Nieuws Personeel
Amsterdams modemerk 'Studio Jux' opent eigen winkel
Modemerk Studio Jux opent acht jaar na zijn oprichting een eigen winkel. Oprichters Jitske Lundgren (35) en Carlien Helmink (32): 'We wilden eerst een merk neerzetten.'

Een bloemenprint. Dat vinden ze in Nepal dus heel gek. Felle kleuren draagt iedereen, maar een blóémenprint? Nee.
Als Jitske Lundgren haar nieuwste ontwerpen naar de fabriek in Nepal stuurt, gniffelen de fabrieksmedewerkers daar vaak om, weet ze. Er is zelfs weleens een ontwerp met een laag decolleté terug in Nederland afgeleverd met een hooggesloten hals. Hadden ze in Nepal wat 'toegevoegd' aan het ontwerp.
Eigen winkelHet is nogal wat om een merk vanuit Amsterdam in Nepal op te zetten. Lundgren en Carlien Helmink hebben het voor elkaar gekregen. Sinds 2008 is hun merk Studio Jux te koop in tachtig winkels in onder andere Nederland, Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië. Afgelopen weekend opende hun eerste eígen winkel, op de Ceintuurbaan: een pand van 175 vierkante meter.
Hart voor werknemersDe kleding moest duurzaam gemaakt worden. Zoveel wisten Lundgren en Helmink vanaf het begin. Lundgren, afgestudeerd aan de modeacademie, had voor een eerdere baan in India een man gezien van wie de huid helemaal paars was uitgeslagen van de verfstoffen. Dat kon anders.
Na een tijd in Nepal besloot Lundgren, die nog steeds een paar keer per jaar naar het land reist en daar soms wekenlang blijft, een eigen fabriek te beginnen. Met hart voor de werknemers én de wereld. Helmink kwam er na een studie communicatiewetenschap bij. Lundgren en zij kenden elkaar uit Hilversum, waar ze allebei vandaan komen.
Sterk eigen labelDat het pas nu tot een eigen winkel komt, is omdat Studio Jux tot nog toe vooral een mérk moest worden, zegt Helmink, die verantwoordelijk is voor de zakelijke kant van het bedrijf. "We wilden ons eerst vooral richten op het maken van een sterk eigen label. Dat moest staan."
MannenberoepStudio Jux heeft nu dertig werknemers in Nepal, van wie zeventig procent vrouw en dertig procent man. "Bijzonder," zegt Lundgren, "want kleding maken is in Nepal traditioneel een mannenberoep." De fabriek is goed voor een jaarlijkse productie van twaalfduizend kledingstukken. De bedoeling is de komende tijd uit te breiden naar honderd werknemers en een grotere productie.
Dat in de fabriek juist zoveel vrouwen werken, is geen toeval. "We zijn daar erg mee bezig," zegt Helmink. "Nepal is een erg ongeëmancipeerd land. We willen graag vrouwen een kans geven, zodat ze zelfstandig zijn."
Samenwerking De vrouwen als werknemer behouden, is lastiger. Vooral als het om de jonge vrouwen gaat. "Als een meisje trouwt, is het gebruikelijk dat ze stopt met werken, zeker als ze zwanger raakt," zegt Helmink.
Hoe ze dat probleem oplossen? "Meer geld bieden." Daarnaast zijn het vooral alleenstaande vrouwen die in de fabriek werken en er is een samenwerking met Terre des Hommes, dat gespecialiseerd is in het opleiden van jongeren, vooral jongeren uit kansarme gezinnen.
PensioenEen kleermaker van Studio Jux verdient tweehonderd procent meer dan het minimumloon in Nepal. Genoeg om te voorzien in dagelijkse benodigdheden, zoals eten en onderwijs voor kinderen. Ook bouwen werknemers bij Jux een pensioen op. "Dat is daar heel ongebruikelijk," zegt Lundgren. "Kledingfabrieken betalen doorgaans uit per kledingstuk dat je maakt. Als je niets maakt, omdat je even geen opdracht hebt, verdien je ook niets."
Urban creativeStudio Jux richt zich op de 'urban creative', zegt Helmink: de creatieve stedeling die houdt van het goede leven en het belangrijk vindt te weten waar zijn of haar kleding vandaan komt. "Jux is heel erg 'Dutch design'," zegt Helmink. Dat betekent: vesten die je op de fiets aankunt, maar ook maxi-jurken en een T-shirt met de tekst 'My Nepali tailor is a rockstar'. Dat laatste is om een gezicht te geven aan de makers in Nepal. In elk kledingstuk staat een nummer. Op de website van Studio Jux kun je zien welke kleermaker bij welk nummer hoort.
PrijsPrijzen bij Studio Jux zijn zo rond de negentig euro voor een blouse en honderddertig voor een vest. Niet extreem duur, maar zeker ook niet goedkoop. "Goed gemaakte kleding van goede materialen heeft een prijs," zegt Helmink. Wollen vesten worden bijvoorbeeld met de hand gebreid. Hetzelfde geldt voor sieraden. In een van kralen geknoopte ketting van Studio Jux à veertig euro zit al gauw twee dagen werk.
In de winkel, met de naam Studio Jux+co., komen niet alleen producten van Studio Jux. Lundgren en Helmink willen klanten de mogelijkheid bieden zo duurzaam mogelijk te leven, dus je kunt bijvoorbeeld ook verzorgingsproducten kopen van het merk Meraki of sneakers van het duurzame Muro.exe. "Voor sommige labels zijn wij het eerste verkooppunt in Nederland," zegt Helmink. Binnenkort verschijnt ook een lijn van interieuraccessoires van Jux.
De vrouwen hopen dat ze op den duur kunnen uitbreiden met meer winkels. Helmink: "Je kunt er fantastisch mooi uitzien en ook nog eens guilt free kopen." Lundgren: "Ik heb altijd gezegd: het moet kunnen. En het kan."