Nieuws Arbeidsmarkt

Björn Deusings (Tijdwinst.com): 'Personeelstekorten? Bedrijven moeten leren slimmer te organiseren'

Als ondernemer staat Björn Deusings (43) aan het roer van een bedrijf dat al vier keer tot de beste opleider van Nederland werd uitgeroepen. Zijn passie voor structuur en organiseren brengt hij over op tal van organisaties, die zowel in goede als slechte tijden behoefte hebben aan trainingen in time management. ,,Ons product is niet conjunctuurgevoelig”.

Koos Plegt 17 juni 2022

Björn Deusings Tijdwinst

Björn Deusings is de man achter Tijdwinst.com. Foto: Koen Verheijden

Tijd is geld. Als kind uit een ondernemersgezin kreeg Deusings (43) dit met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader had een constructiebedrijf en daar is mijn fascinatie ontstaan voor tijd en structuur. In een constructiebedrijf gaat het altijd om plannen. Onbenutte momenten kosten veel geld, bijvoorbeeld wanneer je niets kunt doen op een bouwplaats omdat een fundering nog niet gestort is of omdat materialen niet op tijd geleverd zijn. Een bedrijf heeft maar een bepaalde capaciteit om geld te verdienen maar kosten lopen altijd door.”

De drive om zelf te gaan ondernemen was echter aanvankelijk niet aanwezig bij Deusings: ,,De keerzijde daarvan kende ik namelijk ook. Het constructiebedrijf van mijn vader draaide goed, maar ging toch failliet, vooral vanwege steeds meer personeel en het gegeven dat er steeds minder efficiënt werd gewerkt.” De Limburger ging studeren en werkte daarna een aantal jaar in het voortgezet onderwijs. Deusings: ,,Toen een oude schoolvriend me vroeg om wat didactische tips te geven omdat hij begonnen was met het geven van trainingen in time management, merkte ik dat ik het toch wel heel gaaf vond wat hij deed.”

''Als je structuur ervaart als controle is er vaak iets anders aan de hand. Er wordt dan vaak niet gedaan wat er is afgesproken en er is sprake van weerstand''

Björn Deusings

Goed geoliede machine

Bij Tijdwinst.com kon Deusings helemaal zijn ei kwijt. ,,In eerste instantie als trainer en later als senior trainer. Maar ik vond het ook leuk om processen te optimaliseren en in te richten. We waren aan het groeien en omdat het een uitdaging was hoe we dat konden faciliteren zonder extra mensen aan te nemen in de backoffice, ging ik me daar steeds meer mee bemoeien. Op een gegeven moment was de taakverdeling zo dat ik feitelijk aan het roer stond. Ik kon het eigenlijk net zo goed overnemen, zeker nadat een nieuw project van de oprichter (kerstverlichtingbuiten.nl, red.) een succes werd en hij daarom steeds minder tijd had voor Tijdwinst.com.”

Tijdwinst.com geeft trainingen van één dag op het gebied van slimmer (samen)werken. Die trainingen worden gegeven door experts uit de praktijk. Het bedrijf werd al vier keer uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland en scoort een 8,8 gemiddeld op basis van meer dan vierduizend beoordelingen op Springest.nl. Achter de schermen is het ook een goed geoliede machine. Deusings: ,,Ik zie bedrijven in mijn sector die vergelijkbaar zijn qua omzet maar met een backoffice die vele malen groter is. Ze doen veel ad-hoc: er is weinig structuur en ook geen duidelijke taakverdeling. Dat zou ik niet willen.”

Lees ook: Dagboek van horecaondernemer Laura: 'Met huilen schiet ik niets op'

Werken vanuit Spanje: waarom eigenlijk niet?

Volgens Deusings zit er een duidelijk verschil tussen structuur en controle. ,,Die twee moet je niet verwarren. Als je structuur ervaart als controle is er vaak iets anders aan de hand. Er wordt dan vaak niet gedaan wat er is afgesproken en er is sprake van weerstand.'' Deusings maakt de vergelijking met een restaurant met een Michelinster. ,,Die krijg je alleen als je alles doet met aandacht. Daarmee bereik je een bepaald niveau en dat ervaar je dan als de norm niet als dwingende factor.”

Tegelijkertijd is vrijheid ook in de bedrijfscultuur van Tijdwinst.com enorm belangrijk. ,,We zijn altijd al een voorstander geweest van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Tien jaar geleden was Het Nieuwe Werken een hippe term maar als je bedrijven vroeg wat het voor hen inhield, kwam het meestal neer op: ‘Je mag bij ons tussen acht en negen uur binnenkomen en als je een keertje thuis wil werken mag dat.’ Wij waren al veel verder, met werken op basis van output. Werken kan overal: op kantoor, thuis, in de trein of – zoals een collega van me nu doet – vanuit Spanje.”

''Op het moment dat het goed gaat met de economie zijn bedrijven op zoek naar manieren om slimmer te werken, want ze willen groei faciliteren zonder uit te breiden''

Björn Deusings

Marktbestendig model

Juist in de coronaperiode (2020-2022) kreeg Tijdwinst.com er veel nieuwe klanten bij. ,,Toen thuiswerken ineens hip werd zijn we gestart met thuiswerken.com, waarmee we onze trainingen in time management combineerden met slim samenwerken en allerlei producten daaromheen. We hebben een aantal grote organisaties, waaronder overheden en verzekeraars, getraind. Het eerste coronajaar was voor ons echt prima. En het tweede coronajaar ook, maar toen zat de economie ook weer in de lift.”

Een gat in de markt? ,,Dat is het al jaren. Op het moment dat het goed gaat met de economie zijn bedrijven op zoek naar manieren om slimmer te werken, want ze willen groei faciliteren zonder uit te breiden. En op het moment dat het slechter gaat en het werk gedaan moet worden door minder mensen, zijn ze ook op zoek naar slimme manieren om dat te doen. Ons bedrijfsmodel is niet conjunctuurgevoelig gebleken.”

Lees ook: 'Werkgever moet meer letten op vaardigheden in plaats van diploma of functietitel'

Uitdaging: relevant blijven

Personeelstekorten zijn momenteel een hot item in veel organisaties. De ondernemer kijkt hier anders naar: ,,Ik heb een boek geschreven met als titel ‘Elke dag om drie uur klaar’. Door slimmer te organiseren kan iedereen één tot twee uur besparen. Gewoon door slimmer te organiseren, geen uitstelgedrag en door je collega’s niet onnodig te storen en uit hun concentratie te halen. Ik denk dat in een gemiddelde organisatie die twee extra mensen die men denkt nodig te hebben, niet eens nodig zijn.”

Qua publiek ziet Deusings een verschuiving. ,,Als ik nu kijk naar sommige klanten, bijvoorbeeld grote advocatenkantoren in Amsterdam, dan zie ik dat daar nu een heel andere sfeer hangt dan een paar jaar geleden. Millennials vinden zingeving belangrijk en hoeven niet allemaal fulltime te werken. Ik weet zeker dat wij ook hen kunnen helpen met ons verhaal.” Dit moet wél gebeuren vanuit eigen passie voor structuur en organiseren, vindt de ondernemer. ,,Onlangs las ik een verhaal over iemand die op een braderie verse munt probeerde te verkopen, aanvankelijk zonder succes. Toen hij het ‘mojito-kruiden’ ging noemen liep het ineens als een tierelier. Ik vind dat een mooi voorbeeld van kijken waar behoefte aan is, zonder jezelf te verloochenen.”

Lees ook: Charlotte Melkert (Equalture): 'Krapte op arbeidsmarkt zit vooral in het hoofd'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws