Nieuws Horeca

KHN start kort geding tegen de staat voor meer versoepeling coronamaatregelen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is op donderdag een kort geding gestart tegen de Nederlandse overheid. De brancheorganisatie wil dat de staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca. KHN neemt deze stap omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zouden zijn dan noodzakelijk.

Van onze redactie 16 juli 2020

Rober willemsen khn

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Rober Willemsen. Foto: Frank de Roo.

De maatregelen voor de horeca zijn volgens KHN willekeurig en staan haaks op versoepelingen die op andere gebieden wel zijn doorgevoerd. In een persbericht schrijft de brancheorganisatie: ,,Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten.''

Versoepelingen anderhalve meter-norm horeca

De brancheorganisatie eist dat de 1,5 meter afstandsnorm in de horeca versoepeld wordt en dat de overheid meer perspectief biedt voor de toekomst. Het kort geding zal dienen op donderdag 23 juli.

Lees ook: Horeca Nederland resoluut: alle gesprekken met kabinet opgeschort

De enorme impact van het coronavirus op de horeca komt volgens de KHN met name voort uit overheidsmaatregelen die de afgelopen maanden zijn afgekondigd. Na een sluiting van ruim tweeëneenhalve maand konden veel horecabedrijven op 1 juni weer hun deuren openen, zij het onder zeer strikte voorwaarden. Van een rendabele exploitatie is voor de meeste horecaondernemers geen sprake. Bovendien is er nog steeds geen perspectief voor clubs en nightlife-bedrijven. Eerder was dit voor KHN al reden om gesprekken met het kabinet op bestuurlijk niveau op te schorten.

Coronamaatregelen horeca: 'meten met twee maten'

Volgens de brancheorganisatie meet de overheid met twee maten. In het openbaar vervoer, personenvervoer, de sport en het onderwijs zijn de gewenste versoepelingen namelijk wel doorgevoerd. In het persbericht schrijft de organisatie: ,,Vanuit het kabinet is op geen enkele wijze deugdelijk onderbouwd waarom de voor de horeca geldende maatregelen niet op één lijn getrokken kunnen worden met de overige geldende maatregelen (waardoor bijvoorbeeld personen die samen in een auto naar een restaurant rijden, vervolgens in het restaurant ook samen aan één tafel kunnen zitten). Ook wordt om onduidelijke redenen vastgehouden aan de anderhalve meter norm voor buiten, terwijl er uit wetenschappelijke onderzoeken duidelijk blijkt dat het besmettingsrisico buiten nihil is.''

Lees ook: Beljaarts (KHN) signaleert: 'Voldoende kracht om te knokken voor onze horeca'

Geen anderhalve meter-norm meer voor groepen tot en met negen personen en terrassen

Concreet eist de brancheorganisatie middels het kort geding dat de 1,5 meter-norm in horecabedrijven niet meer gehanteerd wordt voor groepen tot en met negen personen. Ook mag de 1,5 meter afstandsnorm niet meer gelden voor zitplaatsen op terrassen (eventueel met de gezondheidscheck vooraf). Daarnaast moet de staat van KHN objectieve criteria kenbaar maken (inclusief ‘roadmap’ met tijdpad) voor versoepelingen van horecamaatregelen in de toekomst.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.