Nieuws Niet te kisten

Afrika-reisspecialist durft vooruit te kijken en heeft vizier op 2021 gericht

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zette. En ja. Dat bezorgde onze zzp'ers en mkb'ers soms slapeloze nachten, maar óók volledig nieuwe inzichten. Voor de rubriek 'Niet te kisten' stopten we een flink aantal ondernemers uit dit segment in een grote kist, spraken we ze over de manier waarop zij deze crisis te lijf gaan en legde fotografe Nadja Willems alles vast. Vandaag: Reisspecialist Africa Feeling.

Robbert Daalder | Foto: Nadja Willems 15 augustus 2020

De vrouwen achter Africa Feeling: Mirjam Bruinvelds, Esmée de Leau en Martine Dun (vlnr). Om 1,5 meter afstand van elkaar te houden ontbreken Mariëlle de Gooyert, Annelies Mende en Simone Golob.

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

,,Zorg ervoor dat je als ondernemer genoeg vet op de botten hebt en dat geld ook bewaart voor crisistijden als deze! Blijf daarnaast goed communiceren met de klant en blijf open, eerlijk en positief.” Het zijn de woorden van Mirjam Bruinvelds die als eigenaar van reisspecialist Africa Feeling op z’n zachtst gezegd nogal op de proef wordt gesteld.

Lees ook: 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'

,,Zouden we misschien een andere foto boven dit artikel kunnen plaatsen?’, vraagt Bruinvelds tijdens dit interview. ,,Hij is natuurlijk wel leuk, maar gezien de huidige situatie van onze organisatie geeft al die vrolijkheid mogelijk een verkeerd beeld."

Nog steeds crisis in reisbranche

,,We zijn enorm geschrokken toen er allerlei maatregelen werden getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waar er in de horeca en sport alweer snel veel mogelijk was, is het voor ons nog steeds crisis. We kunnen voorlopig dan ook geen reizen uitvoeren richting Afrika. Dit is crisismanagement en ik heb het nog nooit meegemaakt.”

"We hebben het geld altijd in het bedrijf laten zitten en zijn daar voorzichtig mee omgegaan. Het zorgt ervoor dat we nu vooruit kunnen kijken"

Mirjam Bruinvelds, eigenaar Africa Feeling

Het eerste wat Bruinvelds en haar collega’s deden nadat de crisis in Nederland uitbrak, was hun reizigers terughalen uit Afrika. ,,Je wilt dat klanten veilig thuiskomen, maar daar zijn kosten mee gemoeid. Kosten die op ons bordje terechtkomen. Ja, dat is wel even slikken. Vervolgens zijn we druk bezig geweest met het annuleren van allerlei reizen. De kosten die daarvoor gemaakt worden, kunnen niet aan de klant doorberekend worden en zijn dus ook voor ons."

Twee keer hetzelfde werk zonder inkomsten

En dan is er ook nog het omboeken van reizen. ,,Dan doe je dus twee keer hetzelfde werk zonder er inkomsten aan over te houden. Het scheelt dat 90 procent van onze klanten hun reis door Afrika later alsnog graag wilt maken.”

Lees ook: Webdesigner Heister grijpt crisis aan om... keramist te worden

Ineens heb je te maken met alle kleine lettertjes van de wet en kom je tot het besef dat je voor ontzettend veel zaken verantwoordelijk en aansprakelijk bent. Hoe we ermee omgaan? Door veel met concullega’s te praten. Iedereen is gelukkig heel open over datgene waar we allemaal mee te maken krijgen.”

Eind van jaar weer reizen richting Afrika

En dus heeft men het vizier binnen Africa Feeling nu al op 2021 gericht. ,,Ik heb goede hoop dat we aan het einde van het jaar weer mogen reizen naar de landen die er voor ons toe doen. We geven niet op. Daar hebben we in de afgelopen 12 jaar te hard voor gewerkt. En we hebben wat vet op de botten. De afgelopen jaren waren goede jaren, we hebben het geld altijd in het bedrijf laten zitten en zijn daar voorzichtig mee omgegaan. Het zorgt ervoor dat we nu nog steeds voorzichtig vooruit kunnen kijken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.