Kennis Onderhandelen

Onderhandelen over salaris in de zorg: hoe pak je dat aan?

Je wilt onderhandelen over het salaris in de zorg. Zowel voor medewerkers als voor werkgevers geldt dat het een strategisch spel is. Met een paar handige tips krijg je een beter beeld van de beste manier om dit aan te pakken.

Van onze redactie 18 mei 2022

Onderhandelen salaris zorg

Tip: salarisonderhandelingen werken anders dan onderhandelen over een lease auto. Je gaat een samenwerking(verband) aan, dus jullie krijgen met elkaar te maken. Dat is een andere situatie dan bij een eenmalige aankoop, bij een verkoper die je daarna niet meer ziet.

Salaris in de zorg: 3 tips voor de onderhandeling

Dus wil je de onderhandeling over het salaris in de zorg goed aanpakken? Net als in het onderwijs en in het algemeen zijn een paar dingen belangrijk:

1

Vraag een medewerker naar de wensen

Zorg er als werkgever of ondernemer voor dat je de wensen van een medewerker kent. Vraag daar eerst eens naar, voordat de onderhandelingen beginnen. Zo zorg je ervoor dat je hier alvast rekening mee kunt houden.

2

Vertel over jouw voorkeur voor de medewerker

Wil je de medewerker graag toevoegen aan het team? Spreek dat uit. Laat je waardering alvast blijken. Ook dat is voor veel medewerkers iets waard, bovenop het salaris waarover ze onderhandelen in de zorg.

3

Speel een strategisch spel

Speel ten slotte het strategische spel. Houd ruimte voor de onderhandeling, door niet meteen met het uiterste bod te komen. Gun de ander een overwinning, of in ieder geval het gevoel van een geslaagde onderhandeling.

Onderhandelen over salaris in de zorg

Wil je onderhandelen over het salaris in de zorg? Houd er rekening mee dat de sector niet alleen om geld draait. Het gaat net zo goed om vertrouwen, een fijne werkplek, hart voor de zaak en samenwerken in een team van anderen met dezelfde passie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws