Nieuws Personeel
Als je goed personeel wilt, moet je er wat voor doen
Veel werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt aan zou trekken. Vooral de sectoren ict, techniek, zorg, groot- en detailhandel en industrie hebben moeite met personeel werven of vrezen een tekort in de toekomst, zo staat in het PZC.

BBL-studenten
Algemeen directeur Paul Hartendorp van Timesavers International in Goes zag de arbeidskrapte tien jaar geleden al aankomen. ,,In 2007 was er ook zo'n periode. Toen zijn wij al gaan brainstormen en hebben we besloten om met leerlingen aan de slag te gaan. We gingen actief op zoek naar BBL-studenten. Sindsdien hebben we minimaal vijf BBL'ers op onze verschillende afdelingen in dienst", vertelt Hartendorp.
Makkelijk doorstromen
Een BBL-student volgt de beroepsbegeleidende leerweg, een stroming binnen het MBO waarbij de student werkt en leert tegelijk. ,,Het voordeel is dat die jongeren je bedrijf al kennen en dus makkelijk naar een vaste positie kunnen doorstromen." Het bedrijf staat ook open voor stagiaires uit het mbo en hbo. Er lopen er altijd zo'n vijf of zes rond.
Opbouwen en volhouden
,,Tal van bedrijven staan daar in het begin wat negatief tegenover, want stagiaires kosten tijd en dat hebben ze niet. Natuurlijk is dat ook zo, maar na een aantal goede ervaringen werpt dat toch zijn vruchten af." Opbouwen en volhouden zijn volgens de algemeen directeur de twee kernwoorden. ,,Je moet er positief en actief in staan. Als je goed personeel wilt, moet je er wat voor doen. Zo steken wij veel tijd in het onderhouden van onze contacten met scholen.
Traineeships aanbieden
Een aantal managers zit dan ook in verschillende onderwijsraden." Traineeship Ook Holding de Vier Ambachten (H4A), actief in wegenbouw, bouw, groen, windenergie, industrie en productie en verwerking van asfalt, verwacht een tekort aan goede vakmensen in de toekomst. Het bedrijf wil daarom traineeships gaan aanbieden aan mbo'ers, uitvallers of mensen die zich willen omscholen.
,,We willen laten zien dat we actief op zoek zijn naar personeel. En aantrekkelijker worden als bedrijf, want er zijn nog steeds veel mensen in de regio die ons niet kennen. Daar willen we vanaf", vertelt HR-functionaris Annet de Maillie.
Van alle afdelingen proeven
Via de traineeships kunnen jonge mensen alle takken van het bedrijf leren kennen. ,,We willen ze van alle afdelingen laten proeven en laten zien dat ze zich, dankzij de diversiteit van ons bedrijf, kunnen blijven ontwikkelen." Deze zomer test H4A hun plan in het klein: een jongen komt twee weken in de bouw werken en twee weken op de afdeling leidingen. Daarna kiest hij voor de BBL-opleiding tot timmerman of tot monteur gas/water.
Betere beslissing maken
,,Het is de bedoeling dat we daarna voor de lange termijn BBL'ers in dienst nemen en dat zij zo ons bedrijf in zullen stromen." Het doel is dat iemand uiteindelijk de opleiding kiest die bij hem of haar past. ,,Als je de praktijk ziet, kun je een veel betere beslissing maken. Zo komen mensen op de juiste plaats terecht. En we willen het imago van techniek verbeteren, laten zien dat het leuk is."
Geen vuile handen
Want daarin schuilt volgens de twee bedrijven het probleem: er is nog maar weinig interesse in techniek. ,,De meeste mensen willen dat hun kinderen op kantoor gaan werken, terwijl het ontzettend leuk is om met je handen bezig te zijn. Ze hebben het alleen nog nooit gedaan, dus krijgen ze er een verkeerd beeld van", zegt Martijn Verschuren, innovatiemanager bij H4A.
