Nieuws Retail

Vormgever helpt winkeliers te laten zien: we zijn open, het is veilig, kom binnen!

Nu steeds meer winkels weer open gaan zie je ze hangen: geprinte A4-tjes met mededelingen over de wijze waarop er in de winkel met de coronaregels wordt omgegaan. Dus: kom vooral binnen. Dat kan beter en duidelijker, bedacht grafisch ontwerper Ben Drost uit Utrecht. Hij maakte een serie raamposters die elke winkelier gratis kan downloaden.

Van onze redactie 6 mei 2020

Etalage coronaposter actie drost LR

De posters zijn in vier verschillende stijlen uitgevoerd, zodat een winkelier de uitvoering kan kiezen die het beste bij de winkeluitstraling past. Ontwerper Drost: ,,Kleine winkeliers hebben het moeilijk. Winkelen is niet verboden, maar het publiek lijkt te aarzelen om ergens naar binnen te gaan. Een informatieve raam- of deurposter met daarop huisregels rond de preventie van corona geeft winkelbezoekers en personeel houvast. De meeste supermarkten en andere detailhandel-ketens beschikken al over voorlichtingsmateriaal vanuit hun organisatie. Kleinere winkeliers printen of schrijven zelf hun huisregels of gebruiken de posters van de overheid.”

Lees ook: Corona-regels versoepeld: zo ziet Nederland er de komende maanden uit

Winkelstraat met kleine zelfstandigen

Dost zag winkels bij hem in de buurt langzaam maar zeker de deuren weer openen.

,,Deze posterserie heb ik gemaakt om zelfstandige winkeliers een handje te helpen binnen mijn creatieve mogelijkheden. Ik woon vlakbij een winkelstraat met veel kleine zelfstandigen. Zo kwam ik op het idee om een betrouwbaar uitziend alternatief te bieden voor de printjes met huisregels. Mijn advies: laat je klanten weten dat jij er alles aan doet om je winkel veilig te houden. Ik hoop vooral dat mijn posters meer klanten over de drempel halen.”

Emoji’s die iedereen herkent

De teksten op de vier posters zijn gebaseerd op bestaande maatregelen rond de preventie van corona, waarbij Drost enige redactionele vrijheid heeft genomen. Zo geldt in het Verenigd Koninkrijk twee meter als veilige afstand en is deze op de poster aan ‘onze’ 1,5 m toegevoegd. De afbeeldingen zijn gebaseerd op voor iedereen herkenbare emoji’s.

Winkeliers en andere retailondernemers kunnen de pdf’s van de coronaposters zelf printen of via een printshop / drukkerij laten drukken in A4- of A3-formaat. Iedereen mag de posters drukken, op internet plaatsen of op andere manieren verspreiden binnen de kaders van het Creative Commons copyright CC BY-NC-ND 4.0. De printbestanden van de posters zijn hier gratis te downloaden.

Lees ook: Corona-regels versoepeld: kapperszaken mogen 11 mei weer open

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.