Nieuws Personeel

Alles wat je moet weten over personeel met subsidie

“In elk bedrijf zijn wel klussen te vinden die mensen met een arbeidsbeperking prima kunnen verrichten en waar het bedrijf als geheel ook nog eens profijt van heeft”, aldus Ingrid Delissen, adjunct-directeur van verlichtingsbedrijf Utilicht te Weert. Hier werken in totaal vijf mensen die via het Werkgevers Servicepunt (WSP) komen, van wie twee inmiddels in vaste dienst.

Anke Derkse | Foto's: Rim Beckers (Werk.Kom), Pascal Brouwers 23 december 2018

Alles wat je moet weten over personeel met subsidie ondernemer klussen verminderde loonwaarde wsp werkgevers servicepunt verzekering Peter Marco Utilicht

Drie jaar geleden verhuisde Utilicht van Eindhoven naar Weert, waar Delissen in contact kwam met een consulent van Werk.Kom, het WSP in die plaats. “We zijn samen door het bedrijf gelopen en hebben besproken welke werkzaamheden eventueel gedaan zouden kunnen worden. Het vroeg wel even wat omdenken van ons als bedrijf, maar we waren er al snel uit. Zo waren we gewend dat één persoon alle handelingen verrichtte om een volledig armatuur in elkaar te zetten. Toen we er even over nadachten, kwamen we al snel tot een aantal handelingen, zoals dozen uitpakken en onderdelen netjes op volgorde leggen, die prima door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gedaan konden worden.”

Triple Helix

Een werknemer met een arbeidsbeperking vergt natuurlijk wel begeleiding. Die wordt voor het grootste deel gegeven door een werkcoach van het WSP. Marco Vink, accountmanager van Werk.Kom: “Onze begeleiding gaat heel ver. We zorgen niet alleen voor het matchen van vraag en aanbod, maar begeleiden de mensen naar een geschikte werkplek. Daar bieden we vervolgens op maat training, coaching, en ondersteuning bij taal en mobiliteit aan. We werken hierbij volgens het Triple Helix model, waarbij Overheid, Onderwijs en Ondernemers de handen ineenslaan.”

Begeleiding op de werkvloer

Hoe ziet dat er in de praktijk uit, die begeleiding? Delissen: “De werkcoach komt één keer per week bij ons bedrijf langs. De mensen vinden dat erg prettig en hebben dan de gelegenheid om eventueel lastige zaken te bespreken. Maar ook onze interne begeleider kan – indien nodig – zaken met haar bespreken. Natuurlijk heb je als werkgever een verantwoordelijkheid ten opzichte van dit bijzondere personeel. Het vereist soms een wat andere benadering en werkwijze. Ons personeel is over het algemeen heel erg blij met deze nieuwe collega’s. Doordat de dozen worden uitgepakt en alles keurig wordt klaargelegd, kunnen onze assemblagemedewerkers direct aan de slag met wat ze het liefste doen: assembleren. Dat is niet alleen prettig voor hen, het verhoogt ook nog eens de productiviteit. Maar bovenal is het geweldig om te zien dat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met heel veel overgave werken.”

Lees ook: Waarom december de beste maand is om nieuw personeel aan te trekken

Loonkostensubsidie

Bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt eerst de zogenoemde ‘loonwaarde’ gemeten. Dit gebeurt door gecertificeerde loonwaardemeters. Wanneer iemand een loonwaarde van 40 procent heeft, betaalt de werkgever 40 procent van het loon en wordt de overige 60 procent aangevuld in de vorm loonkostensubsidie door gemeente of UWV. De mensen worden gedetacheerd naar het betreffende bedrijf of via een reguliere arbeidsovereenkomst geplaatst bij de werkgever. Als een werknemer onverhoopt ziek wordt, is er de no-risk ziektekostenverzekering die maakt dat de werkgever ook hier geen extra kosten over heeft.

Lichtend voorbeeld

Vink heeft goede ervaringen met Utilicht. “Ze hebben MVO hoog in ’t vaandel staan en dat merk je. Onze mensen voelen zich heel erg thuis en worden volledig opgenomen in de groep van overige personeelsleden. Er wordt goed gekeken naar wat iemand kan en leuk vindt om te doen.” Delissen geeft dit met een voorbeeld aan: “Peter vindt het heel leuk om dozen uit te pakken. Maar toen hier de herfstbladeren op het parkeerterrein dwarrelden en wij hem een bladblazer gaven, glunderde hij. Hij blijkt schoonmaken zo fijn te vinden dat we een speciale veegmachine voor hem hebben besteld. Hopelijk gaat hij daar straks net zo glunderend mee aan de slag. Ik denk weleens ‘was iedereen maar zo gelukkig met zijn werk’.”

Lees ook: Bij Bax Music staat zelfs het kantoorpersoneel in het magazijn

Draagvlak

“Het belangrijkste bij het aannemen van deze doelgroep is het draagvlak op de werkvloer”, stelt Vink. “Het kost ontegenzeggelijk extra tijd en energie, maar daar staat tegenover dat de overheid het je makkelijk maakt door de verschillende subsidie-instrumenten. Het is trouwens een misverstand om te denken dat het altijd gaat om mensen met een verminderd verstandelijk vermogen. Het gros zit weliswaar op lbo/mbo-niveau, maar er zijn ook hbo’ers en academici die om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hebben. Schroom dus niet om binnen je bedrijf eens de mogelijkheden te onderzoeken om in zee te gaan met deze werknemers. Bij vragen kun je altijd terecht bij het Werkgevers Servicepunt bij jou in de buurt.”