Aangeboden door MKB Deventer
Branded Content Arbeidsmarkt
Marco Kok (MKB Deventer): 'Wij koppelen studenten aan lokale bedrijven'
MKB Deventer brengt niet alleen ondernemers bij elkaar, maar dankzij een regionaal stageportaal ook studenten en werkgevers. Directeur Marco Kok: ,,Studenten zoeken vaak stages bij landelijke bedrijven, maar lokaal is er meer te doen dan ze denken.”

Marco Kok, directeur MKB Deventer: ,,Stagiairs zijn toch vaak toekomstige medewerkers." Foto's: Femke Teussink
Het idee van een regionaal stageportaal ontstond per ongeluk: het ondernemersboek ‘Made in Deventer’ was niet alleen een doorslaand succes bij de bedrijven die erin stonden, maar bleek ook een dankbare vraagbaak bij studenten van de regionale Hogeschool Saxion, op zoek naar een stageplek. ,,Ze komen niet meer langs bij mij”, vertelde de stagecoördinator van het opleidingsinstituut tegen Marco Kok, die namens MKB Deventer het boek had laten maken. De studenten legden massaal zelf contact met de lokale bedrijven die ze in het boek vonden. Kok: ,,Toen ontstond het plan om een stage-website te bouwen.”
"Naast grote bedrijven als Topicus, Auping en Nefit heeft Deventer talloze ondernemersverhalen die zelfs ik nog niet kende"
Lokale stageplekken
Al ruim een kwart eeuw is Kok het aanspreekpunt van MKB Deventer. Begin 1995 gestart als secretaris en sinds zes jaar directeur van de vereniging waar ruim twaalfhonderd lokale bedrijven lid van zijn. Geen dependance van MKB-Nederland, al wordt er wel met die invloedrijke brancheorganisatie samengewerkt. ,,Naast grote bedrijven als Topicus, Auping en Nefit heeft Deventer talloze ondernemersverhalen die zelfs ik nog niet kende”, vertelt Kok. ,,Dat geldt al helemaal voor Saxion-studenten. Uit een enquête bleek dat 80 procent geen enkel lokaal bedrijf kon noemen. Terwijl dat juist bij uitstek de stageplekken zijn waar je écht veel kunt doen en leren.”
Europese subsidie
Toen bleek dat studenten steeds vaker het ondernemersboek van MKB Deventer gingen gebruiken om stageplekken te vinden, besloot Kok een lokaal stageportaal te ontwikkelen, getiteld Stage in Regio Salland. Gemeente, provincie en Europa wilden dit project steunen met subsidie. ,,We gaan het nu groter opzetten”, vertelt Kok. ,,We hebben de stedendriehoek betrokken, dus naast Deventer ook Apeldoorn, Zutphen en zes kleinere gemeenten. Er zitten al 280 bedrijven uit Salland in onze database, maar inmiddels ook een stuk of tachtig uit de rest van de regio. We willen doorgroeien naar een bestand met minimaal vijfhonderd regionale bedrijven.”
"Lokale bedrijven zijn bij uitstek stageplekken waar je écht veel kunt doen en leren"
Motivatie insturen
Het concept is simpel: ondernemers geven op de website vindstages.nl aan wat ze doen en wat ze stagiairs te bieden hebben. ,,Een student vult zijn studie en opleidingsniveau in (bijvoorbeeld Mechatronica en hbo) en ziet dan direct welke bedrijven in de gewenste regio interessant voor hem kunnen zijn”, schetst Kok. ,,Hij kan vervolgens een motivatie insturen en daarna kan het bedrijf hem uitnodigen voor een gesprek. We plaatsen geen specifieke stageopdrachten, want zo werkt het in de praktijk meestal niet.”
Het was nog even zoeken naar een goede naam, want Regio Salland was te lokaal, ‘stedendriehoek’ zegt studenten niks en ‘cleantech-regio’ is ook wat ingewikkeld. Uiteindelijk werd het vindstages.nl, een slimme domeinnaam. Kok: ,,Ondernemers zien het belang van een goed stage-aanbod zeker in. Stagiairs zijn toch vaak toekomstige medewerkers. Studenten zijn vaak geneigd om stages te zoeken bij landelijke organisaties, maar lokaal is er veel meer te doen dan ze denken.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MKB Deventer. Meer weten over het regionale stageportaal? Kijk op vindstages.nl