Nieuws Arbeidsmarkt

Zo bestrijdt online marktplaats Cocoroco het groeiende personeelstekort

Nieuwe medewerkers met de juiste vaardigheden vinden, matches zoeken en ze lokaal verlonen. Dat is de manier waarop online marktplaats Cocoroco jou als ondernemer vooruit kan helpen. Dit Utrechtse platform biedt zo een oplossing voor het groeiende tekort op de Nederlandse arbeidsmarkt aan medewerkers met specifieke (taal)vaardigheden. Het speelt hierbij tevens in op de door de pandemie versnelde trend van remote werken, waarbij werknemers van over de hele wereld vanuit hun eigen omgeving werkzaam zijn voor Nederlandse organisaties.

Van onze redactie 22 december 2021

Cocoroco online marktplaats personeelstekort

Cocoroco biedt een oplossing voor het groeiende tekort op de Nederlandse arbeidsmarkt aan medewerkers met specifieke (taal)vaardigheden. Foto: Shutterstock

Door de groeiende trend van remote werken wordt het voor bedrijven in Nederland mogelijk om medewerkers van over de hele wereld in te zetten. ,,We zien bij steeds meer bedrijven dat er al langer een behoefte is aan internationaal personeel met specifieke (taal)vaardigheden", zegt Floor van Haaren van Cocoroco. ,,En dan met name bij snelgroeiende bedrijven met veel expansiedrift. Versterkt door het vertrek van expats naar hun thuisland tijdens de pandemie, zorgt dit voor de huidige noodzaak aan een betere match tussen vraag en aanbod van arbeid. Dan kan je denken aan een customer support medewerker die verstand heeft van gaming, de Duitse taal spreekt en beschikbaar is op tijdstippen die buiten de reguliere werktijden in Nederland vallen."

Mes snijdt aan twee kanten: zowel bedrijf als medewerker kan groeien

Van Haaren ziet dat er wereldwijd bijzonder veel onbenut arbeidspotentieel beschikbaar is, dat middels remote werken kan worden bereikt. ,,Via Cocoroco.com geven we bedrijven toegang tot deze wereldwijde talentpool van potentiële meertalige medewerkers. Andersom zorgt dit ervoor dat mensen van over de hele wereld hun talenten en vaardigheden in kunnen zetten voor organisaties waar ze affectie mee hebben. Hiermee bieden we hen een opstap in hun carrière en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie waarvoor ze werken, ongeacht hun achtergrond of waar ze wonen."

Floor van Haaren. Foto: Cocoroco

Lees ook: Personeelstekort: 'Neem ook eens iemand aan die niet helemaal bij je bedrijf past'

Bedrijven kiezen via wervingsmanager van Cocoroco zelf hun potentiële medewerker

Anders dan bestaande platformen richt Cocoroco zich niet op de 'gig economy' waar werknemers veelal als freelancer werkzaam zijn. ,,Op ons platform kiezen bedrijven zelf en transparant een profiel van een potentiële medewerker die het meest geschikt is voor de vacature die open staat. Wij maken hier geen keuze in, maar geven de wervingsmanager zoveel mogelijk informatie over de kandidaat. Dit profiel is onder andere opgebouwd uit onze vaardigheidstesten, taaltesten en een cv."

Vervolgens verloont Cocoroco de medewerker in het land waar hij of zij zich bevindt voor marktconforme arbeidsvoorwaarden. Van Haaren: ,,Ons doel is dan ook niet om bedrijven voor de laagste prijs een vacature te laten vervullen. We willen ze toegang te geven tot het wereldwijde potentieel aan medewerkers met specifieke vaardigheden en ze hier zelf uit te laten kiezen. Hierbij maken we gebruik van de nieuwe, digitale manieren van werken die in de toekomst nog veel meer toegepast worden."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws