Nieuws Arbeidsmarkt

Van profvoetballer tot witgoed-installateur Coolblue: de nieuwe roeping van Ninos Gouriye

Bij XerxesDZB is Ninos Gouriye begonnen aan een tweede leven. De 32-jarige oud-profvoetballer van onder meer FC Twente en Heracles hervond het plezier in Rotterdam, na foute keuzes die het einde van zijn loopbaan inleidden.

Jeffrey van der Maten (Tubantia) 28 maart 2023

Ninos Gouriye zittend

Ninos Gouriye, van profvoetballer tot witgoed-installateur. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Ding dong! Het is dinsdagochtend, de deurbel gaat. Twee bezorgers van Coolblue staan op de stoep om een kersverse wasmachine af te leveren. Grote kans dat het oud-profvoetballer Ninos Gouriye is, die op 32-jarige leeftijd een nieuwe roeping heeft gevonden: het bezorgen en installeren van witgoed.

Op zaterdagen dribbelt de geboren Hengeloër het liefst nog zijn tegenstanders voorbij op de Rotterdamse amateurvelden, maar zijn brood verdient hij er niet meer mee. Gouriye in Tubantia: ,,Ik geniet hier enorm van, ga elke dag weer vrolijk aan de slag. Dit is zulk dankbaar werk.”

''Eerlijk gezegd vond ik het moeilijk mezelf fit te houden. Ik heb het nog in Oostenrijk geprobeerd, maar daar heb ik niet gespeeld''

Contract van profvoetballer ontbonden bij Deense Vendsyssel FF

Gouriye zeult koelkasten, drogers en andere apparatuur door heel Zuid-Holland. Het is een gigantisch contrast met hoe hij tot de kerst van 2020 door het leven ging: als profvoetballer. Gouriye doorliep de jeugdopleiding van FC Twente en diende diverse nationale jeugdteams, maar brak door bij Heracles. Via ADO Den Haag, Excelsior en SC Cambuur begon hij aan een reis door het buitenland, die ruim een jaar geleden abrupt stopte.

Gouriye liet in 2019 zijn contract ontbinden bij Vendsyssel FF in Denemarken. Het was in de periode waarin zijn dochter werd geboren. ,,In die zomer heb ik foute keuzes gemaakt”, kijkt Gouriye in de spiegel. ,,Ik besloot niet in te gaan op meerdere aanbiedingen en wilde wachten, maar toen bleef het stil. Maandenlang wachtte ik op een club. Eerlijk gezegd vond ik het moeilijk om mezelf fit te houden. Ik heb het nog in Oostenrijk geprobeerd (bij First Vienna FC, red.), maar daar heb ik niet gespeeld.”

Lees ook: Van juridische baan naar koekjesversierder: Nazrien maakt geglazuurde kunstwerken op een koekje

Gouriye kwam in woonplaats Rotterdam in contact met XerxesDZB

Echt spijt heeft Gouriye er echter niet van gehad. ,,De aanbiedingen uit het buitenland waren niet goed genoeg om mijn leven weer om te gooien. Er zijn momenten dat ik mezelf dat verwijt, maar aan de andere kant heb ik mijn dochter zien opgroeien. Ik was anderhalf jaar lang niet aan het werk, dus heb ik haar elke dag gezien en alle mooie momenten meegemaakt. Dat is mij ook heel veel waard.”

Gouriye woont in Rotterdam en kwam deze zomer in contact met XerxesDZB, dat de aanvaller een podium wilde bieden om zijn kwaliteiten weer te tonen. ,,Voor mij is de deur naar het profvoetbal wel gesloten, dus was dit een mooie kans. Ik woon in Rotterdam, op een paar minuutjes rijden van de club. Ik wilde vooral weer lekker voetballen en plezier hebben. Dat lukt goed.”

''We hebben het de laatste weken qua resultaten wat moeilijker, maar ik houd vertrouwen''

Frustrerend is het niet, het niveau dat hij in de eerste klasse tegenkomt. ,,Natuurlijk is het technisch, tactisch en fysiek een stuk minder dan in het profvoetbal, dat is logisch. Maar ik ging daar zelf heen nadat ik een jaar lang geen bal had aangeraakt. Ik begon op 0, dus vond ik het niet erg dat het niveau wat lager was. We hebben zelf een ambitieuze en gezellige groep, dat vind ik op dit moment het belangrijkst.”

Blessureleed hield aanvaller dit seizoen regelmatig aan de kant

Ervan genieten deed Gouriye dit seizoen echter te weinig. Blessureleed hield de aanvaller dit seizoen regelmatig aan de kant. Mede daardoor speelde de buitenspeler pas negen wedstrijden, waarin hij goed was voor twee doelpunten.

Ook nu ontbreekt de aanvaller vanwege gescheurde sleutelbeenbanden, waardoor Gouriye niet inzetbaar is. Vanaf de zijlijn moet hij daarom hopen dat zijn ploeg in de race blijft voor promotie naar de vierde divisie. Samen met Heerjansdam voert XerxesDZB de ranglijst aan. ,,Ik heb al vanaf het begin het gevoel dat we kampioen kunnen worden. We hebben het de laatste weken qua resultaten wat moeilijker, maar ik houd vertrouwen.”

Lees ook: Carrièreswitch: van econoom bij multinational naar eigen droomslagerij

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws