Nieuws Personeel

Hierdoor neemt het aantal ongelukken op het werk toe

Het is iets gevaarlijker geworden op de werkvloer, zo meldt het AD op basis van cijfers van het CBS. Het aantal bedrijfsongevallen neemt toe, vooral onder jongere werknemers. Wat verklaart die toename? Enkele experts aan het woord.

Redactie AD | Foto: Pexels 1 februari 2019

Action business container 1267338

In 2017 kreeg 1,6 procent van de werknemers in Nederland een ongeluk op de werkvloer, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2015, toen was dat 1,4 procent.

De meeste ongelukken gebeurden in de vervoerssector, de landbouw, industrie en de horeca. ,,In die sectoren was ook sprake van groei,'' aldus Tanja Traag, CBS-arbeidsmarktdeskundige. De slachtoffers konden minimaal een dag niet komen werken.

Uitzendcontract

Opvallend is dat jongeren relatief vaak te maken hebben met bedrijfsongevallen. Dat komt volgens de onderzoekster vooral omdat jongeren vaker een uitzendcontract hebben en soms onervaren in het werk zijn. ,,Bovendien werken jongeren met een uitzendcontract vaak maar kort bij een bedrijf en is er dus veel verloop", aldus Traag.

Lees ook: Schrikbarende cijfers cybercriminaliteit: mkb'ers onderschatten gevaren flink

Daarnaast, stelt Traag, wordt er veel gebruikgemaakt van uitzendkrachten in de sectoren waar relatief veel arbeidsongevallen plaatsvinden. Denk aan seizoenarbeiders in de landbouw.

Als er ongelukken op de werkvloer plaatsvinden, is dat vaak het gevolg van een moment van onoplettendheid, ziet Daniel Kuin, arbeidshygiënist en veiligheidskundige bij bedrijfsartsennetwerk Zorg van de Zaak. ,,In de waan van de dag willen mensen soms nog snel even iets regelen. Juist op die momenten gaat het fout."

Helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar het zou wel helpen om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. ,,Iedereen moet zich bewust zijn van alle risico's. Het laatste moment voordat je met een taak aan de slag gaat, kun je je bijvoorbeeld nog even afvragen of je er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat je het werk op een veilige manier gaat uitvoeren. Bezint eer ge begint", aldus Kuin.

Dodelijke afloop

Ook hij weet uit ervaring dat jongeren vaak betrokken zijn bij bedrijfsongevallen. ,,Dat heeft te maken met het soms wat onbesuisde karakter van jongeren. Ze kunnen risico's nog niet voldoende inschatten en hebben nog niet voldoende ervaring."

Lees ook: Ondernemen en AOV: hoe zit het?

Overigens moeten arbeidsongevallen niet verward worden met beroepsziekten, legt Kuin uit. Een burn-out, muisarm of rugklachten ontstaan meestal over een langere periode. ,,Het verschil is simpel: er ligt bij wijze van spreken niet direct bloed op straat, zoals bij een arbeidsongeval wel eerder het geval is."

Nederland doet het vergeleken met de rest van de landen in de Europese Unie trouwens zo slecht nog niet. In 2016 waren er in 28 EU-landen gemiddeld 1700 arbeidsongevallen waarbij werknemers ten minste vier dagen thuis waren. Nederland zit met 1300 ongelukken onder dit gemiddelde. In 2016 waren er in Nederland 36 ongelukken op de werkvloer die een dodelijke afloop hadden.