Nieuws Arbeidsmarkt

Banengroei: werkgeversorganisaties benadrukken belang flexibiliteit

VNO-NCW en MKB Nederland vinden het een opsteker dat er vorig jaar 200.000 vaste banen bijkwamen in Nederland. ,,Daar zijn we trots op", aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisaties. ,,Er zijn maar weinig landen in Europa waar de werkloosheid zo laag is. Wel blijven wendbaarheid en flexibiliteit belangrijk.''

De Ondernemer / ANP 13 februari 2020

CBS Van Mulligen econoom werkgevers cijfers

Het CBS (op de foto hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen) maakte de groei van het aantal vaste banen bekend. Foto:Remko de Waal/ANP

De organisaties zijn het niet eens met de bonden, die graag een einde aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt zien. ,,Wendbaarheid en flexibiliteit blijven belangrijk", aldus een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland. ,,Door de vergrijzing en de krapte zal er naar verwachting grote vraag naar werk blijven. Tegelijkertijd moeten ondernemers rekening houden met oplopende onzekerheden, onder meer door Brexit, de voortgaande handelsoorlog en het coronavirus."

''Om meer vaste contracten aan te bieden moet dat eerst aantrekkelijker worden voor werkgevers''

Woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland

Ondernemers schrikken terug

Om meer vaste contracten aan te bieden moet dat eerst aantrekkelijker worden voor werkgevers, vindt VNO-NCW. ,,Het is nog te veel volgehangen met risico's waardoor veel ondernemers ervoor terug schrikken."

De werkgeversorganisaties willen ook nieuwe zekerheden voor mensen met tijdelijk werk en zzp'ers. ,,Zoals we nu doen met bijvoorbeeld de uitwerking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, waardoor de contractvorm er minder toe doet."

Lees ook: CPB: minder werklozen, koopkracht valt tegen

CNV en FNV voorzichtig positief

Vakbonden CNV en FNV zijn voorzichtig positief over de nieuwe arbeidsmarktcijfers. ,,De vlag kan langzaam uit. Veel werkgevers nemen eindelijk weer de goede afslag", reageert CNV. Volgens de christelijke vakbond maakt het vaste contract een comeback na een jarenlange trend van flexibilisering in de arbeidsmarkt.

CNV-voorzitter Piet Fortuin: ,,Met deze cijfers verwachten wij dat flexwerk zo snel mogelijk tot het verleden behoort." Volgens Fortuin lopen veel flexwerkers een hoog risico op armoede. CNV is ook blij dat het aantal uitzendkrachten afgelopen jaar met 15.000 daalde.

''Werkgevers dragen bij aan een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt als zij meer uren en meer vaste contracten geven''

Woordvoerder FNV

Inefficiënt gebruik arbeidspotentieel

Ook FNV reageert opgetogen op de groei van het aantal vaste banen, maar houdt een slag om de arm. ,,Er wordt nog steeds inefficiënt gebruik gemaakt van het arbeidspotentieel", aldus een woordvoerder. ,,Te veel mensen moeten het nog hebben van kleine en onzekere banen. Werkgevers dragen bij aan een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt als zij meer uren en meer vaste contracten geven. Ruim één miljoen mensen zijn structureel aan het werk, maar zonder zeker contract."

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Politiek neemt de tijd, werk bij mkb droogt op'