Nieuws Arbeidsmarkt

Ongekend hoge loonstijgingen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal stakingen en acties is de afgelopen maanden toegenomen doordat werknemers vaker in opstand kwamen voor hogere lonen. Ondanks deze onrust zijn er dit jaar evenveel cao's afgesloten, voornamelijk vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgeversvereniging AWVN meldt dat in totaal 260 cao's van kracht worden dit jaar.

Ertan Basekin (NU.nl) 27 juli 2023

Lonen stijging medewerkers krappe arbeidsmarkt cao fnv

Beeld: Shutterstock

Het gaat daarbij om 2,3 miljoen werknemers voor wie er nieuwe arbeidsvoorwaarden gelden. ,,Er is sprake van een paradox. Er zijn meer acties en stakingen, maar we zien ook dat partijen het vaak eens worden. Uiteindelijk wordt er gekeken wat er mogelijk is binnen een bedrijf of sector", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

De afgelopen maanden waren er nauwelijks stakingen die het dagelijks leven ontregelden. Uitzonderingen waren een staking in het streekvervoer waardoor mensen niet naar school of hun werk konden. Ook in de distributiecentra van Albert Heijn waren acties en dat leidde soms tot lege schappen.

Lees ook: VNO-NCW: 'Nederland op een economisch kruispunt’

Recordwinsten grote bedrijven

,,We kunnen spreken van algehele arbeidsrust. We zien ook dat er gewoon wordt gewerkt op de afgesproken uren. Dat is in het buitenland wel anders als er acties en stakingen zijn", aldus de AWVN-woordvoerder.

Vakbond FNV laat weten dat er hard geknokt is voor resultaat. Voorzitter Tuur Elzinga benadrukt dat veel grote bedrijven nog altijd recordwinsten boeken en dat zij de hand op de knip houden als het over de lonen gaat. ,,Dat leidt tot arbeidsonrust. Dat er uiteindelijk misschien wel net zoveel cao's zijn afgesloten als vorig jaar, zegt nog niets over hoe die tot stand zijn gekomen. Er is veel gestaakt en er zijn veel acties gevoerd. Dat laat zien dat er onrust is bij mensen."

Lees ook: Net afgestudeerd en 6.600 euro verdienen: de best betalende bedrijven voor jong talent

Volgens cao-expert Henk Strating waren de akkoorden ook tot stand gekomen zonder acties en stakingen. ,,Dat heeft de boel wel versneld, maar dat werkgevers en vakbonden tot elkaar komen heeft vooral te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Het is van groot belang om mensen vast te houden en aan te trekken. Dat kan door goede arbeidsvoorwaarden en bedrijven kunnen daarbij niet achterblijven op de concurrentie."

Looneis Prinsjesdag

Verder zijn de loonstijgingen ongekend hoog. Momenteel ligt de gemiddelde loonstijging op jaarbasis op 7,1 procent. De AWVN verwacht dat de piek inmiddels is bereikt en dat er in de komende maanden sprake zal zijn van een afzwakking. ,,Maar het duurt nog wel even voordat de inflatie op een niveau van rond de 2 procent ligt. De loonstijgingen zullen afzwakken, maar blijven alsnog op een hoog niveau", voorspelt Strating.

Elzinga laat verder weten dat de stakingen en acties van de afgelopen maanden succesvol zijn geweest. ,,De stakingen toonden aan dat werkenden niet zijn gezwicht onder druk van directies. De hoge inflatie heeft een gat in de inkomens van mensen geslagen, veel werkenden staat het water aan de lippen. De mensen hebben een hoger loon nodig om de noodzakelijke rekeningen en boodschappen te betalen. Hebben de acties en stakingen succes gehad? De cijfers spreken voor zich."

Lees ook: Medewerker beveelt werkgever niet langer aan: salaris grootste oorzaak

De FNV maakt de dag voor Prinsjesdag in september de looneis bekend voor het nieuwe cao-seizoen. ,,En zoals altijd kijken we dan naar de recentste cijfers over de inflatie en arbeidsproductiviteit. We zullen deze keer ook zeker kijken naar het koopkrachtverlies over afgelopen jaar. In veel cao's zal er nog een flink gat gedicht moeten worden."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws