Nieuws Arbeidsmarkt
Deuren horecazaken vaker dicht door personeelstekort: ‘Na een dag meelopen stoppen ze al'
Op de bar van café De Hooikar staat een bordje: ‘Gesloten in verband met vakantie’. Ze zijn in het Brabantse Gilze niet de enige. Door personeelstekort en vakanties is het voor uitbaters steeds moeilijker de horecazaak open te houden. Wat is de oplossing?

Michelle Vermeulen wil weer zeven dagen in de week open, maar kiest er voor haar personeel bewust voor om dat niet te doen. Foto: Johan Wouters
,,Een bakker gaat ook drie weken dicht, waarom kunnen wij dan niet op vakantie? Het liefst blijf je open, natuurlijk. Maar het kan gewoon niet”, zegt Stevy Verheijen, eigenaar van De Hooikar in Gilze, tegen BN DeStem. Het terras met 150 zitplaatsen is eind augustus een week dicht, als aankondiging staat dat al aangegeven voor de vaste bezoekers. Vorig jaar was dat in september het geval, toen er ook veel wisselende openingsuren waren.
Verheijen plaatst personeelsadvertenties, maar zonder succes. ,,Er komt niemand op af. We hadden acht nieuwe werknemers, daar zijn er nog twee van over. Na een dag meelopen stoppen ze al, ze vinden het te hard werken. En ergens anders kunnen ze meer verdienen.”
''Je moet er ook voor zorgen dat het personeel zich niet over de emmer werkt. Vroeger werkten we in shifts. Die luxe hebben we nu gewoon niet, dus werkt iedereen ook al langere dagen''
Eetcafé Janssen & Janssen heeft deze zomer juist ruimere openingstijden
Terwijl pizza- en pastabar Mercato in Geertruidenberg, zalencentrum Boelaars in Raamsdonksveer en Zoet Breda de deur twee weken sluiten, heeft eetcafé Janssen & Janssen in Dongen deze zomer juist ruimere openingstijden. ,,Op dinsdag en woensdag gingen we de afgelopen maanden eerder dicht. Het was die dagen wat minder druk en het gaf ons personeel ook wat ademruimte”, zegt Danoek Sterkens.
Michelle Vermeulen kijkt bij Het Panorama in Drimmelen ook naar het personeel. Vroeger waren ze zeven dagen in de week open, nu blijft de deur op maandag en dinsdag dicht. ,,Ik had gehoopt in de zomer weer zeven dagen open te kunnen, maar merk dat het niet haalbaar is. En je moet er ook voor zorgen dat het personeel zich niet over de emmer werkt. Vroeger werkten we in shifts. Die luxe hebben we nu gewoon niet, dus werkt iedereen ook al langere dagen.”
Aan het water in Drimmelen is nu de helft van het terras open, zodat de mensen die er zitten snel en goed hun bestelling krijgen. Een direct gevolg van het tekort aan personeel in de horeca. ,,Je moet keuzes maken. Wat we doen, doen we goed.”
Lees ook: Arnhems café sluit binnen een jaar de deuren vanwege gestegen kosten: ‘Niet vol te houden’
Naast de lange termijn kijken ondernemers nu vooral ook naar de korte termijn
Sterkens, die als eigenaar van Janssen & Janssen zelf ook gewoon vijf dagen ‘op de vloer’ staat, heeft niet te klagen over het aantal oproepkrachten waar ze over beschikt. Vaste en dragende krachten zijn er minder. Meer personeel is welkom, daarom kiest ze er ook voor om te investeren. ,,In de keuken draaien twee leerlingen als kok mee, voor het derde en laatste jaar. Als ze klaar zijn met hun opleiding, kan het zijn dat ze hier blijven hangen. Op die manier werk je aan de toekomst.”
Naast de lange termijn kijken ondernemers nu vooral ook naar de korte termijn. Toch staan op de sociale media van Het Panorama geen vacatures. ,,We hebben ze wel, maar plaatsen ze niet daar. We houden het positief”, wijst Vermeulen naar de foto’s van visgerechten en zomerse drankjes. Voor de eigenaar zelf het dienblad weer pakt om het volle terras te bedienen, kijkt ze vooruit. ,,Ik zie het probleem dit jaar niet opgelost worden. Het heeft tijd nodig. We zijn helemaal terug naar de basis en moeten wat dat betreft weer opbouwen.”
''Het probleem is enorm. Ik hoop niet dat dit nog jaren duurt. In Breda zie je dat veel horecabedrijven nu dicht zijn. Ze moeten een keuze maken, sluiten of niet op vakantie gaan''
'Dit is het moment om te beginnen met het inhalen van de schade van de afgelopen jaren'
Koninklijke Horeca Nederland-woordvoerder Johan de Vos ziet dat veel bedrijven worstelen met het feit dat er voor opbouwen eigenlijk geen tijd is. In de regio Breda zijn er op dit moment duizenden vacatures in de branche. ,,Het probleem is enorm. Ik hoop niet dat dit nog jaren duurt. In Breda zie je dat veel horecabedrijven nu dicht zijn. Ze moeten een keuze maken, sluiten of niet op vakantie gaan.”
De terrassen bij cafés en restaurants waren jaren geleden volgens De Vos nooit leeg. Ging de eigenaar op vakantie, dan bleef de zaak gewoon open. ,,Maar door het tekort aan personeel komen ze in de knel. Ze kiezen er nu voor om al het personeel tegelijk vakantie te geven, om zo de pijn maar één keer te hebben. Het is niet uit luxe.” Het moment is volgens De Vos extra pijnlijk. ,,Met dit weer wil je open zijn. En dit is het moment om te beginnen met het inhalen van de schade van de afgelopen jaren. Maar door sluitingen gaan bedrijven twee keer het schip in.”
Lees ook: Hoger salaris dé oplossing voor personeelstekort? 'Er is meer nodig'
Verheijen heeft de oplossing voor zijn café en zalen in Gilze nog niet gevonden. ,,Zelf draai ik 70 tot 80 uur per week. De zaak is toch je kindje, zo voelt dat wel. De enige oplossing die we nu hebben, is dat we minder feesten aannemen. We doen er liever één goed, dan twee feesten half.”