Video Arbeidsmarkt

Hoe Adecco Training bedrijven helpt om nú in actie te komen in de veranderende arbeidsmarkt

De veranderende arbeidsmarkt zou voor iedere ondernemer reden moeten zijn om nu in actie te komen. Maar vaak lijken deze ontwikkelingen zo groots, dat het eeuwig doorschuift op je to-do list. Adecco Training kan je als HR-specialist morgen al helpen bij het klaarstomen van jouw toekomstbestendige personeelsbestand. Claudia Portengen, manager bij Adecco Training, vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Jette Pellemans 12 januari 2022

Adecco groene blouse

Claudia Portengen zit wekelijks om tafel met ondernemers die te maken hebben met ‘schaarse profielen’ in de markt. Portengen: ,,Vaak verzuchten ondernemers zoiets als: die vacatures zijn niet meer te vullen tegenwoordig. Of het nu gaat om lassers of operators. Vanuit Adecco Training kunnen wij dan snel een wervingsprogramma opzetten met opleidingsmogelijkheden. Ook kunnen we door middel van bij- en omscholing kandidaten en werkzoekenden uit de markt halen die niet volledig aan de eisen voldoen en hen passend maken voor de baan. Maar, zo zeg ik altijd: onderschat niet het potentieel van de werknemers je al in huis hebt.”

'Digitalisering, robotisering, vergrijzing – allemaal zaken waar een ondernemer ‘iets’ mee moet om de continuïteit van het bedrijf te kunnen waarborgen'

Want, zo ziet Portengen, in het eigen personeelsbestand schuilt vaak veel meer talent dan ondernemers in eerste instantie denken. ,,Als medewerkers na onze talentanalyses een op maat gemaakte opleiding afronden en vervolgens doorstromen binnen de organisatie – dan geeft dat een enorme positieve dynamiek in het bedrijf. Een inzicht van: dit hadden wij dus gewoon al in huis! Dat maakt zowel het management als de medewerker trots.”

Blijf de concurrentie voor

De arbeidsmarkt is meer in beweging dan ooit. Digitalisering, robotisering, vergrijzing – allemaal zaken waar een ondernemer ‘iets’ mee moet om de continuïteit van het bedrijf te kunnen waarborgen en voor te lopen op de concurrentie. Maar waar te beginnen? Adecco Training denkt graag mee over hoe je deze ontwikkelingen specifiek voor jouw bedrijf toepasbaar maakt. Claudia Portengen deelde daar al eerder interessante inzichten over in de podcast van De Ondernemer. Ze weet ondertussen hoe het proces in z’n werk gaat.

Tekst gaat verder onder de video.

,,We beginnen bij het begin: in kaart brengen wat de situatie is,” vertelt Portengen. ,,Daarbij komt alles ter tafel: de cultuur van het bedrijf, de specifieke branche-ontwikkelingen, maar ook de ambities van de organisaties en de rol van de medewerkers in het behalen hiervan. Op basis van dat gesprek stellen we concrete, haalbare doelen op en vertalen dit naar een op maat gemaakt opleidingsprogramma.” Dat opleidingsprogramma hoeft zich overigens niet altijd te richten op de interne medewerker. Adecco Training is ook een expert in het werven van kandidaten uit te markt kan en ze middels om- en bijscholing geschikt maken voor de job.

Combinatie van online en praktijklessen

Het opleidingsprogramma is heel divers. Van een e-learning om bankmedewerkers te leren digitale fraude te herkennen, tot een combinatie van online en praktijklessen om productiemedewerkers om te scholen tot operators. Daarvoor kan een assessment nodig zijn: een test die alle huidige medewerkers doen om te ontdekken waar hun talenten nog méér liggen dan alleen in het werk dat ze altijd doen.

''Met de juiste begeleiding kan er een hoop. Zo zien we regelmatig dat medewerkers die jaren niet naar school zijn geweest, met een goede coach prima een mbo-2 of -3 diploma kunnen behalen''

Claudia Portengen, manager Adecco Training

,,Het opleidingsprogramma is toegespitst op de situatie van het bedrijf; geen kant-en-klaar pakketjes,” zegt Portengen. ,,Met de juiste begeleiding kan er een hoop. Zo zien we regelmatig dat medewerkers die jaren niet naar school zijn geweest, met een goede coach prima een mbo-2 of -3 diploma kunnen behalen. Hoe gaaf is dat?”

Doorlopend evalueren en meten

Tijdens en na het traject meet Adecco Training doorlopend de tevredenheid onder de deelnemers. ,,Onze intentie is om handvatten te blijven bieden zodat bedrijven de ingezette ontwikkeling vast kunnen houden. En we blijven betrokken als er zich nog vragen of uitdagingen voordoen.”

Achteraf zeggen bedrijven vaak dat ze baat hebben gehad bij de blik van een extern bedrijf als Adecco Training. Allereerst omdat ze zo eindelijk de impact van grote ontwikkelingen zoals digitalisering of robotisering concreet hebben weten te maken in hun personeelsbestand. Maar ook omdat een toekomst-kritisch gesprek nu eenmaal vraagt om iemand met een frisse kijk; iemand die weet wat er speelt in de branche en écht doorvraagt over waarom je doet wat je doet. Niet ieder bedrijf beschikt immers over een grote HR-afdeling of een learning & development-specialist.

En, zo voegt Portengen toe. ,,Het helpt dat wij beide kanten van de tafel goed kennen: zowel die van de werknemer als de werkgever. Als geen ander zijn wij in staat om het belang en de wensen van beiden bij elkaar te brengen.”

Meer weten?

Zorg ervoor dat jouw personeel zich aanpast aan deze snel veranderende wereld. Adecco Training biedt alle tools aan die helpen bij het succesvol aantrekken, opleiden en omscholen van talent.

Verkennend gesprek aanvragen? Dat kan via adecco.nl/deondernemer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws