Blog Retail

Jan Meerman (INretail): ‘Het nieuwe normaal? Nee, dit is het tijdelijke abnormaal’

Meer vertrouwen in de toekomst, maar veel minder omzet in april (CBS) en coronamaatregelen die onmogelijk zijn vol te houden in de retail in grote steden. Jan Meerman, voorzitter INretail, pleit in zijn eerste expertcolumn voor #nlstartop voor een snelle versoepeling of afschaffing van de anderhalve-meter-regels.

Jan Meerman 22 juni 2020

Wij ontzorgen ondernemers zodat zij zich kunnen bezighouden met de reden waarom zij zijn gaan ondernemen: een succesvolle winkel. Maar de eerste weken van de coronacrisis was een ander soort zorg gewenst: ondernemers die met de handen in het haar zaten en het van paniek zelfs niet meer zagen zitten. Voor mij een bijzondere periode: nu kun je werkelijk iets betekenen voor je leden! Gelukkig is dat negatieve sentiment weer nagenoeg verdwenen en zit de omzet weer in de lift. Wij doen er alles aan om die positieve flow te ondersteunen.

Maar er is nog iets aan de hand.

Te veel winkels en verouderd businessmodel

Voordat de crisis begon waren we het over twee zaken eens: er zijn te veel winkels en het businessmodel van veel winkels is sterk verouderd. Producten inkopen en verplichtingen aangaan om pas over acht maanden te kunnen verkopen? Het geeft een ondernemer te weinig ruimte om in te kunnen spelen op de actualiteit. Het bewijs van die achterhaalde strategie werd helaas pijnlijk duidelijk toen Nederlanders te horen kregen: blijf thuis! Van de ene op de andere dag kwam er vrijwel niemand meer naar winkels die juist op dat moment uitpuilden van de voorraden. Deze crisis gaat ervoor zorgen dat ook op dit gebied een boel verandert.

Maar de grootste winst zit in de wijze waarop winkeliers in de toekomst met hun klanten omgaan, ook dat nemen we gedeeltelijk mee uit deze crisis. Je gaat in de toekomst het verschil maken als je een persoonlijke relatie met je klant hebt. Ik vergelijk een klant met een vriend die je belt of appt als je iets moois binnen hebt dat hij echt even moet komen bekijken. Als je dat met je klanten kunt doen. Het is helemaal niet opdringerig het onderscheidt je van de rest. Op dit vlak kunnen we veel leren van de horeca: gastvrijheid, iemand in de watten leggen.

Hoe blijf je in contact met je klanten en zorg je dat ze opnieuw klant worden? In de DPG Media whitepaper ‘Overtuig je bestaande klanten’ vind je voorbeelden van hoe je klanten opnieuw kunt overtuigen, ontdek je hoe je social media inzet om het contact met bestaande klanten warm te houden en meer tips. Download hier.

Retail in de grote steden: 50 procent omzet

Blijf thuis… Bekeken vanuit gezondheid de perfecte boodschap, maar voor ondernemers was het een compleet verkeerde. Sinds die oproep is de omzet in de retail met zestig tot tachtig procent afgenomen. Inmiddels is de omzet in kleinere steden weer rond tachtig procent van vorig jaar, maar in de grote steden is dat slechts vijftig procent. Het nieuwe normaal, zoals het door het kabinet wordt gepredikt, werkt niet in de retail en horeca in grote steden. Hier geldt het tijdelijke abnormaal.

Laten we ook oppassen met denken dat de ondernemer dan maar creatiever moet worden. Een slecht moment van de afgelopen weken was de opmerking van minister Hoekstra van Financiën die zei: ‘Als je geen zaken kunt doen in de 1,5 meter samenleving, heb je misschien geen goede business. Echt vreselijk, als je dat zegt. Je zult bijvoorbeeld ondernemer in de evenementenindustrie zijn.

Minister Hoekstra en collega’s, we moeten af van dat nieuwe normaal. Anders gaan we het niet redden in de grote steden.

Lees ook: Modezaak Wildenberg Eindhoven: minder winkeluren, meer tijd voor persoonlijke service

Jan Meerman is voorzitter van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland.

Bereik je klanten

Wil jij ook je strategie om je klanten te bereiken aanpassen? De media-adviseurs van DPG Media denken graag met je mee met wat de mogelijkheden voor jou zijn! Vul je gegevens hieronder in en je hoort snel van ons.