Advertorial van SBB

Advertorial Arbeidsmarkt

Personeelstekort? Dit kan de oplossing zijn

Hoe vind je nieuwe medewerkers? Er zijn maar weinig bedrijven, groot of klein, waar die vraag niet speelt. Het personeelstekort in sectoren als de horeca, zorg en optiek is groot, juist door bij- en omscholing van personeel creëer je voor je eigen bedrijf extra kansen. Ondernemers Jan Bakermans van café-restaurant De Doelen en Hanny van de Weerdt, Manager People Experience bij EyeWish vertellen hoe zij investeren in bij- en omscholing om nieuw personeel aan te trekken en bestaand personeel te behouden.

Van onze redactie 7 juni 2023

Jan Bakermans de doelen sbb doorgroei personeel arbeidsmarkt

Celeste Bouwmans en Jan Bakermans van café-restaurant De Doelen.

Een hoog loon is leuk, maar het vergroten van werkplezier en het bieden van kansen, levert op de lange termijn een stuk meer op. Dat doe je door medewerkers te laten om- of bijscholen. Met bijscholing investeer je in actuele kennis van medewerkers, zodat ze breder inzetbaar zijn in het bedrijf. Als je daarnaast mensen uit een andere sector aantrekt en omschoolt, wordt de vijver met nieuw personeel alleen maar groter. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) helpt bedrijven bij deze vraagstukken.

Bij- en omscholing goed voor bedrijf en branche

Optiekketen Eye Wish ziet de voordelen van een doorlopend leertraject voor jong en oud op de werkvloer. ,,Door werken en leren te combineren weten we mensen aan ons te binden en worden klanten door een vakkundig specialist geholpen”, zo vertelt Hanny van de Weerdt, Manager People Experience bij EyeWish. ,,Daarom hebben we een eigen flexibele mbo-4-bedrijfsklas. We bieden daarnaast de mogelijkheid om de opticiensopleiding in delen te volgen. Onze medewerkers kunnen zo zelf bepalen in welk tempo zij hun diploma willen halen.”

Naast jonge studenten helpt Eye Wish ook – toekomstige – medewerkers op oudere leeftijd. Zijinstromers en herintreders zijn meer dan welkom. “Iedereen kan bij ons de mbo-opleiding Opticien volgen. En dankzij beschikbare mbo-certificaten kunnen mensen zich in korte tijd laten bij- of omscholen.” Mbo-certificaten maken de overstap naar een beroep in een andere sector mogelijk.

Naar school en grotendeels door blijven werken

Een ander mooi voorbeeld is bijscholing bij café-restaurant De Doelen in Waalre. Daar werkt de 28-jarige Celeste Bouwmans al acht jaar in de keuken. Ze heeft ruim voldoende ervaring, maar geen diploma's. Ontzettend zonde, want ze is prima in staat om alles in goede banen te leiden en de bediening aan te sturen.

Eigenaar Jan besprak het met zijn vaste contactpersoon bij SBB en kwam erachter dat bij- en omscholen niet gelijk wil zeggen dat zijn werknemer een volledige mbo-opleiding moet gaan volgen. Een deel van een mbo-opleiding volgen en grotendeels door blijven werken kan ook. Dat is dan ook precies wat er gebeurde: door een samenwerking van SBB en het Summa Collega haalde Celeste al de praktijkverklaring assistent horeca en is ze nu bezig met de verkorte éénjarige mbo-koksopleiding. Over om- en bijscholing van personeel zegt deze ondernemer. ,,Het lijkt misschien een hele stap, maar het kan sneller en makkelijker geregeld zijn dan je denkt."

Celeste volgt de opleiding via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), waardoor ze één dag in de week naar school gaat. De andere dagen gebruikt ze die nieuwe kennis op de werkvloer. Daardoor hield Jan een goede bezetting en als ze straks haar diploma heeft gehaald, kan ze Jan helemaal vervangen in de keuken. Hierdoor wordt haar werk nog leuker en afwisselender én hoeft Jan niet altijd zelf aanwezig te zijn. Dat geeft hem meer vrijheid.

Meer weten?

SBB houdt zich bezig met het erkennen van leerbedrijven en ondersteunt leerbedrijven bij het vormgeven van het leerproces. De SBB-adviseurs denken graag mee en bieden praktische mogelijkheden, zodat een leerbedrijf zelf met om- en bijscholing aan de slag kan. Meer weten? Neem contact op met SBB of kijk op de website.

Bij De Ondernemer Live was SBB Directievoorzitter Hannie Vlug samen met Hannie van der Weerd te gast om te vertellen over hun samenwerking. Dat fragment kun je hieronder terugkijken en -luisteren: