Nieuws Niet te kisten

Deze lachcoach zorgt nog altijd voor blije gezichten én maakt online opmars

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: lachcoach Bente Adriaens.

Robbert Daalder 22 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Lachen, het is misschien wel het belangrijkste medicijn in tijden van crisis. Bente Adriaens kan het weten. Met haar bedrijf GetTheLaughFlow organiseert zij cursussen waarbij alles draait om lachen. Of ze dit nog steeds kan nu de coronacrisis een zware wissel op het zakelijk leven trekt? Absoluut!

,,Zo’n zeven jaar geleden was ik op een festival en daar zag ik mensen een lachworkshop geven”, verklaart Adriaens haar liefde voor de lach. ,,‘Dat is cool’, dacht ik meteen. Het was heel boeiend om te zien wat er met mensen gebeurt als zij buiten hun comfortzone treden door te lachen. Ik wilde er alles over weten, ben een cursus in Amsterdam gaan volgen en later zelf cursussen gaan geven. Het is ontzettend leuk om bewust te worden van wat lachen met je doet.”

Lees ook: Van het podium naar de voordeur: Lofzangers brengt liefde, lol en licht

De Utrechtse, die ook mopperworkshops geeft, werkt met particuliere groepen, staat op congressen en geeft cursussen aan bedrijven die een prikkelende activiteit zoeken voor het personeel. Iets dat door corona compleet stil kwam te liggen.

Gratis online lachsessies leveren nieuwe aanvragen op

Toch lukte het haar om te schakelen en kwam ze op het idee om online lachworkshops. te geven ,,Lachen is goed voor het immuunsysteem en dat kunnen we juist nu wel gebruiken toch? Via social media maakte ik reclame voor gratis sessies van twintig minuten. Daar werd goed op gereageerd. Ik heb veel overlegd met andere coaches en daar is een heel online programma uitgekomen waarvoor de eerste aanvragen al snel binnenkwamen. Dat zorgt voor goede energie en geeft mij vertrouwen in de toekomst.”

Ik werk soms voor bedrijven die allemaal mensen laten invliegen voor een lachcursus, terwijl dat natuurlijk helemaal niet meer nodig is"

Bente Adriaens, oprichter GetTheLaughFlow

Omdat het aantal klussen van Adriaens momenteel nog niet genoeg is om van te kunnen leven, doet ze nu ook dienst als manusje-van-alles, zoals ze het zelf noemt. ,,Eigenlijk heb ik altijd veel geswitcht tussen allerlei klussen. Ik heb een achtergrond in de kunstsector en daarin was de onzekerheid rond werk er ook altijd al. Het lukt mij dus best goed om bezig te blijven. Ook omdat ik marketing en communicatie heb gedaan. Daarnaast heb ik ervaring als projectmanager en die kennis gebruik ik nu voor allerlei klussen.”

Lees ook: 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'

Cursisten laten invliegen niet langer nodig

,,Wat ik daarbij tof vind om te zien, is dat er een verschuiving naar online plaatsvindt. We worden ertoe gedwongen door corona, maar steeds meer mensen gaan het omarmen. In allerlei verschillende branches. Ik werk soms voor bedrijven die allemaal mensen laten invliegen voor een lachcursus, terwijl dat natuurlijk helemaal niet meer nodig is."

Uit eigen ervaring weet ze inmiddels dat het allemaal ook prima online kan. ,,Het enige wat je daarbij in de gaten moet houden, is de duur van de cursus. Die wordt wat korter omdat de mensen anders hun aandacht verliezen. Hoewel het niet altijd makkelijk is, heb ik er, mede hierdoor, vertrouwen in dat alles weer op zijn pootjes terecht zal komen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.