Advertorial van NBOV

Advertorial Arbeidsmarkt

Je eigen bakkerij starten: durf jij het aan?

Soms is het gewoon tijd voor een carrièreswitch. Ben jij een gepassioneerde thuisbakker en wil je er je beroep van maken, dan hebben we een paar heel interessante tips voor jou. Ben jij er aan toe om te gaan doen wat je écht leuk vindt?

Anke Derkse 2 maart 2023

MTW 1055 debeeldredacteur 33

De Beeldredacteur

TIP 1 - Volg je passie

Versgebakken producten: wie houdt er niet van? Een stokbrood dat net uit de oven komt, of ambachtelijk gemaakte koekjes. Volg je passie en begin voor jezelf of neem een bestaand bedrijf over. Er zijn mogelijkheden genoeg. Wist je bijvoorbeeld dat je je in negen weken kunt laten omscholen tot volleerd brood- of banketbakker? Je leest er alles over op Bakery Institute. Denk wel eerst goed na voordat je deze stap zet.

TIP 2 - Niche

Vindt je eigen niche om te ondernemen als ambachtelijke bakker. Zuurdesembrood, chocolade of gebak; er zijn mogelijkheden genoeg. Gespecialiseerde zaken groeien namelijk snel. Er zijn veel thuisbakkers die een niche ontdekken, groter groeien en zich uiteindelijk als bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Die niche kan desembrood zijn, maar er zijn ook bakkers die zich specialiseren in gluten- of koemelkvrije producten. Speciaalzaken die verkopen wat je online niet kunt vinden hebben de toekomst door zich te onderscheiden. Als er geen verschil zit tussen fabrieksbrood in de supermarkt en dat wat jij maakt, waarom zou een klant dan bij jou boodschappen doen? Ambacht maakt dus het verschil.

Als eigen ondernemer kun je je creativiteit volledig uitleven en maak je een heleboel mensen blij.

TIP 3 – Creatief beroep

Bakker is een creatief beroep waar je met je handen werkt en heel veel lekkere dingen kunt creëren. Als eigen ondernemer kun je je creativiteit volledig uitleven en maak je een heleboel mensen blij. Misschien groeit daarom het aantal bakkers in Nederland nog steeds. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er sinds het coronajaar 2020 in heel Nederland maar liefst 754 bakkers bij gekomen zijn. Een groei van iets meer dan zeventien procent. Wanneer volg jij?

TIP 4 – Lokaal

Als bakker werk je vaak lokaal en speel je een belangrijke rol in de buurt waar de bakkerij staat. Een praatje en gezelligheid maken jouw bakkerij tot een plek waar alle buurtbewoners graag dagelijks binnenstappen. De sociale rol van de bakker is belangrijk. Zo sponsort de bakker de lokale sportclub en de taart bij de bingo in het verzorgingstehuis. Ook bieden bakkers stageplekken aan om zo bij te dragen aan het opleiden van nieuwe collega’s. Het zijn misschien kleine dingen, maar zeker belangrijk.

TIP 5 – Kom nu in actie

Neem contact op met NBOV, de brancheorganisatie voor ambachtelijke brood- en banketbakkers. Zij helpen je verder om een vliegende start te maken met je eigen bedrijf of het overnemen van een bestaande ambachtelijke bakkerij. De NBOV werkt nauw samen met het Bakery Institute dat jou de juiste opleiding biedt om een mooie nieuwe toekomst tegemoet te zien.

Is je interesse gewekt en wil jij jouw passie voor brood en banket omzetten in een mooie onderneming? Meld je dan snel aan bij het Bakery Institute en schrijf je in voor de speciale opleiding van negen weken. Aarzel niet en kom in actie.

De Beeldredacteur