Nieuws Personeel

8000 V&D-medewerkers houden adem in

David Bremmer 15 februari 2016

Vend1065 1

De ruim 8000 medewerkers van V&D en La Place beleven een spannend weekend. Maandag wordt duidelijk of CoolCat-baas Roland Kahn voldoende verhuurders achter zich heeft voor een doorstart van het failliete warenhuis. De optimistische bewindvoerders denken 35 tot 48 filialen mee te krijgen.

De lichten doven vandaag en morgen niet op het V&D-hoofdkantoor te Amsterdam-Zuid. Bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders werken de klok rond om een nieuwe start voor Vroom & Dreesmann mogelijk te maken. Na 1,5 maand koortsachtig vergaderen, bellen, overleggen en appen met kandidaten, banken, met verhuurders, moet het nú gebeuren. Woensdag betaalt het UWV de salarissen van de 8000 medewerkers niet langer door. Dan is het schluss. De ondernemingsraad heeft het personeel het dringende advies gegeven om alvast een uitkering aan te vragen.

Positiever

De curatoren lijken aanmerkelijk positiever dan vorige week: Roland Kahn's Cool Investments heeft de financiering naar verluidt zo goed als rond en La Place-eigenaar Jumbo is constructief. Donderdag is op het kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield op de Zuidas vooruitgang geboekt met de grote verhuurders, waaronder partijen als IEF Capital, ASR Vastgoed en Syntrus Achmea. Er is een aantal gedeelde hoofdpunten geformuleerd.

Tot maandag onderhandelen verhuurders exclusief met Kahn. De huurbazen hebben een ruw contractvoorstel opgestuurd gekregen met daarop hun rechten en plichten, de kleine lettertjes zeg maar. ,,Ze hoeven slechts naam, vestiging en huurbedrag in te vullen en het naar ons op te sturen," klinkt het van de curatoren. De grens ligt bij 35 filialen, maakten de curatoren donderdag in een ultimatum bekend. Als er zondag voldoende getekende contracten zijn teruggekomen, dan is er witte rook. Bij minder trekt Kahn er de stekker uit.

Op de V&D-burelen hebben ze er alle vertrouwen in. Sterker: de bewindvoerders denken dat Kahn wellicht zelfs in 45 tot 48 V&D's kan doorstarten. Ze wijzen erop dat de grote verhuurders afgelopen jaar unaniem hun steun uitspraken voor de nieuwe strategie van baas John van der Ent.

De vraag is of de bewindvoerders niet aan wensdenken doen. In feite hebben ze weinig te zeggen. Nu de V&D-panden door een vorige eigenaar verpatst zijn, ligt de bal geheel bij de grote verhuurders. Ze mogen vertrouwen hebben in Van der Ent, maar hebben ze er ook fiducie in dat selfmade ondernemer Kahn V&D kan redden? Niet voor niets schermden verhuurders deze week nadrukkelijk met Hudson's Bay Company.

Volgens Jeroen Lokerse, die namens Cushman & Wakefield bemiddelt voor circa twintig grote verhuurders, staat het belang van het Nederlandse winkellandschap voorop. ,,De verhuurders spannen zich tot het uiterste in en willen een verstandige beslissing nemen."

De V&D-werknemers hopen ondertussen op het beste. Ook onder eigenaar Sun Capital was er vorig jaar een weekend van de waarheid. Toen ging het net goed en kwam er een deal. Nu leeft het personeel alweer 1,5 maand in grote onzekerheid. Maandagmiddag is die duidelijkheid er. Waarschijnlijk. Het zou niet voor het eerst zijn dat een weekend van de waarheid tóch geen finale duidelijkheid bracht.

Welke warenhuizen gaan dicht?

Maandag is voor een aantal, in het ergste geval álle, V&D-medewerkers, de laatste werkdag. Klappen de onderhandelingen, dan sluiten dinsdag alle filialen. Slaagt Kahn, dan sluiten minimaal 14 en maximaal 27 vestigingen. Welke dat zijn, hangt puur van de winstgevendheid van elk filiaal af.

De grote steden in de Randstad zijn veilig. Hetzelfde geldt voor belangrijke steden daarbuiten als Eindhoven, Breda, Maastricht en Groningen. In de gevarenzone zitten kleine vestigingen als Oosterhout, Bergen op Zoom, Rijswijk, Hilversum. Toch is niets wat het lijkt. Zo is het vorig jaar geopende Uden een van de best presterende V&D's.