Nieuws Arbeidsmarkt
Toeleveranciers evenementen: ‘Organiseer dit jaar geen festival meer. Er zijn geen technici en materialen’
Er zullen festivals failliet gaan als gevolg van tekort aan personeel en materieel. Grote festivals als dit weekend Pinkpop gaan nog door, maar de toekomst voor de kleinere festivals is somber. Dit meldt Remko Vossen, bestuurslid Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen. ‘Organiseer dit jaar geen festival meer. Er zijn geen technici en materialen.’

Tekort aan technici is fnuikend voor de kleinere festivals. Foto: Shutterstock
Remko Vossen heeft het druk, ramdruk. Hij staat alleen in zijn magazijn gelegen op het Utrechtse bedrijventerrein Lageweide. Vossen is eigenaar van Smile Licht en Geluid Utrecht en penningmeester van de Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE). ,,Al mijn vijftien technici en een aantal ingehuurde freelancers zijn aan het werk. We zijn op dit moment betrokken bij zowel zakelijke evenementen als enkele festivals. Onze agenda is voor meer dan 100 procent gevuld. Er is zoveel werk dat ik met regelmaat 'nee' moet verkopen, en dat voelt heel onnatuurlijk. De oorzaak is niet alleen het tekort aan personeel, maar ook materiaal. Er is geen verlichting, microfoon, geluidssysteem of mengtafel meer te krijgen.”
Lees ook: Ondernemers aan het woord: blijven bier en frietje betaalbaar op festivals?
Problemen in aanloop naar Best Kept Secret in Beekse Bergen
Vorig weekend ging het festivalseizoen met Best Kept Secret in Beekse Bergen van start. Festivaldirecteur Maurits Westerik repte in de aanloop over personeelsperikelen, stijgende brandstofprijzen, duurdere materialen: De kosten zijn 30 tot 40 procent hoger dan geraamd. ,,De kosten lopen verschrikkelijk op, merken we ook nu we aan het opbouwen zijn", zei hij tegen De Volkskrant. ,,De grondstoffen zijn duur: het hout, het staal, noem maar op. En dan de aanlevering, de torenhoge energieprijs en de machinerie om alles op te bouwen. Plus het ingehuurde personeel, dat veel duurder is geworden; wij moeten het nu met minder mensen doen."
VTTE-bestuurslid Vossen hoort het lijstje dat Westerik opdreunt en de gevolgen daarvan dagelijks. De omslag na de bittere coronaperiode – ‘dat niks door mocht gaan’- is zo snel gegaan dat toeleveranciers van geluid, licht, energie, tenten, horeca er nog niet op ingesteld zijn. ,,Veel technici hebben de sector verlaten om ergens anders te gaan werken. We konden ze geen klussen geven. Die mensen komen niet meer terug. Gelukkig was ik zo verstandig om mijn mensen vast te houden. Nu alles gaat draaien is er ook nog eens een tekort aan materialen ontstaan.”
De F1 onder de festivals gaan nog wel door
Vossen vertelt dat hij een opdracht van één van de bekendste audiovisuele verhuurgiganten heeft overgenomen. ,,Ze hebben het daar zo druk dat ze de helft van de opdrachten hebben teruggegeven aan de organisatoren van festivals. Ze gaan voor kwaliteit, dus de grote belangrijke festivals gaan door. De organisatoren van deze ‘F1 onder de festivals’ hebben de risico’s goed afgedekt, iets wat bij kleinere deels of geheel niet is gelukt. Het heeft overigens geen zin om mensen en spullen uit het buitenland te halen, want daar kampen ze met dezelfde problemen.”
"Wees alert als toeleverancier. Spreek met de organisator alles goed door en ga pas aan de slag na een aanbetaling"
De VTTE heeft, ondanks veel werk voor haar leden een boodschap voor hen. Er wordt namelijk een faillissementsgolf verwacht als gevolg van de fors gestegen kosten. Vossen: ,,De inflatie is hoog en daar komen ook nog eens de gestegen energiekosten bij. Het versterkt het effect van personeels- en materieeltekorten. Gaat de consument die fors duurdere kaartjes betalen? Zullen alle festivals sowieso wel voldoende kaartjes verkopen om uit de kosten te komen nu er zo veel georganiseerd wordt? Veel festivals zullen sneuvelen met als gevaar onbetaalde facturen. Wees alert, op je hoede als toeleverancier. Spreek met de organisator alles goed door en ga pas aan de slag na een aanbetaling.”
De tekst gaat onder de foto verder.
Remko Vossen.
Voor de technici en hun bedrijven zit er een positieve ontwikkeling aan deze crisis. Volgens VTTE-bestuurslid Vossen kunnen die eindelijk de honorering krijgen die ze verdienen. ,,Organisatoren komen nu naar ons toe. Voor corona werden we tegen elkaar uitgespeeld en ging de klus naar de goedkoopste. Helaas zijn er crisissen nodig om als sector echt volwassen en een volwaardige partner te worden voor de overheid en organisatoren.”