Nieuws Niet te kisten

Deze ondernemers werden coronatester

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: een persvoorlichter en een reisagente die coronatester zijn geworden.

Robbert Daalder 29 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Dat ondernemers snel kunnen schakelen in tijden van crisis, is uit eerdere verhalen in deze rubriek wel gebleken. Vaak wordt er alweer snel nagedacht over een andere koers met de betreffende onderneming. Persvoorlichter Marike Timmermans (rechts op de foto) en reisagent Patricia van Trigt (links op de foto) schikken zich echter in hun tijdelijke lot en vullen hun inkomsten aan als coronatester.

Waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij

,,Patricia en ik kennen elkaar vanuit een ondernemersnetwerk. Daar zit ook een dame in die een verleden heeft als verpleegkundige en nu coronatesten afneemt. Ze vertelde ons dat er nog veel meer testers nodig waren waarop wij besloten om dat ook te gaan doen. Niet alleen omdat het een prettige aanvulling is op mijn inkomsten, maar zeker ook omdat ik op deze manier een waardevolle bijdrage lever aan de maatschappij.”

Lees ook: Autobedrijf keek af bij Thuisbezorgd.nl en brengt gerepareerde auto's nu thuis

In haar ‘normale’ bestaan als persvoorlichter levert de zelfstandig ondernemer uit Weesp deze bijdrage namelijk ook. ,,Wanneer bedrijven met een crisis te maken hebben, kan ik de communicatie naar de buitenwereld verzorgen. Naar media, maar ook richting andere betrokken partijen. Daarnaast geef ik trainingen in persvoorlichting zodat bedrijven zelf leren hoe ze hun verhaal op de juiste manier over moeten brengen. Hoewel het qua opdrachten weer iets aantrekt, is er bij veel partijen nog altijd geen geld voor dit soort dingen.”

Reisagent verwacht volgend jaar pas weer aan de slag te kunnen

Van Trigt kampt met hetzelfde probleem in de reisbranche, maar verwacht pas in de loop van volgend jaar weer serieus aan de slag te kunnen. Ze is dan ook maar wat blij met haar nieuwe rol als coronatester. ,,Het is heel fijn om mensen gerust te kunnen stellen wanneer zij zo’n belangrijke test ondergaan. Ik draag graag mijn steentje bij in deze crisis. In eerste instantie dacht ik dat het vrijwilligerswerk was, maar ik word ervoor betaald en dus is dit een prachtige oplossing nu ik qua reizen praktisch zonder werk zit.”

"Je bent als ondernemer nu even uit de ratrace. Het is heel goed om jezelf eens af te vragen wat nu eigenlijk echt belangrijk is"

Marike Timmermans, zelfstandig persvoorlichter

Daar komt nog eens bij dat de Amstelveense een vergelijkbare rol vervult als dat ze vóór de crisis deed. ,,Ik hou van dingen aanpakken, organiseren en heb de zaken graag in eigen hand. In het testcentrum stuur ik mijn eigen team aan en zie ik deze aspecten allemaal terugkomen.”

Coronacrisis biedt tijd voor bezinning

Beide vrouwen hebben dus vrede met de huidige situatie. Iets dat deels is ontstaan door de vrijgekomen tijd voor bezinning, zoals Timmermans het noemt. ,,De crisis is heftig, maar dit is geen slechte tijd. Je bent als ondernemer nu even uit de ratrace. Het is heel goed om jezelf eens af te vragen wat nu eigenlijk echt belangrijk is. Wat mij betreft is dat gezondheid. En daarom kijk ik nu naar wat ik op dit moment kan, niet per se naar wat ik wil.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.