Lees ook: Zeeuwse bedrijven willen jongeren meer interesseren voor techniek
Negatief beeld
Paul Hartendorp van Timesavers is het eens dat er een negatief beeld rond techniek hangt. En dat terwijl volgens hem de metaalindustrie een goede collectieve arbeidsovereenkomst heeft en er daarom weinig jobhoppers zijn in de sector. ,,Het is zorgwekkend dat de techniekopleidingen in Zeeland zo inkrimpen. Mensen denken dat als je voor techniek kiest, dat je in een fabriek terechtkomt en iedere avond met vuile handen naar huis gaat."
Open voor alle scholen en groepen
Bij Timesavers staan daarom de deuren open voor alle scholen en groepen. Zo kreeg het bedrijf een aantal keren een bezoek van het Zeeuws genootschap 'De Koperen Passer'. ,,Daar zitten veel vaders en opa's bij. Dus als zij thuis over ons bedrijf praten, komt techniek in ieder geval over tafel. Je moet niet te makkelijk 'nee' zeggen tegen groepen die misschien op het eerste zicht geen raakvlakken hebben met je bedrijf."
Ook in zorg arbeidstekort
Niet alleen de technieksector heeft moeite om geschikt personeel te vinden, ook in de zorg is er een arbeidstekort. Zorgstroom, een organisatie die thuiszorg, wonen en ondersteuning biedt in de regio Walcheren, nam het afgelopen jaar recruiter Roos Slagboom aan om personeel te werven. Voordien werd dat door alle adviseurs gedaan. ,,Als we sollicitaties binnenkrijgen van mensen die niet direct passen bij een openstaande vacature, nodigen we ze toch uit voor een kennismakingsgesprek. Zo leren ze onze organisatie kennen en kunnen we kijken of we toch een passende job hebben voor die persoon", vertelt Slagboom.
Jonge doelgroep aanspreken
Wat de organisatie nu ook doet, is haar verpleegkundigen en verzorgenden uitnodigen om bij sollicitatiegesprekken aanwezig te zijn. ,,Het wordt uiteindelijk hun collega en zo zijn ze betrokken bij het wervingsproces." Ook de manier van communiceren is veranderd. ,,Je moet je doelgroep op de juiste manier aanspreken in je vacatures. Zo schrijven wij nu 'je' in plaats van 'u' en proberen we creatiever te zijn in onze teksten. En we delen onze vacatures nu ook via Facebook.
Lees ook: Zeeuwse hogeschool maakt verbinding met de praktijk
Samenwerken met scholen
Net als H4A en Timesavers werkt Zorgstroom samen met verschillende scholen. Zo biedt de organisatie veertig opleidingsplaatsen per jaar aan voor BBL'ers. ,,Ook studenten die naast hun opleiding willen werken, kunnen bij ons terecht." Die jongeren aantrekken, is nodig. Want het arbeidstekort in de zorg komt volgens Slagboom enerzijds door de vergrijzing in Zeeland, maar anderzijds ook doordat de zorgsector een paar jaar geleden negatief in het nieuws kwam.
Werksfeer belangrijk
Personeel binnenhalen is stap één, maar daarna moet je je werknemers natuurlijk nog bij je zien te houden. De werksfeer is daarom erg belangrijk. Hartendorp: ,,Als het weer minder gaat, moet je niet ineens gaan snoeien in alles. Dat komt de werksfeer en motivatie niet ten goede.
Kleine dingen
Naast de reguliere secundaire arbeidsvoorwaarden gaat het ook om kleine dingen, zoals die rondom feestdagen als Kerstmis hangen, die net dat extra stukje sfeer geven." Bij Zorgstroom zijn er veel opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers. ,,Er wordt regelmatig gekeken of iemand nog op de juiste plek zit. Als dat niet zo is, gaan we in gesprek en kijken naar waar zijn of haar behoeften liggen. Zo zorgen we dat iedereen op een prettige plek werkzaam is."
Wij betrekken ons personeel actief bij het werven. Het wordt toch hun collega.