Nieuws Niet te kisten

De horecaondernemer die twee keer moet afrekenen met corona

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: Horecaondernemer en ex-coronapatiënt Erich Jedrzejak.

Robbert Daalder 6 september 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn door Nadja Willems de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd. Die laten telkens op een originele manier zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit. Coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Voor horecaondernemer Erich Jedrzejak staat 2020 volledig in het teken van vechten. Zo knokt hij momenteel voor het voortbestaan van de Murphy’s Adventure Pub in Bussum en eerder dit jaar zelfs voor zijn eigen leven nadat het coronavirus hem te pakken kreeg.

,,De boodschap die ik met dit interview wil afgeven, is dat iedereen zijn of haar doel kan bereiken, zolang je er maar voor vecht. Dingen komen nu eenmaal niet vanzelf naar je toe.” Vertrouwen in eigen kunnen speelt daarbij een cruciale rol. En Jedrzejak kan het weten. ,,Toen de pub net een week dicht was wegens de crisis, raakte ik besmet met het coronavirus. Ik moest worden opgenomen. Er zat veel te weinig zuurstof in mijn bloed en dus kreeg ik dat via mijn neus toegediend. Normaal gesproken word je kunstmatig beademd en ga je ook in coma, maar dat heb ik geweigerd.”

Lees ook: Toxink Tattoo: van tatoeëren naar schoenen pimpen voor de zorg

,,Een coma zou betekenen dat mijn geest werd uitgeschakeld en dat ik daar dus niet mee zou kunnen vechten. Áls ik aan corona ten onder zou gaan, dan alleen strijdend.” Het getuigt van een flinke portie vertrouwen in eigen lichaam en daar is Jedrzejak rijkelijk voor beloond: na acht dagen verliet hij het ziekenhuis om zich op te maken voor zijn volgende gevecht. Inzet: de Murphy’s Adventure Pub, die de geboren Fries iets langer dan twee jaar geleden overnam.

Alles om voor te vechten

,,Mijn vrouw heeft de zaken waargenomen toen ik in het ziekenhuis belandde. Ze is risicoanalist van beroep en weet dus hoe te handelen in deze situatie. Toen ik zelf weer op krachten was, ben ik er weer ingesprongen. We hebben helaas een parttimer moeten ontslaan en dus staan mijn zoon Joey en ik er nu alleen voor. Hij wil deze pub ooit overnemen, we alles nog om voor te vechten.”

"Dit is gewoon hartstikke gaaf om te doen. Ik ben ontzettend gemotiveerd. Dat straal ik ook uit en onze klanten vinden dat prettig"

Erich Jedrzejak, eigenaar Murphy’s Adventure Pub in Bussum

De ambitie van zijn zoon is echter niet de enige drijfveer voor Jedrzejak om door te gaan Je kunt gerust stellen dat de voormalig vliegtuigtechnicus van zijn werk houdt. ,,Dit is gewoon hartstikke gaaf om te doen. Ik ben ontzettend gemotiveerd. Dat straal ik ook uit en onze klanten vinden dat prettig. Het is een reden om terug te blijven komen.”

Twee avonden gesloten wegens personeelstekort

Wanneer hem wordt gevraagd naar zijn overlevingskansen in deze zwaar getroffen branche, geeft de horecaman eerlijk toe bang te zijn. Waar Murphy’s Adventure Pub normaal gesproken op zondag populair was wegens live muziek en op maandagavond goed gevuld was tijdens ‘horeca-avond’, zit de deur er nu op slot. ,,Ik heb er geen personeel voor. Het is zwaar, maar ik zal er alles aan blijven doen om mijn hoofd boven water te houden.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.