Nieuws Personeel
Ahrend-topman Spuij: 'Meer aanvragen voor werkplekken thuis en experimenten kantoorinrichting'
Werkplekken bij medewerkers thuis? Nieuwe vormen van kantoorinrichting? Ahrend studeert nog op de structurele effecten van het coronavirus, maar ziet op beide fronten aanvragen binnenkomen.

De Duodesk van Ahrend. Foto: Koninklijke Ahrend
Bij Ahrend in Sint-Oedenrode kan financieel topman Rolf Verspuij in het ED de balans nog niet opmaken. ,,We moeten echt goed studeren op de effecten van deze crisis op de middellange termijn. Hoe gaan bedrijven om met kantoren? Kunnen we in het thuiswerken een rol van betekenis vervullen?” Het beeld is nog diffuus. ,,We krijgen nu aanvragen van grote bedrijven voor werkplekken thuis bij de medewerkers. Andere bedrijven laten daar hun medewerkers zelf voor zorgen. Weer andere experimenteren met modellen voor kantoorinrichting. Daar zullen ook kansen voor ons ontstaan.”
Omzet Ahrend in 2019: plus ruim 10 procent
Ahrend had juist zo'n goed jaar achter de rug. De omzet was in 2019 met meer dan tien procent opgelopen tot 347 miljoen euro. De winst steeg van 3,2 naar 5,6 miljoen euro. Over de huidige gang van zaken mag het bedrijf gezien de beursnotering van moederconcern HAL geen concrete uitspraken doen. ,,Het coronavirus heeft natuurlijk een vertragend effect. Maar onze groeiverwachtingen voor de middellange termijn blijven onveranderd.”
''Het coronavirus heeft natuurlijk een vertragend effect. Maar onze groeiverwachtingen voor de middellange termijn blijven onveranderd''
Lees ook: Een kantoortuin? De meeste bedrijfsartsen zijn er klaar mee
Vraag van Amazon blijft
Verspuij stelt dat grote internationale bedrijven waarvoor Ahrend werkt ‘actief vraag blijven genereren’. ,,Amazon bijvoorbeeld, in Europa en zelfs wereldwijd. Er zijn altijd segmenten die het goed doen en die het minder goed doen.” Een van de fabrieken van de kantoorinrichter staat in China. De corona-uitbraak had daar beperkte gevolgen. ,,We geven onze fabriek met Chinees nieuwjaar altijd een maand rust. Daardoor was die vanwege de verplichte sluiting maar goed een week langer dicht dan anders. In de aanvoer van onderdelen van China naar Europa hebben we geen probleem gehad. De vraag vanuit de lokale markt voor kantoorinrichting is langzaam aan het terugkomen.”
Lees ook: Het anti-corona kantoor: ‘Flexwerkplekken worden weer vaste plekken’
Geen loonkostencompensatie
Ahrend maakte in Nederland geen gebruik van de rijksregeling voor loonkostencompensatie. ,,We hebben besloten om dat uit eigen middelen te financieren.” In Duitsland, België en Frankrijk meldde het bedrijf zich wel voor regelingen voor werktijdverkorting. In eigen land is het bestand aan medewerkers met een tijdelijk contract 'wat forser’ afgebouwd dan normaliter in het voorjaar gebeurt. Verder vooruitkijken is moeilijk. ,,We hopen dat 2020 met positieve cijfers kan worden afgesloten.”
Lees ook: Kantoor coronaproof maken hoeft geen kostbare zaak te zijn