Nieuws Retail

Blokker zet streep door overnameplan HEMA

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder meer Blokker en Big Bazar, is niet langer in de race om HEMA over te nemen. Onder meer het burgerinitiatief WeLoveHema-HouDeHema is dat wel.

Sanne Schelfaut (AD)/redactie De Ondernemer 27 juli 2020

Hema2

AD schrijft dat Mirage Retail Group zelf heeft besloten de onderhandelingen met de huidige eigenaren te staken. Waarom dat is gebeurd, wil het bedrijf niet zeggen. ,,Aangezien het proces nog in volle gang is, doen wij geen andere mededelingen op dit moment. We wensen de medewerkers van HEMA veel succes bij het vinden van een nieuwe eigenaar waarmee zij verder kunnen bouwen aan de toekomst van dit mooie Hollandse merk’’, aldus het bedrijf in een verklaring.

Mirage Retail Group heeft 'voldoende middelen'

Ceo Michiel Witteveen maakte vorige maand en nog voor de deal tussen de HEMA-directie en een groep schuldeisers bekend interesse te hebben in het warenhuis. Ondanks het feit dat zijn Mirage Retail Group nog steeds miljoenen verlies lijdt (144 miljoen over 2019), zag Witteveen kansen om HEMA over te nemen en het in Nederlandse handen te houden. ,,We hebben er voldoende middelen voor’’, zei hij eerder.

Lees ook: Burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema brengen gezamenlijk bod uit

Maandag is duidelijk geworden dat Blokker opnieuw achter het net vist. Ook in 2007 probeerde wijlen Jaap Blokker HEMA in te lijven, maar die poging strandde doordat Blokker vond dat er te veel geld (ruim 1, 1 miljard euro) voor de winkelketen op tafel moest worden gelegd.

WeLoveHema-HouDeHema nog volop in de race

Nu Mirage is afgevallen, gaat de strijd om HEMA onverminderd verder. De nieuwe eigenaren zijn beleggers en willen de keten zo rap mogelijk verkopen. Andere overnamekandidaten zijn Ahold Delhaize, Parcom en de Amerikaanse durfinvesteerders van Flacks Group. Ook de combinatie WeLoveHema-HouDeHema bracht vorige week een bod uit. Zij hebben zich aangesloten bij een van de biedende partijen, maar willen niet zeggen om wie het gaat.

Lees ook: Banden tussen HEMA en Marcel Boekhoorn compleet verbroken

Lastige opgave verwacht voor burgerinitiatief

Het burgerinitiatief WeLoveHema-HouDeHema is nog steeds in de race, dus is het zo goed als uitgesloten dat er een pact was met Mirage.

Retailexpert Kitty Koelemeijer denkt het een lastig verhaal wordt voor het burgerinitiatief. ,,Het idee van WeLoveHema-HouDeHema is het oprichten van een coöperatie. Klanten, medewerkers, leveranciers en private investeerders kunnen mede-aandeelhouder worden van het warenhuis. Op zich een mooie gedachte, maar het zou een aardverschuiving betekenen voor de manier waarop HEMA wordt geleid. Dat is een complex verhaal en ik vraag me af of het in de praktijk goed zou uitpakken, ik vrees het niet’’, aldus de hoogleraar Marketing en Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.

WeLoveHema: voor nu radiostilte

Als ondernemer achter WeLoveHema was Sabien Duetz maandag niet bereid om een uitgebreide reactie te geven. Het is vooralsnog niet bekend wat er met hun bod is gedaan, waar dat geld vandaan komt en bij welke biedende partij zij zich hebben aangesloten. ,,We hebben afgesproken om even radiostilte te houden. Dit om de onderhandelingen in het overnameproces niet in gevaar te brengen", aldus Duetz.

  • Iets langer dan een maand geleden werd bekend dat een groep schuldeisers het faillissement van de moederonderneming van HEMA heeft aangevraagd. Je leest hier welke gevolgen dat had en hoe de strijd zich nu voortzet.

Lees ook: Twee burgerinitiatieven HEMA bundelen krachten

Onderneming Witteveen 'past niet bij HEMA'

Koelemeijer is niet verbaasd dat het moederbedrijf van Blokker uit de race is gestapt. ,,Ik zag de synergie niet tussen beide ketens. Hema is een heel ander bedrijf dan Blokker, dat van oudsher een handelsbedrijf is. Hema ontwerpt en produceert alles zelf. Hoe wil je die twee formules met elkaar versmelten, dat kan eigenlijk niet. En om alle winkels los van elkaar te laten voortbestaan, zou ook niet efficiënt zijn.’’

Koelemeijer vindt dat de onderneming van Michiel Witteveen eerst zelf financieel gezond moet worden, voordat er grote overnames worden gedaan. ,,Hij is goed op weg, maar nogmaals, de HEMA paste wat mij betreft niet bij zijn bedrijf.’’

Eerder was Sabien Duetz in onze wekelijkse online radio-uitzending te gast om te praten over de plannen om mogelijk een bod te doen op HEMA. Beluister hieronder de podcast:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.