Nieuws Niet te kisten

'Bofkont' Petra Glandorf houdt haar modezaak open en wordt overspoeld met steun

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: Damesmodezaak Femm Fashion

Robbert Daalder 23 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Ze zit al 27 jaar in het vak, maar nooit eerder ontving Petra Glandorf zoveel liefde van haar leveranciers, klanten en medewerkers. Natuurlijk schrok deze retailer van de coronamaatregelen, maar door de deur voor haar klanten open te houden, heeft ze met damesmodezaak Femm Fashion de weg naar boven weer gevonden.

Lees ook: Autobedrijf keek af bij Thuisbezorgd.nl en brengt gerepareerde auto's nu thuis

,,Door die deur open te laten, kwam ik tot het besef dat wij een gunfactor hebben bij onze klanten”, legt de dankbare Glandorf uit. ,,Er kwam een ondernemer uit een naburig plaatsje speciaal naar ons toe om te vertellen hoe blij hij was dat we open zijn gebleven. ‘Als jij hier niet meer bent, waar moeten mijn vrouw en schoonzus dan nog naartoe?’, vroeg hij mij. Mocht ik wat extra geld nodig hebben, dan kan ik hem altijd bellen. Dat vond ik toch wel heel bijzonder.”

Glandorf dankbaar voor de mensen om haar heen

,,Net zoals het gebaar dat mijn vijf collega’s maakten door niet op hun contracturen te gaan zitten maar juist heel flexibel te zijn. Ze zeiden zelfs dat ik het vakantiegeld voorlopig niet hoefde uit te keren.”

Niet alleen haar klanten bewezen Glandorf een goede dienst door trouw te blijven komen, ook fabrikanten lieten zich van hun beste kant zien. Zo werden betalingstermijnen van dertig dagen verlengd naar zestig en soms wel negentig dagen en gaf de verhuurder van het winkelpand te kennen dat de huur verspreid betaald mag worden. ,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik omringd ben met deze mensen.”

Zolang het mij niet werd verplicht om de winkel te sluiten, deed ik dat ook niet. Dat ben ik verplicht naar mijn vaste klanten. We zijn tenslotte een luisterend oor voor ze"

Petra Glandorf, eigenaar Femm Fashion

Wanneer de vrouw achter Femm Fashion uit Amersfoort gevraagd wordt naar haar eerste reactie op de coronamaatregelen, zegt ze enorm te zijn geschrokken. Haar jarenlange ervaring zorgde er echter voor dat ze zich meteen strijdbaar opstelde. ,,Ik heb van huis uit meegekregen om altijd positief te blijven. Dat is niet altijd makkelijk, maar zo kom je er wel. Daarom heb ik de winkel ook niet gesloten. Zolang het mij niet werd verplicht, wilde ik dat voorkomen. Dat ben ik ook verplicht naar mijn vaste klanten. We zijn tenslotte een luisterend oor voor ze.”

Lees ook: Deze interieurarchitecten bestrijden het coronavirus met een dubbele agenda

Gevolgen van een schrikreactie

,,In eerste instantie kwamen ze langs om spullen terug te brengen. Een schrikreactie, als je het mij vraagt. We hebben het allemaal met begrip in ontvangst genomen en geprobeerd de klanten zoveel mogelijk een hart onder de riem te steken. Dat werd duidelijk op prijs gesteld. Hoop doet leven en dat had zelfs als resultaat dat men op den duur toch weer bij ons langskwam. Ik ben een bofkont, want zonder al die mooie gebaren en de steun van de overheid was dat niet mogelijk geweest.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.