Nieuws Niet te kisten

Webdesigner Heister grijpt crisis aan om... keramist te worden

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: de webdesigner die nu haar geld verdient met keramiek.

Robbert Daalder 12 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de eerste week na de afgekondigde coronamaatregelen van de regering een beetje down was.” Het is niet de eerste keer dat webdesigner Anna Heister (49) een crisis meemaakt, maar wel dat ze er direct de gevolgen van ondervindt. ,,Toen ik eenmaal was bekomen van de schrik, heb ik een keramiekoven gekocht en mijn oude passie weer opgepakt.”

De Utrechtse zzp-ondernemer werkt al sinds 1999 voor zichzelf en zat tot de uitbraak van de coronacrisis met twee vaste opdrachtgevers stevig in het zadel. Totdat het misging met het coronavirus. ,,Binnen een paar weken zat ik volledig zonder werk. Om mij heen zag ik zoveel mensen met hetzelfde probleem, dat ik mij besefte dat dit echt een lastig verhaal zou worden.”

Lees ook: 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'

Toch wist Heister na een ellendige week de scherven bij elkaar te rapen. ,,Voordat ik aan de multimedia designopleiding begon, studeerde ik twee jaar keramiek aan de kunstacademie. Vorig jaar had ik al eens de kriebels om er weer eens iets mee te doen en nu was het moment daar om dan ook echt actie te ondernemen. Ik had wat ontwerpen gemaakt en stelde mezelf de vraag of ik er een serie van zou kunnen maken.”

'Ik heb opklapdozen vanaf de eerste verdieping naar beneden gegooid'

,,Maar dan ben je er nog niet. Mijn producten moeten natuurlijk ook goed verpakt worden om alles veilig te kunnen verzenden. Ja, ik heb echt doorgepakt. Je kunt als zzp-ondernemer zonder werk stil gaan zitten en blijven balen, of je tijd nuttig besteden. Dat heb ik gelukkig gedaan en het is supergaaf om een eigen product te ontwikkelen. Spannend ook wel, want je moet natuurlijk ook investeren. In opklapdozen bijvoorbeeld. Daarmee verstuur ik alles. Haha! Ik heb die dozen bijzonder goed getest door ze met inhoud en al vanaf de eerste verdieping van het balkon te gooien.”

"Mijn oven heeft inmiddels overuren gedraaid en ik heb nu zo’n zestig kopjes staan. Ik ben nog aan het nadenken over de verkoopprijs"

Anna Heister, webdesigner/keramist

Heister is overspoeld met positieve reacties en nog voordat ze de eerste kopjes had gebakken, waren de eerste tien bestellingen al binnen. ,,Vrienden wilde het kopen als relatiegeschenk. Mijn oven heeft inmiddels overuren gedraaid en ik heb nu zo’n zestig kopjes staan. Ik ben nog aan het nadenken over de verkoopprijs.”

'Webdesign, keramiek, het is te combineren'

Aan enthousiasme duidelijk geen gebrek. Betekent dit dat Heister haar laatste klus als webdesigner al achter de rug heeft? ,,Nee. Ik kan mijn ei goed kwijt in het maken van gebruiksvriendelijke websites. Toch wil ik het maken van keramiek ook niet loslaten waardoor de kans groot is dat ik het ga combineren als de crisis straks weer voorbij is.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.