Nieuws Arbeidsmarkt

Strijd tegen discriminatie op arbeidsmarkt: Equalture komt met certificaten

Bedrijven belonen die werkelijk alles uit de kast trekken om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dat is wat Charlotte en Fleur Melkert vanaf vandaag met Equalture gaan doen. De klanten van deze succesvolle scale-up kunnen vanaf nu certificaten verdienen waarmee het betreffende bedrijf uitdraagt dat het om eerlijke kansen tijdens sollicitatieprocedures geeft. ,,De Nederlandse politiek praat er wel over, maar onderneemt geen actie.”

Robbert Daalder 25 april 2021

Equalture fleur charlotte melkert discriminatie certificaat

Fleur en Charlotte Melkert willen met hun certificaten 'extra awareness' creëren voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Foto: Equalture

De Melkert-zusters zijn hun techbedrijf ooit gestart om iedereen een eerlijke kans op een baan te kunnen bieden. Equalture helpt bedrijven de geschiktheid van een kandidaat te toetsten door gebruik te maken van algoritmes. Op die manier willen ze eraan bijdragen dat sollicitanten opvallen door hun kwaliteiten en niet buitenspel worden gezet wegens hun geslacht, huidskleur, seksuele voorkeur of geloof.

,,In de afgelopen maanden hebben we vaak gesproken over de manier waarop we onze visie breder kunnen uitrekken”, begint Charlotte Melkert over het ontstaan van de certificaten. ,,Hoe kunnen we bedrijven stimuleren om nog meer acties te ondernemen in het recruitmentproces? Deze certificaten zijn het antwoord op die vraag. Op deze manier willen we meer awareness creëren voor discriminatie op de arbeidsmarkt.”

  • Ceo's Charlotte en Fleur Melkert waren eerder te gast in onze videoserie 'Werkverkeer'. Ze vertelden destijds over bedrijfsaanpak, plannen en groeikansen. Bekijk de video hieronder.

Drie verschillende certificaten

De Rotterdamse scale-up komt met drie verschillende certificaten. Zo is er het ‘laagdrempelige’ Pioneer certificaat, het Innovator certificaat en het hoogst aangeschreven Leader certificaat. Om dat laatste te bemachtigen moet een bedrijf samenwerken met Equalture, heeft het een Equal Opportunity Statement (EOS) opgenomen in de functieomschrijvingen, wordt Equalture voor alle openstaande posities van het bedrijf gebruikt en heeft het een intentieverklaring ondertekend om zich beschikbaar te stellen voor het implementeren van strategieën die bijdragen aan het ontstaan van gelijke kansen.

"Ik weet niet hoe het komt, maar in Nederland speelt dit onderwerp veel minder dan in bijvoorbeeld Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Amerika"

Hele andere keuzes zonder technologie van Equalture

,,Wat bedrijven ervoor terugkrijgen, is dat ze als voorbeeld worden gezien in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt”, legt Melkert uit. ,,Ze zijn te herkennen aan de certificaten die ze op hun website kunnen plaatsen. Inderdaad, het is wonderbaarlijk dat dit in Nederland nog altijd zo’n belangrijk thema is. Klanten spreken vaak naar ons uit dat ze zonder onze technologie hele andere keuzes gemaakt zouden hebben. Dat zegt genoeg."

,,Ik weet niet hoe het komt, maar in Nederland speelt dit onderwerp veel minder dan in bijvoorbeeld Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Waar er in deze landen soms zelfs sancties gelden voor bedrijven die schuldig maken aan discriminatie, doet de Nederlandse politiek niet meer dan erover praten. Het onderneemt geen actie. Om die reden hebben we er dan ook heel bewust voor gekozen om ons programma zonder betrokkenheid van de politiek te lanceren.”

Lees ook: Zussen Melkert (Equalture) slepen investering van 1 miljoen euro binnen

Scale-ups verder in denkwijze dan corporates

Equalture heeft ervoor gekozen om dat wel te doen middels scale-ups. Dit zijn doorgaans jonge bedrijven en volgens Charlotte verder in denkwijze. ,,Als ik kijk naar ons eigen bedrijf, dan beschouwen we diversiteit onder onze mensen als iets heel normaals. In ons team van achttien mensen zitten acht verschillende nationaliteiten. Wij zijn de generatie waar corporates naar kijken. Jeugd zet aan tot verandering en daar willen de grote bedrijven aan meedoen. Om die reden kiezen we ervoor om op deze manier de aandacht te trekken.”

De medeoprichter van Equalture zegt een grote motivatie binnen haar team te bespeuren als het gaat om het slagen van dit programma. ,,Heb je het over jonge mensen, dan is het ook duidelijk dat zij steeds vaker kiezen voor een werkgever die hun idealen vertegenwoordigt. Ze werken niet meer om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om een verandering teweeg te brengen. Eentje die ervoor zorgt dat iedereen gelijke kansen krijgt in de zoektocht naar een baan.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws