Het is de analyse van uitkeringsinstantie UWV Midden-Nederland. Arbeidsmarktadviseur Jeroen Schuil en zijn collega’s houden er precies bij waar in slechte tijden de klappen vallen én waar in goede tijden banen zijn te vergeven. Alles om maar te kunnen bijdragen aan werk voor zoveel mogelijk mensen.
Al is de uitdaging vandaag de dag heel anders. ,,Er zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest”, zegt Schuil. En misschien voelt het alsof er plotseling een tekort aan personeel is, het lijkt maar zo, benadrukt Schuil in het AD. ,,Het is net alsof corona en de lockdowns de economie even hebben gestabiliseerd, maar we hebben de lijn die was ingezet voor corona daarna doorgezet. De economie in Utrecht doet het gewoon heel goed.”
Bereidheid om te reizen
En dat betekent: meer mensen nodig dan ooit, om al het werk gedaan te krijgen. ,,In Midden-Nederland is het altijd makkelijker geweest om mensen te vinden. Zelf kom ik uit het noorden van het land. Als je daar geen werk kunt vinden, ga je weg. Maar het is lastig om mensen te vinden die daar naartoe willen reizen. Onze regio is een stuk toegankelijker voor de hele arbeidsmarkt, omdat de afstanden kleiner zijn.”
Al snapt Schuil best dat een schoonmaker met een contract voor een paar uren niet een uur heen en weer gaat rijden. ,,Maar op een hoger mbo-niveau en zeker op hbo-niveau zijn mensen best bereid om te reizen. Die ontwikkeling heeft ons door de jaren heen geholpen om klappen om te vangen.”
Lees ook: Geen personeel te krijgen, dus dit bedrijf begint een eigen bedrijfsschool
Sfeer op de werkvloer
Maar nu is ook in Utrecht de koek op. En de enige optie is volgens Schuil dan ook om creatief met menskracht om te gaan, want veranderen doet het tekort voorlopig niet. ,,Je ziet bedrijven automatiseren, maar het helpt ook om anders naar je menskracht te kijken. Als iemand voor 70 procent aan je wensen voldoet, kun je de andere 30 van zijn werk dan echt niet op een andere manier inrichten?” zegt Schuil.
Het aannemen van iemand die op het eerste gezicht niet alles mee heeft, betaalt zich bovendien dubbel uit, merken ze bij het UWV ,,We horen dat werkgevers het heel fijn vinden, want je krijgt er zoveel dankbaarheid voor terug. Je hebt niet alleen iemand die zijn werk komt doen en aan het eind van de maand zijn salaris krijgt. En dat heeft invloed op de sfeer op de hele werkvloer.”
Lees ook: Cindy van Egmond (Herbs&Spices) had nooit gedacht failliet te gaan: en dat gebeurde toch bijna
Ander voorbeeld: ,,Je hebt iemand van 60+ in een zwaar beroep, die het werk niet meer zo goed aan kan, maar hij is wel een goeie leermeester. Dan zet je er toch twee van die jonge gasten bij en zorgt je dat hij ze drie dagen in de week onder handen neemt en dat zij ook het zware werk doen? Dat levert meer op dan dat hij wordt afgekeurd.”
De directeur op de basisschool die jarenlang het it-beheer erbij deed, hoefde echt niet aan te kloppen bij een groot it-bedrijf. Inmiddels zou die man best kans kunnen maken
Carrièreswitches horen erbij
UWV helpt werkgevers meedenken in een nieuwe aanpak. Maar waar zij moeite hebben vacatures te vullen, zijn het werkzoekenden voor wie de markt nu kansen biedt. ,,Wie Nederlands spreekt en een rijbewijs B heeft, komt vandaag de dag een heel eind”, zegt Schuil.
En daarbij horen ook carrièreswitches. ,,Lang was het zo dat de directeur op de basisschool, die twintig jaar lang op vrijdagmiddag ook het it-beheer erbij deed, echt niet op maandag hoefde aan te kloppen om bij een groot it-bedrijf aan de slag te gaan. Inmiddels zou die man best eens kans kunnen maken om zijn eerste stappen te zetten. Dit is het moment, als je iets anders wilt.”
Informeren van werkgevers over mogelijkheden via Werkgeversservicepunt
Of op zijn of haar juiste plek terecht te komen. ,,In de krappe tijden hebben we mbo-banen gezien waarop hbo’ers werden aangenomen, omdat er voor hen ook geen werk was. Er was sprake van verdringing, waarvan de laagstopgeleide het slachtoffer wordt. Dat speelt nu minder omdat op alle niveaus vacatures zijn.”
Maar fijn is het per saldo voor weinigen, als er overal handjes tekort komen. ,,Maar als de actuele overzichten van vacatures een overzicht was van mensen in de WW, dan was het ook heel lastig”, zegt Schuil. ,,En de krapte is wel iets waar achter de schermen hard aan gewerkt wordt. Door zowel het trainen van werkzoekenden en het informeren van werkgevers over mogelijkheden via het Werkgeversservicepunt.”