Nieuws Arbeidsmarkt

Kartelwaakhond waarschuwt werkgevers voor verboden afspraken personeelswerving

Kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt waarschuwt bedrijven dat afspraken over het níet werven of níet in dienst nemen van elkaars personeel verboden zijn. De toezichthouder zegt afgelopen jaar meerdere signalen te hebben ontvangen over dergelijke afspraken op de arbeidsmarkt, die nadelig zijn voor werknemers en de samenleving als geheel.

Van onze redactie 16 februari 2022

ACM werven personeel

In de sectoren energie en techniek is gekwalificeerd personeel momenteel schaars. De vrees is dat deze schaarste bijvoorbeeld een soepele en snelle energietransitie kan beïnvloeden. In een goed werkende arbeidsmarkt ontstaat bij schaarste druk om de lonen te verhogen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Foto: Shutterstock

Sommige werkgevers, werkgeversorganisaties en brancheorganisaties pleiten volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor afspraken om elkaars personeel niet te werven of zelfs helemaal geen personeel van elkaar over te nemen. Dergelijke afspraken zijn echter verboden volgens de Europese en Nederlandse mededingingsregels. Net als onderlinge afspraken om loonsverhogingen te beperken buiten een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) om.

Lees ook: Alles gaat weer open, maar personeel is nauwelijks te vinden

Deze onderlinge afspraken tussen werkgevers verstoren een goede werking van de arbeidsmarkt en leiden tot lagere lonen en minder goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Op korte termijn bieden ze wellicht een besparing op de loonkosten, maar ze pakken nadelig uit voor werknemers en op de lange termijn ook voor de hele samenleving. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de technische innovatie en de prikkel tot efficiency in een sector afremmen.

"In goed werkende arbeidsmarkt ontstaat bij schaarste druk om lonen te verhogen en arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Werkgevers zullen dan beter in staat zijn werknemers aan te trekken en te behouden"

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

In sommige sectoren, zoals de energie- en technieksector, is gekwalificeerd personeel momenteel schaars en lijkt de krapte groter te worden. De vrees is dat deze schaarste bijvoorbeeld een soepele en snelle energietransitie kan beïnvloeden. Dat risico ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook. Maar in een goed werkende arbeidsmarkt ontstaat bij schaarste druk om de lonen te verhogen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Werkgevers zullen dan beter in staat zijn werknemers aan te trekken en te behouden.

Verbeterde arbeidsvoorwaarden bevorderen instroom vanuit andere sectoren

Hogere lonen en verbeterde arbeidsvoorwaarden bevorderen ook de instroom vanuit andere sectoren. Hogere arbeidskosten stimuleren bovendien technische innovatie en efficiency die leiden tot welvaartswinst voor de hele samenleving, aldus de ACM.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws