Video Personeel

Waarom AFAS en Viisi Hypotheken ook Europees scoren met hun personeelsbeleid

Champagne in de studio van de Week van de Ondernemer, alhoewel: spreekwoordelijk dan. Want de HR-directeuren Britt Breure (AFAS) en Marc-Peter Pijper (Viisi Hypotheken) vertellen ronduit over hun personeelsbeleid en bovenal waarom dit resulteerde in een belangrijke Europese prijs, voor beide bedrijven.

Van onze redactie 19 november 2021

MyChannels Video ID: 264813

Kantoren zo inrichten dat je er kunt trefballen. Mét je klant Met een heatmap kijken of iedereen binnen fietsafstand een werkplek heeft. De manier waarop we gaan werken gaat veranderen. Twee bedrijven die daarin ver vooruit lopen zijn softwarebedrijf AFAS en Viisi Hypotheken, niet toevallig allebei gekozen tot beste werkgevers van Europa, een eer die sinds 2010 geen Nederlands bedrijf te beurt is gevallen. AFAS werd verkozen in de categorie middelgrote bedrijven, Viisi in de categorie voor kleine bedrijven, zoals onder meer in dit artikel te lezen is.

Beluister hier alle interviews terug van de Week van de Ondernemer 2021: Luister én kijk terug: live visual radio Week van de Ondernemer

Voor beide bedrijven is de uitverkiezing een kers op de taart, vertelden de beide HR-managers in de radiostudio tijdens de Week van de Ondernemer. Britt Breure van AFAS had het niet verwacht. ,,Het was de tweede keer dat we meededen aan de Nederlandse verkiezing en de eerste keer dat we wonnen. We wisten niet dat we daarmee ook automatisch meededen aan de Europese verkiezing. En die wonnen we ook.”

Champagne op kantoor, natuurlijk, maar belangrijker dan de prijs zelf vond Breure vooral het vertrouwen dat het personeel aangaf te hebben in het bedrijf. AFAS' nieuwe kantoor, of het 'clubhuis' zoals Breure het noemt, voorziet in allerlei faciliteiten, ook om samen te sporten en te vergaderen. Breure: ,,We zoeken op een andere manier verbinding met elkaar en met de klant. Door samen te sporten, bijvoorbeeld.”

Ook genomineerden van AFAS en Viisi, Bas van der Veldt en Tom van der Lubbe: Stembussen voor Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar zijn geopend!

Viisi Hypotheken zet qua personeelsbeleid vooral in op 'kameraadschap', legt HR-manager Marc-Peter Pijper uit. ,,Een klant bij ons wil een financieel adviseur tegenover zich hebben die lekker in zijn vel zit, die zelf kan besluiten. Bij ons staat daarom het welzijn van het eigen personeel op één, nog voor de klant. Autonomie en kameraadschap zijn daarin van het grootste belang. Dat merken we heel erg bij ons personeel.” Dat geldt ook voor de werkplek. ,,We hebben iedereen gevraagd hoe die eruit ziet. We kregen vooral terug dat de reistijd een probleem was. Toen hebben we alle medewerkers en kantoren in kaart gebracht en zo verdeeld dat alle werknemers op fietsafstand van kantoor zouden wonen.”

Voor beide geldt dat de prijs fijn is, maar vooral ook andere ondernemers moet inspireren. Breure: ,,We willen heel graag een voorbeeld zijn voor hoe het ook anders kan. Niet voor niets is ons motto bij AFAS: 'Inspireer beter ondernemen'.”

Bekijk het complete visual radio-interview met de HR-directeuren Britt Breure en Marc-Peter Pijper terug via de videolink bovenaan deze pagina.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws