Nieuws Personeel

Akelig slecht zichtbaar

Peter Deurloo | Foto: Eveline van Elk 29 januari 2016

Akeligslechtzichtbaar1065

Boerenvoertuigen kunnen op de weg levensgevaarljk zijn. Leerlingen van de Mariënhof in Alphen weten nu waarom. Dat bericht De Gelderlander vrijdag.

Ties zit in groep 6 van basisschool Mariënhof in Alphen. Met zijn vriendje wijst hij opgewonden naar de manshoge pop die steeds met een zwiep tegen de grond smakt als de tractor van loonwerker Jan Dekkers een bocht maakt. Dan zwenkt de ploeg die erachter hangt uit. "Net, toen Isa erbij zat in de tractor, werd de pop recht in zijn gezicht geraakt. Dan ben je dood", zegt Ties.

Beruchte dode hoekSpannend is het, maar vooral leerzaam, het project van vandaag. De hoogste klassen van de Mariënhof krijgen theorie- en praktijkles over het gevaar van grote landbouwvoertuigen. Binnen vertelt Emile Burgers van het Agrarisch Opleidings Centrum (AOC) in Doetinchem over de beruchte dode hoek. En over de 'rare dingen' die er met aanhangers gebeuren als je bochten maakt.

Buiten wacht de praktijk. De parkeerplaats bij de kerk staat vol agrarische bakbeesten. Een vrachtwagen, een superbrede combine (maai-dorsmachine), een trekker met ploeg en een trekker met een lange aanhanger. De kinderen komen joelend naar buiten. Dit is leuker dan met je neus in de boeken.

Ze worden in groepjes over de diverse boerenvoertuigen met bijbehorende loonwerkers verdeeld. Natuurlijk wil iedereen achter het stuur.

Ondanks het plezier dringt het tot de kinderen door hoe gevaarlijk zo'n voertuig kan zijn. Bijvoorbeeld als ze in een gewone achteruitkijkspiegel kijken en hun klasgenoten, die pal naast de kar staan, niet zien. In de speciale dodehoekspiegel duiken de verdwenen kinderen weer op.

Ook goed om te weten: als je pal achter zo'n grote landbouwcombinatie staat, kan de chauffeur je niet zien. De groep kinderen loopt achteruit. Zijn we nu te zien? Pas na 12 meter achteruitlopen, is dat het geval. Dat is schrikken.

Dodelijk ongevalBurgers vertelt overal waar hij komt ook het verhaal van de 14-jarige jongen die in 2008 om het leven kwam toen hij door een tractor werd gegrepen. Dat ongeluk betekende het begin van zijn campagne.

Buiten begeleidt een aantal van Burgers' leerlingen van het AOC de groepjes basisscholieren. Harm Snijders doet het al voor de vierde keer. Hij volgt de opleiding tot loonwerker.

"Wat is dit voor een machine?", vraagt hij. Dat is gesneden koek voor Alphense kinderen. "Een combine", klinkt het meteen. Vervolgens is het oefenen. Eén kind achter het stuur, turend in de spiegels. Een ander kind rondrijdend op een skelter. Het is akelig slecht zichtbaar.

Loonwerker Erik Hermans werkt graag mee aan deze instructiedag. "Ik heb ooit bijna iemand 'eronder' gehad. Dat was bij het afslaan. Gelukkig was het een man die goed uitkeek. Anders was het misschien niet goed afgelopen."

Leerzame campagneHet project heet VOMOL. Dat staat voor Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer. Het is een educatieprogramma voor kinderen van groep 7 en 8 die vaak in aanraking komen met grote landbouwvoertuigen.

Bij het project in Alphen waren de loonwerkers Patrick Roeffen uit Dreumel, Erik Hermans uit Alphen, Mark Elsen uit Boven-Leeuwen en Jan Dekkers uit Maasbommel betrokken. De coördinatie was in handen van Veilig Verkeer Nederland.

De loonwerkers hielden eerder deze week een bijeenkomst over nieuwe regels. Trekkers en andere landbouwvoertuigen zijn vanaf 2018 verplicht een kenteken te voeren. Sinds vorig jaar is het trekkerrijbewijs verplicht.

Ook wordt er een rem gezet op het steeds maar groter en breder worden van de voertuigen. De maximale lengte wordt 18,75 meter en de breedte 3,5 meter. Zo'n breed voertuig mag alleen de weg op met een ontheffing.