Nieuws Arbeidsmarkt

Eurostat-onderzoek: Nederland heeft in de EU de gemiddeld kortste werkweek

Het gemiddelde aantal gewerkte uren per week in Europa loopt sterk uiteen. Met name landen met meer deeltijdwerkers rapporteerden gemiddeld kortere werkweken. Waar we met Nederland staan? Helemaal onderaan.

Bron: Euronews / Eurostat 25 juni 2023

Europa mensen kaart

Nieuwe gegevens van Eurostat, het officiële bureau voor de statistiek van de EU, tonen aan dat de gemiddelde werktijden in heel Europa sterk verschillen van land tot land, schrijft Euronews in dit artikel.

Tijdens de coronapandemie is het aantal thuiswerkers in de EU toegenomen. Sommige bedrijven bieden nu flexibelere opties om op afstand te werken. Vierdaagse weken met dezelfde werkdruk zijn ook in verschillende landen op proef geweest. In 2022 werkten 'we' (20-64 jaar) in de EU gemiddeld 36,2 uur per week. Dit was 24 minuten minder dan de pre-pandemische cijfers van 2019.

Lees ook: Meer uren per dag werken in minder dagen: dé oplossing voor krapte op arbeidsmarkt?

Gemiddelde werkweek in Nederland: 32,4 uur (staan helemaal onderaan)

Welke landen hebben de langste en kortste werkweken? In 2022 varieerde het gemiddelde aantal werkelijke wekelijkse arbeidsuren in een hoofdbaan in de EU van 32,4 uur in - en daar zijn we - Nederland tot 39,7 uur in Griekenland en Roemenië. Dit omvatte zowel voltijdse als deeltijdse werknemers in de leeftijd van 20 tot 64 jaar, blijkt uit het Eurostat-onderzoek.

Zie de Euronews-grafiek hieronder:

Mensen in de Balkanlanden maken de langste werkweken

Toen de Europese landen waarvoor deze informatie beschikbaar is, werden vergeleken, had Turkije de langste werkweken met 42,9 uur in 2020, wat de laatste gegevens zijn. Turkije werd gevolgd door Montenegro (42,8 uur, gegevens voor 2020) en Servië (42,3 uur). Dit zijn de landen met een gemiddelde werkweek van meer dan 40 uur.

Griekenland en Roemenië werden gevolgd door Polen (39,5 uur), Bulgarije (39,2 uur) en Noord-Macedonië (39 uur). Dit alles suggereert dat mensen in de Balkanlanden de meeste gemiddelde werkuren per week hebben.

Lees ook: Werkgevers verwachten personeel steeds vaker op kantoor

De kortste werkweken: Nederland, Oostenrijk en Noorwegen

In de lijst van landen met de kortste gemiddelde werkweken in 2022 wordt Nederland (32,4 uur) gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur), Noorwegen (34,1 uur) en Denemarken en Duitsland (beide 34,6 uur).

Hoeveel uur werken mensen in het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk en Spanje? Het VK (36,4 uur in 2019) had hetzelfde aantal gemiddelde werkuren als de EU. Frankrijk en Italië (beiden 36,2 uur) hadden iets lagere cijfers dan de EU. Mensen in Spanje werkten 36,5 uur per week, wat slechts 6 minuten meer was dan het EU-gemiddelde.

De vijf Scandinavische landen hadden allemaal kortere gemiddelde werkweken dan het EU-gemiddelde.

Een gemiddelde werkweek is voltijd versus deeltijd. Verschillen in gemiddelde werkweken tussen EU-landen variëren naargelang het type werk, namelijk voltijds of deeltijds. Voor een voltijdbaan varieerde het gemiddelde aantal werkuren per week van 37,4 uur in Finland tot 41,3 uur in alle EU-landen in 2022.

Als de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) en de kandidaat-lidstaten van de EU worden meegerekend, had Turkije (46 uur) de langste gemiddelde werkweek, gevolgd door Servië (43,5 uur) en Montenegro en Zwitserland (beide 43,4 uur).

Het Verenigd Koninkrijk (41 uur, gegevens van 2019) en Duitsland (39,5 uur) hadden hogere gemiddelde werkuren dan de EU (39,3) onder voltijdwerkers, terwijl Italië (39,2 uur), Spanje (39,1 uur) en Frankrijk (38,7 uur) lagere cijfers.

Lees ook: Flexibelere werktijden, gezonder personeel: IT-bedrijf Bynder voert vierdaagse werkweek in

Genderverschillen in werkuren

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen in de gemiddelde werkweek in de Europese landen. Dit omvat zowel fulltime als parttime werkenden van 20 tot 64 jaar.

Wat de verschillen tussen mannen en vrouwen betreft, hadden mannelijke werknemers in 2022 gemiddeld langere werkweken dan vrouwelijke werknemers in alle landen. Het grootste verschil tussen de EU-landen was in Nederland, met een verschil van 8,5 uur.

Het hoogste verschil in heel Europa was in Zwitserland, met 9,7 uur, terwijl het kortste verschil werd geregistreerd in Bulgarije met 0,5 uur. De gemiddelde achterstand in de EU was 5,1 uur. Gemiddeld aantal arbeidsuren per week in een hoofdbaan voor mannen en vrouwen (2022) (zowel voltijdse als deeltijdse werknemers van 20-64 jaar)

Bij mannen was de kortste gemiddelde werkweek in Nederland en Noorwegen (beide 36,4 jaar), terwijl die in Turkije met 44,8 uur de langste was.

Mannen in Nederland en Noorwegen hebben de kortste gemiddelde werkweek

Bij mannen was de kortste gemiddelde werkweek in Nederland en Noorwegen (beide 36,4 jaar), terwijl die in Turkije met 44,8 uur de langste was. Het EU-gemiddelde was 38,4 uur, en mannen in Griekenland hadden met 41,7 uur de meeste wekelijkse werkuren in de EU. Onder vrouwen was de langste gemiddelde werkweek in Montenegro (41,7 uur). Het EU-gemiddelde was 33,6 uur. Vrouwen in Nederland (27,9 uur) hadden de kortste gemiddelde werkweek in de EU, terwijl Roemenië (39,3 uur) de langste had.

En zo dachten we daar in 2018 over: Waarom een werkweek van vier dagen beter is

49 uur of meer per week werken

Het aandeel werkenden, zowel voltijds als deeltijds, die gewoonlijk 49 uur of meer per week werken, is ook een nuttige indicator. In de EU maakte 7,4 procent van de werkenden in 2022 lange dagen in hun hoofdbaan. Dit varieerde van 0,7 procent in Bulgarije tot 12,6 procent in Griekenland in alle EU-landen.

Wanneer andere Europese landen worden meegerekend, had Turkije het hoogste percentage met 28,1 procent, gevolgd door het VK en IJsland, waar 14,1 procent van de werkende mensen 49 uur of meer per week werkte.

Via deze link kun je het volledige artikel van Euronews over het recente onderzoek van Eurostat lezen, met ook meer grafieken.

Reageren op dit artikel kan ook: stuur een mail naar redactie@deondernemer.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws