl ze bij lang niet alle ondernemers al in hun dagelijkse praktijk passen. Het is logisch dat we geprikkeld worden om bewuster met onze (zakelijke) kilometers om te gaan, maar deze vorm is verre van doordacht."

Lees ook: ‘Ons land is nog niet klaar om in 2035 volledig elektrisch te rijden’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws