Nieuws Arbeidsmarkt

Freelancer rukt op in mkb door digitalisering

Freelancers worden steeds belangrijker voor het Nederlandse mkb. In de afgelopen twaalf maanden werkte bij bijna veertig procent van de mkb-bedrijven minimaal eens per week een freelancer. Bij één op de vijf bedrijven was dat zelfs een minimum van drie dagen per week. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 500 bedrijven in opdracht van freelance-marktplaats Fiverr.

Van onze redactie 19 mei 2021

Freelancer mkb digitalisering2

Peggy de Lange (Fiverr): ,,De coronacrisis stelt bedrijven plotseling voor uitdagingen waar ze geen specialisme voor in huis hebben. Ondernemers denken: ‘Wat ik niet in huis heb, huur ik in’. Foto: ANP

De versnelde digitalisering is de belangrijkste reden dat ondernemers zich wenden tot freelancers. De afgelopen twaalf maanden hebben ondernemers er op verschillende manieren voor gezorgd dat hun bedrijf de crisis het hoofd kon bieden, met name door online actiever te zijn. Iets minder dan een kwart van de ondervraagde bedrijven slaagde erin nieuwe klanten te vinden (24 procent) of nieuwe producten of diensten te ontwikkelen (ook 24 procent). Ruim een vijfde zegt dat een grotere online aanwezigheid van hun business de impact van de crisis heeft verkleind.

,,Online actief zijn is essentieel geworden voor het doen van zaken”, zegt Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de internationale groei van Fiverr. ,,Wie kan nog nieuwe klanten vinden zonder congressen, beurzen of netwerkavonden? Het netwerk- en salesproces heeft zich vrijwel volledig naar het online domein verplaatst met webinars, nieuwsbrieven, Zoom-netwerkborrels en 3D-congressen, nationaal en internationaal. Vlak na het uitbreken van de pandemie zijn we wat digitalisering betreft in een oogwenk van 2020 naar 2030 gesprongen.”

Belang online duwt ondernemer naar specialist

In het komende jaar blijken freelancers daarom nog belangrijker in de plannen van ondernemers. Een kwart van de ondernemers zegt meer en vaker freelancers te willen inzetten. Freelancers worden namelijk vooral ingezet binnen het digitale domein, zoals voor omvangrijke IT-projecten, online marketing, programmeren en social media management. Dat blijkt ook uit de recent gepubliceerde Small Business Needs Index van Fiverr, op basis van zoekgedrag op het platform.

Lees ook: Dropshipping: weinig gedoe, snel geld? 'Dat is een fabeltje'

In Nederland focussen ondernemers zich met name op de website en hun webshop. De Lange constateert dat freelancers een belangrijke bouwsteen zijn in het behalen van de doelstellingen. ,,De coronacrisis stelt bedrijven plotseling voor uitdagingen waar ze geen specialisme voor in huis hebben. Ondernemers denken: ‘Wat ik niet in huis heb, huur ik in’.” Iets meer dan tien procent van de ondervraagde ondernemers (twaalf procent) is bovendien voornemens freelancers vaker op leidinggevende posities in te zetten.

Werven van freelancers

Het werven van freelancers doen ondernemers vooral binnen hun eigen netwerk. Ruim veertig procent vindt freelancers via hun directe kring. Maar ook geeft ruim dertig procent aan dat zij freelancers vinden via online platforms. De Lange: ,,Ondernemers worden door de online uitdagingen die ze willen oplossen, gedwongen specialisten te vinden waar ze eerder niet mee hebben gewerkt. Het is dan geen kwestie van ‘one handshake away’, er moet veel specifieker gezocht worden naar een expert met het juiste trackrecord en relevante ervaring.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws