Nieuws Personeel

Aan de slag met steuntje in rug

Cassandra Kientz is de eerste deelnemer die het nieuwe inwerkprogramma van de gemeente Hellendoorn en een lokale ondernemer succesvol doorloopt. Ze heeft voorlopig weer een betaalde baan.

Van onze redactie 23 februari 2016

Cassandra kientz lenneke lingmont

Het komend half jaar is Albert Heijn Rob Loomans in Hellendoorn een enthousiaste medewerkster rijker. De 26-jarige Cassandra Kientz heeft als eerste deelnemer met succes een vier weken durend inwerkprogramma doorlopen bij de supermarkt.

Het programma is een initiatief van de gemeente Hellendoorn en ondernemer Loomans. Bedoeld om mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' te ondersteunen in het re-integratieproces. Onlangs kreeg Kientz een certificaat uitgereikt door wethouder Anja van den Dolder en Rob Loomans. Kientz doorliep het programma zodanig goed dat ze er een halfjaarcontract aan overhoudt. "Ik ben in januari begonnen en vond het direct leuk. Ik mocht gelijk allerlei werkzaamheden doen in de winkel. Ook heb ik veel gezellige collega's", vertelt Kientz.

InwerkprogrammaHet idee voor het inwerkprogramma is ontstaan in 2014, tijdens een ontbijtsessie van de gemeente met plaatselijke ondernemers. Rob Loomans zei destijds graag als ambassadeur op te willen treden voor het project. Hij stelde het vier weken durende programma samen, waarin kandidaten worden opgeleid voor een baan in de detailhandel. Naast het opdoen van ritme, verantwoordelijkheid en structuur, leren deelnemers ook specifieke vaardigheden voor deze branche aan. Het is de bedoeling dat de deelnemers na het doorlopen van het inwerkprogramma voorbereid en gemotiveerd op de arbeidsmarkt verschijnen. Doordat de kandidaat een logboek bijhoudt, ontstaat er een duidelijk beeld van de sterke en minder sterke kanten. Dit verschaft werkgevers informatie.

Plezier"Tijdens het programma werkte ik hier vijf dagen in de week. Hierdoor heb ik veel geleerd, zoals hoe je op de werkvloer met mensen omgaat. Zowel met klanten als met collega's", zegt Kientz, die voor straks op een vaste baan hoopt. "Het belangrijkste is misschien wel dat je plezier hebt in je werk en dat heb ik hier."

Om schik te hebben in het werk, is een match tussen kandidaat en werkgever erg belangrijk. "Vóór Cassandra was er nog een kandidaat, maar daarbij bleek al snel dat deze persoon niet geschikt was voor de detailhandel", vertelt Jamie van der Zwan, die als adviseur werkgeversbenadering namens de gemeente betrokken is bij het project. "Dat het inwerkprogramma niet direct bij iedereen werkt, is niet erg. Dat geeft ons juist informatie die we kunnen gebruiken om verder te kijken naar wat anders voor die kandidaat. We willen de opzet van het inwerkprogramma voor de detailhandel aanpassen voor allerlei andere branches, zodat zoveel mogelijk werkzoekenden die moeilijk een baan kunnen vinden, ervan kunnen profiteren", zegt Van der Zwan.

Foto: Lenneke Lingmont