Nieuws Arbeidsmarkt

Bedrijven bieden tegen elkaar op in strijd om schaars personeel: 'Hogere lonen alleen niet de oplossing'

In de strijd om werknemers lokken werkgevers personeel bij elkaar weg door flink de portemonnee te trekken. Dat geldt voor zowel het werven van nieuw personeel als het behoud van zittende werknemers, blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Aan die financiële wedloop zitten grote nadelen, waarschuwt de AWVN.

Van onze redactie 4 mei 2023

AWVN personeel bedrijven strijd competitie lonen

Beeld: Shutterstock

Uit het grote onderzoek van AWVN komt naar voren dat nieuwe werknemers in 45 procent van de gevallen in een hogere salarisschaal vallen dan waar ze gezien hun ervaring recht op hebben. Twee jaar geleden was dat nog maar het geval bij 37 procent van de werknemers. Ook krijgen nieuwe werknemers vaker een entreebonus.

"Tegen elkaar opbieden zorgt ervoor dat mensen sneller van baan wisselen en daardoor loopt er kennis en ervaring weg"

Anne Megens, AWVN

Strijd om personeel drijft loonkosten op

Nieuwe werknemers betalen boven het maximum van de salarisschaal is minder populair geworden blijkt uit het onderzoek. Dat doet nog 14 procent van de werkgevers, twee jaar geleden was dat nog 21 procent. De werkgevers kijken niet alleen naar nieuw personeel. In deze tijden van schaarste is het ook belangrijk het zittend personeel vast te houden. Een op de tien werkgevers geeft daarom een blijfpremie aan het vaste personeel. Dat deed in 2021 nog een op de twaalf werkgevers.

De AWVN is niet gelukkig met de tegen elkaar opbiedende werkgevers, stelt Anne Megens, directeur beleid en advies bij de werkgeversorganisatie, in het AD. ,,Het maakt de vijver waarin we vissen niet voller, maar het drijft de loonkosten wel op. Het zorgt ervoor dat mensen sneller van baan wisselen en daardoor loopt er kennis en ervaring weg.”

Lees ook: Flexibiliteit bovenaan wensenlijst bij helft medewerkers

Volgens Megens moet er meer oog komen voor de behoeften van de vaste medewerkers. ,,Je kunt flexkrachten inhuren die alleen op gunstige tijden willen werken, maar dan zit het vaste personeel met de gebakken peren. Het personeelsverloop was gemiddeld 12 procent bij bedrijven. Er moet dus meer oog komen voor de behoeften van het vast personeel."

Lees ook: Werkgevers opgelet: een op drie werknemers staat op punt om op te stappen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws