Kennis Onderhandelen

Excellent onderhandelen: hoe doe je dat?

Je wilt excellent onderhandelen: hoe pak je dat aan? Zowel Harvard onderhandelen als andere vormen vragen om specifieke aandacht voor meer dan een aantal tips. Hoe onderhandel je bijvoorbeeld met lastige mensen? En wat is de beste manier om de juiste cursus te kiezen? Het is belangrijk dat je goed weet wat je wilt leren. En wat het inhoudt om daadwerkelijk beter te worden in onderhandelen.

Van onze redactie 13 april 2022

Excellent onderhandelen vaardigheden trainen

Onderdelen van een goede cursus

Specialisten die goed onderhandelen lezen meer dan de samenvatting voor Excellent onderhandelen. In plaats daarvan duiken ze de diepte in tijdens een cursus. Dat leert je bijvoorbeeld:

 • De basis van onderhandelen
  Een onderhandelingstafel kent een bijzondere dynamiek. En dat verschilt bovendien per situatie, waardoor geen moment hetzelfde is. In plaats daarvan dien je goed te analyseren wat er gebeurt, bijvoorbeeld aan de hand van welke type mensen er met je aan tafel zitten.

 • Essentiële elementen aan tafel
  Daarnaast is de onderhandelingstafel zelf een bijzonder spel, waarin allerlei elementen een rol spelen. Hoe kun je het initiatief nemen? Of wat doe je om juist de ander uit te dagen om actiever te worden? Des te beter je dit begrijpt, des te groter de kans dat je het excellent onderhandelen onder de knie krijgt.

 • Cases en voorbeelden
  Bovendien ga je tijdens de cursus onderhandelen op basis van excellent of de samenvatting natuurlijk aan de slag met cases en voorbeelden. Wat werkt er in de praktijk? En wat werkt er juist niet? Er zijn tal van voorbeelden, die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

 • Persoonlijke feedback
  Een goede cursus zorgt ervoor dat je hier in de praktijk mee aan de slag gaat. Vervolgens is er ruimte om jou persoonlijke feedback te geven. Zo weet je waar je sterk in bent, en waar jouw verbeterpunten liggen.

 • Tips, tricks, do’s en dont’s
  Ten slotte is er natuurlijk ruimte voor tips en tricks tijdens het onderhandelen. Het zijn de trucs aan tafel. Daar begin je niet mee, maar het is wel goed om ervan op de hoogte te zijn. Al was het maar om ze bij anderen te herkennen als ze die inzetten.

Excellent onderhandelen

Dus wil je excellent onderhandelen en zoek je naar meer dan de samenvatting van de Harvard-methode? Met een cursus heb je de mogelijkheid om veel meer de diepte in te duiken. Dat zorgt ervoor dat je weet waar je het over hebt, wat er allemaal belangrijk is en in welke delen jij je kunt ontwikkelen. Dat helpt je beter te onderhandelen, maakt je meer allround of helpt je te excelleren in een van de specifieke onderdelen.