Ik rijd voor een antwoord op die vraag naar de Handelsweg in Vriezenveen. Onderweg is op diverse borden al de bedrijfsnaam te lezen. Bebo Parket heeft zelfs de rotonde met daaraan de afslag naar de winkel 'geadopteerd', om er te adverteren.
Lees ook: Bebo Parket in Vriezenveen opnieuw winnaar Business Succes Award
Alles om de klant tevreden te stellen
Voor de deur van het pand aan de Handelsweg staan overal auto's, geparkeerd naast een springkussen; vertier voor de kinderen die met hun ouders mee moeten om een vloer te kopen. Binnen lopen Frans Bolier (52) en Kees van de Beek (24).
De drukte valt deze vrijdag nog wel mee, zeggen ze. Op zaterdagen ziet het er zwart van de klanten. Ze ontbijten er zelfs. Broodjes, koffie, ranja, fris, snoep; de bezoekers kunnen er gratis gebruik van maken. 's Middags is er knakworst en later gaan de hamburgers in de pan. Alles om de klant tevreden te stellen. Want die moet uiteindelijk met een nieuwe vloer in de achterbak van de auto weer naar huis.
Laagste prijs garantie tijdens crisis
Het is het concept van Frans Bolier (52) en Johan van de Beek (48), de vader van Kees. "Ik werkte in een slagerij, Johan had een aannemersbedrijf", vertelt Frans, terwijl hij de enorme stapels laminaat laat zien die deze week nog de deur uit moeten. "Ik kon aan kaasplanken komen en Jan had de machines om die dingen te bewerken." Ze zagen handel. In vrije uren stortten ze zich op de planken, die al vrij snel vloeren werden. In 2009 stopten ze met hun andere werk, en daarna ging het hard met Bebo. "Alles lag op dat moment in diepe crisis, maar wij gaven mensen keihard de garantie dat ze bij ons de laagste prijs zouden betalen."
'Massa is kassa'
Het werkte destijds en het werkt nog steeds "want niemand wil te veel betalen". Inmiddels werken er voor de twee vestigingen in Vriezenveen in totaal 100 mensen. Frans en Johan runnen de zaak aan de Bovenlandweg, Kees en Frans' dochter Mariëlle Zwolsman (26) doen de Handelsweg. De centen die ze verdienen, stoppen ze in advertenties. Grote, opvallende advertenties. En in de voorraad. Want, zo stellen ze: "Hoe meer je inkoopt, hoe goedkoper het wordt. Massa is kassa." Daarin schuilt ook het geheim van hun succes. Ze vinden een kleine winstmarge prima. "We verdienen liever honderd keer een dubbeltje dan vijf keer een euro", zegt Bolier. Ze houden het simpel. "We kijken naar wat het kost, doen daar een euro bij op, en dan mag het weg. Als je zo redeneert, ben je altijd de goedkoopste."
En als iemand ergens anders onder hun prijs zit, duiken ze eronder. "Meteen", garandeert Bolier. "Daar moet je niet over janken. Dat is handel, keiharde business."
40 miljoen euro omzet per jaar
De concurrentie? "Tsja. Die is niet blij met ons." Maar dat zal ze bij Bebo worst zijn. Acht trailers met vloeren gaan dagelijks de deur uit, naar Amsterdam, Vlissingen, Elburg, maar ook naar België, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, China... waar naartoe eigenlijk niet. "We verkopen 100 miljoen vierkante meter laminaat per jaar aan particulieren." In totaal is Bebo goed voor ruim 40 miljoen euro omzet per jaar. Hoeveel daarvan winst is? Daar laten ze zich niet over uit.
Natuurlijk horen ze ook wel eens de scepsis. "Sommige klanten geloven het niet, snappen niet dat wij het zo goedkoop aanbieden. 'Is de kwaliteit dan anders?', vragen ze." Maar steevast verwijzen ze dan naar bovenstaande cijfers. "En we hebben bewezen dat de kwaliteit hetzelfde of zelfs beter is. We geven ook 25 jaar garantie. Als mensen ons niet zouden geloven, hadden we de hele handel wel in het kanaal kunnen gooien."
Gedrevenheid
Ze genieten van het succes, geeft Bolier toe. "Als je kijkt waar ik vandaan kom..." Hij laat een foto van een woonwagen zien, waar de jonge Frans opgroeide. "Als je me tien jaar geleden gezegd had dat we nu dit zouden hebben, zou ik zeggen dat je niet wijs was." De gedrevenheid heeft ze zover gebracht. En die gedrevenheid houden ze. "We blijven de strijd hard voeren."
We kijken naar wat het kost, doen daar een euro bij op en dan mag het weg
Frans Bolier