Nieuws Arbeidsmarkt

Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten

Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf een biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat terrasbezoekers ervaren over het personeelstekort in de horeca.

Nils de Kruijff (AD) 24 juni 2022

Horeca personeelstekort

Foto: ANP.

Bomvolle terrassen tussen de middag op de zonovergoten Neude en aan de werven van de Oudegracht in Utrecht, waar horecapersoneel af en aan loopt met dienbladen bier, broodjes en frisdrank. Het wordt echter steeds moeilijke voor de horeca om alle ballen in de lucht te houden. De personeelsnood is zo hoog dat horecaondernemers bereid zijn huur te betalen voor medewerkers uit het buitenland die willen werken in Utrecht.

Huursubsidie voor personeel

,,Nee, dat is geen grap”, zegt Erik Derksen, eigenaar van vier Buurten-restaurants in Utrecht, in het AD. ,,Ik heb medewerkers uit Spanje en Venezuela in dienst die ik 200 euro boven op hun salaris betaal ter compensatie van de huur. Die medewerkers werven we via speciale bureaus met als voorwaarde dat we woonruimte aanbieden of een deel van de huur vergoeden.”

Derksen is niet uniek. In tientallen panden in Utrecht woont horecapersoneel uit het buitenland. ,,Nood breekt wet”, verduidelijkt Derksen. ,,Ik heb natuurlijk liever Nederlandstalig personeel in de bediening, maar als ik de keuze heb tussen de zaak sluiten, of open blijven met buitenlands personeel, dan hoef ik niet lang na te denken.”

Lees ook: Uitzendbranche: ‘Arbeidsmigranten cruciaal om personeelstekorten op te lossen’

Toch biedt de toestroom van buitenlands horecapersoneel niet altijd soelaas. Vanaf maandag moet Derksen zijn restaurant Buurten in De Gaard twee weken helemaal op slot doen. ,,Heel pijnlijk om een goedlopende zaak te moeten sluiten, maar we krijgen de roosters even niet rond. Ik wil onze gasten een goed serviceniveau aanbieden. Als dat door het huidige personeelstekort niet kan, dan ben ik genoodzaakt de zaak tijdelijk te sluiten.”

Restaurants vaker dicht

Ook andere Buurten-restaurants van Derksen moeten improviseren. Buurten in de Bieb (Leidsche Rijn) en Buurten in de Fabriek (Oog in Al) in Utrecht gaan maandag en dinsdag dicht. Alleen Buurten Oost blijft dinsdag open. ,,Daar kunnen we het nog wel volhouden”, merkt Derksen op.

Een rondje bellen met horeca-ondernemers maakt duidelijk dat de nood overal hoog is. Wat je ervan ziet als horecabezoeker? ,,Dat de terrassen kleiner worden”, zegt Rob Peek, eigenaar van negentien horecazaken in de regio. ,,We kunnen het niet behappen met de beschikbare mensen. Minder tafels op het terras of bordjes ‘gereserveerd’ op tafel zijn het gevolg.”

"Heel pijnlijk om een goedlopende zaak te moeten sluiten, maar we krijgen de roosters even niet rond"

Erik Derksen

De baas werkt mee

Wat je ook meer ziet is dat eigenaren en bedrijfsleiders zelf meewerken in de bediening. Erik Derksen serveert de laatste weken zelf gerechten uit en staat weer achter de bar, zoals hij ooit begon. Zijn mede-eigenaar Bob Gijsberts werkt regelmatig in de keuken. Derksen: ,,Dat is voor even helemaal niet erg, maar andere dingen blijven daardoor liggen.”

Tijdens de zomervakantie krijgt Utrecht te maken met veel gesloten restaurants. Soms wel voor drie weken of langer. Derksen: ,,Dat kan vaak niet anders. Medewerkers willen zelf op vakantie en de meeste horecagelegenheden hebben geen vervanging voor hen.” Dat betekent dat het horeca-aanbod voor de thuisblijvers in juli en augustus aanzienlijk kleiner wordt.

Het is echter niet alleen kommer en kwel. Na de zomervakantie is er meer personeel beschikbaar verwacht de Utrechtse horeca. ,,Het is nu even creatief zijn en alle zeilen bijzetten”, zegt Derksen. ,,We zijn druk aan het werven en personeel aan het opleiden. We doen ons best om service en gastvrijheid te blijven verlenen.”

Lees ook: Experts over personeelstekorten: 'Alarmfase voor de arbeidsmarkt'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws